Pazartesi, Ekim 28, 2013

Haftanın Menüsü




PAZARTESİ

Fırında Mayonez İle Kaplanmış Somon



2 Dilim Fileto Somon
1/2 demet Dereotu
1 tatlı kaşığı Hardal
5 tatlı kaşığı Mayonez
1 Tatlı kaşığı Limon suyu
1 diş Sarımsak
1 Çorba kaşığı Tereyağı
1/2 çay kaşığı Tuz

İlk olarak fırını 170 dereceye ayarlayıp çalıştırın. 
4 yemek kaşığı dereotunu yıkayıp kurulayıp ince kıyın, 1 tatlı kaşığı hardal ve ½ çay kaşığı tuzu ilave edin.
5 tatlı kaşığı mayonez ve 1 tatlı kaşığı limon suyunu ilave edin.
Bir adet sarımsağı (rendeleyin veya sarımsak ezeceği kullanın) ilave edin.
Fırın tepsisini yağlayın. Somon filetoları tepsiye yerleştirin.
Hazırladığınız mayonezli harcı somonların yanları dahil her tarafını kaplayın. 
Öncelikle ısıttığınız fırının ızgarasını açarak en yüksek ısıya ayarlayın, mayonezli karışımın renginin kahverengi olana kadar kızartın. (mayonezli karışımın balığın etrafında bir zar oluşturmasını sağlayın) 
Izgarayı kapatıp üzerini kızarttığınız balıkları 170 dereceye ısıtılmış fırında 6-8 dakika pişirin.
Dışında oluşturduğunuz zar sayesinde balığın içinin çok sulu olduğunu göreceksiniz.

SALI

Parmesanlı tavuk dilimleri



1 bütün tavuk göğsü
1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri
1/4 bardak rendelenmiş kuru ekmek
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 yemek kaşığı kurutulmuş soğan
Kırmızı biber
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı

Tavuk göğsünü fileto gibi yatay şekilde kesin. Parçaları zeytinyağıyla ovun.
Kuru malzemeleri karıştırıp tavuklar iyice kaplanacak şekilde sıvayın. 190 derecelik fırında 20 dakika kadar pişirin.
Yanında hafif bir salata ile servis edebileceğiniz bu tarif hem çok pratik hem de çok lezzetli.

ÇARŞAMBA

Biberiyeli Tavuk ve Patates


8 tavuk budu
6 ufak patates
1/2 bardak sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı kıyılmış taze biberiye
1,5 tatlı kaşığı kıyılmış taze nane
1,5 tatlı kaşığı sarımsak tozu
Tuz ve karabiber

Fırını 190 derecede ısıtın. Büyük bir kase içerisinde tavuk, patates ve zeytinyağı yağını karıştırın. Geniş bir tepsiye tavuk ve patatesleri dizdikten sonra üzerine baharatları serpin. Isıtılmış fırında 1 saat pişirin.

PERŞEMBE

Beşamel Soslu Patlıcan



4-5 adet orta boy patlıcan
250 gr kıyma
1 adet irice soğan
2 diş sarımsak
2 adet kırmızı kapya biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 paket hazır beşamel sos
Yarım su bardağı taze kaşar

Patlıcanlar alacalı soyulduktan sonra boylamasına üçer parça olacak şekilde kesilir ve yaklaşık 20 dakika tuzlu suda bekletilir. İyice yıkandıktan sonra suları süzülür ve kağıt havlu ile kurulanır. Patlıcan dilimlerinin her iki tarafına fırça ile zeytinyağı sürülüp önceden ısıtılmış fırında ara sıra çevirerek kızartılır.

Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğan, iki diş sarımsak ve kuşbaşı doğranmış iki adet kapya biber çok az zeytinyağında sotelenir. Soğanlar ve biber yumuşadıktan bir tatlı kaşığı biber salçası ve kıyma ilave edilerek iyice pişene kadar kavrulur.

Fırında pişen patlıcanlar kare ya da yuvarlak bir borcama tek veya iki kat olarak dizilir. Üzerine pişen kıymalı harç boca edilir. Üzerindeki tarife göre hazırlanan (ben pakette yazan ölçüden bir bardak süt yerine bir bardak su kullandım) beşamel sos en üste döküldükten sonra bir süre dinlendirilip ılıtılarak yaklaşık 200 derece fırında 25-30 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarmaya 5 dakika kala üzerine kaşar rendesi dökülür ve üzerini kızartmak için fırının ızgarası açılır.

Kaşarlar iyice kızardıktan sonra patlıcan yemeği servise hazırdır. Biraz dinlendirilip dilimlenerek servis edilir.

CUMA

Aşk-ı Makarna (Ispanak yaprakları eşliğinde havuç soslu)

İstediğiniz çeşitte bir paket makarna
3- 4 tane havuç
Yarım limonun suyu
Yarım kilo civarında ıspanak yaprağı
Yağ, tuz, dilediğiniz baharatlarbaharat

Yüksek derinlikli ve geniş tabanlı tencere de kaynayan suya tuz ilave edilir ve makarnalar haşlanır.
Haşlandıktan sonra süzülen makarna, kabuklarını soyup, rendelediğiniz, zeytinyağında sotelenirken yarım limon suyu ilave ettiğiniz havuçla birleştirilir. 
Havuç doğal şeker içerdiği için limon şeker tadını azaltmak için kullanılıyor.
Ispanak yaprakları bıçak kullanmadan elle doğranır ve havuçla damağınızda ortak tat bırakmak için servis tabağında bekleyen makarna ıspanakla da buluşunca ortaya nefis bir lezzet çıkıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder