Çarşamba, Ekim 23, 2013

Mutfaktan Tabaktan Sokaktan.. Mis Kokan Yemeklerin Hikayeleri



   Mor kaftanlı şehzade, baharın en coşkulu günü hıdrellez, meyvelerin en şaibelisi, toprağın altında yatan asıl marifet, Suriye'den gelen iki maceraperestin Tahtakale'de açtığı kahvehane, devrilip Yeniçeri Ocağını söndüren pilav kazanı, ekşi oturup tatlı konuşanlar, kakao ağacının tanrısı da olan Aztek kralı Quetzalcoatl, Floransa'dan Fransız sarayına yanında dondurmasıyla gelin giden Catherine de Medici, gönüldekilerin paylaşıldığı sohbeti bol sofralar..

   Akdeniz'in altın sıvısı, mevsimi geçenler ve her dem taze kalanlar, iyi günde kötü günde yenen helvalar, hamarat arının paha biçilmez marifeti, yalnızca sokakta yenenler, adaklar ve kurbanlar, bereketin sembolü buğday, Vergiliustan günümüze pizza, herkesin ortak günahı çikolata, imparatorluk sahibi içecek çay, diş buğdayı, son akşam yemeği, roş aşana, imbik, rakı, şarap, denizlerin ve bozkırların ürünleri, dört kıtanın yedi iklimin yemişleri..



   Yaz yaz bitmez. Kimimiz yediklerimizin öykülerini merak ediyoruz. Kimimiz sadece lezzetleriyle ilgileniyoruz. Bazen yediğimizden çok, onu nasıl bir sofrada kimlerle yediğimiz önemli oluyor; bazen ilgi yemeğin kendisi yerine, içinde piştiği tencereye veya fırına kayıyor. Kimi insan pişirmekten daha büyük keyif alıyor; kimisi her yediğimizin sağlığa etkisiyle meşgul oluyor. En iyi tanıdığımız tatlar özleniyor bazı zaman; bazı zaman da hiç bilmediğimiz yeni lezzetler daha cazip geliyor. 

   Kısacası, diğer uğraşlarımız ne olursa olsun hepimiz yaşamımızın bir bölümünü mutlaka yemekle ilgilenerek geçiriyoruz. Öte yandan, farklı yaşam biçimleri, değişik kültürler ve bunları yaratan insanlar dikkatini çekiyorsa bir insanın, tarihi sevip doğayı merak ediyorsa ve sanatla ilgileniyorsa, kendini farkında bile olmadan çok gezip çok okurken buluyor. Araştırıp öğreniyor, deneyip yanılıyor, yaratıp geliştiriyor ve bir süre sonra ortaya paylaşılmaya hazır bir birikim, ancak başkalarına aktarılırsa anlam kazanacak bir güzellik çıkıyor.

   Güzin Yalın, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim görevlisi. Yemek Yazarı, Yemek Kültürü Araştırmacısı ve Gıda İletişimi Uzmanı. Bu kitabı yazmış ve ben alıp okumuşum ki ne mutlu bana birçok şey öğrenmişim sayesinde.

   'Mutfaktan, Tabaktan, Sokaktan' tarih merakı, sanat tutkusu, farklı yaşam biçimlerine ve insanlara duyulan ilgi sonucunda, gezip görülen, okuyup öğrenilen, yenip beğenilen, tanınıp sevilen her tarifi, her lokantayı, her sebzeyi, her fırıncıyı, her bardağı, her tezgahı, her sofrayı yani yemekle ilgili her şeyi anlatıp paylaşma isteğinden ortaya çıkmış bir kitap.

   Elinize alıp bir göz gezdirin, çok beğenip almadan duramayacağınıza eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder