Cuma, Ekim 25, 2013

Love's Kitchen



   BEN BİR AŞÇIYIM.. GERÇEK YEMEK YAPARIM, GERÇEK BİR KALPLE..



   Rob Londra’da yaşayan bir restoran şefidir. Eşinin ani ölümüyle hayata küser. Onun rezil arkadaşı gerçek hayattaki TV şefi Gordon Ramsay’in teşvikiyle, Rob harabe eski bir pub’ı bir gurme restoranına çevirip, hayatını renklendirmeye kara verir. Bu gurme restoran, Amerikan gıda eleştirmeni Kate’in ilgisini çeker ve kısa bir süre sonra aşkları ve mideleri için tarifler hazırlamaya başlarlar.


   Tabii her iyi işe çomak sokan kişiler olmazsa olmaz. Kate'in babası ve eski erkek arkadaşı da bu güzel planları altüst etmek için uğraşır.

KİMİ ZAMAN RİSKLERİ GÖZE ALMAK GEREKİR..

   İngiltere'nin muhteşem manzarası ve hoş müzikler filmi izlenilir kılıyor. Tabii yemekler de bonusu. Ben sadece yemekleri için almıştım filmi ama müzikler daha çok hoşuma gitti:) Tabii pişen yemekleri izledikçe insanın yemek yeme arzusu artıyor. Kaçınılmaz son.. Hele meşhur Trifle yerken insanları izlemek.. Kendimi tutmanın alemi yok, yaptım hemen bir Trifle..



   Yemek konulu filmlerin çoğu romantik oluyor niyeyse. Bu da onlardan biri. Ama pek keyifli. Şimdiden iyi seyirler..


   Trifle krema, meyve, sünger kek ve krem şanti (veya çırpılmış krema) ile hazırlanan bir tatlı, benim yaptığımı İtalyan yapan ise Marsala şarabı ile hazırlanan bir şurubun kullanılması. 
   Trifle çok farklı şekillerde hazırlanmaya uygun, değişik meyveler, değişik aromalarda şuruplar ve keklerle, üzerine krem şanti, dondurma gibi eklemelerle, görselliği ve lezzeti zenginleştirilebilecek bir tatlı. Tabii bu görsellik için benim kullandığım gibi ayaklı olmasa bile şeffaf camdan derin bir kase seçmenizi öneririm. Ben tatlıyı hazırlarken geçen sefer yaptığım gibi üzerine ayrıca krem şanti eklemedim, vaktim azalmıştı ve kalorisini arttırıp, ağırlaştırmak istemedim. Bir önceki yaptığım trifle için krem şanti kullanmıştım, görsel bakımdan daha güzel olduğunu itiraf etmeliyim. Bir itiraf daha! Fotoğraf önceki yapışımdan:) Tarif kaynağından farklı olarak bir de evde bulunmasına rağmen şurubumu Marsala şarabı yerine yine tatlı bir İtalyan şarabı olan IL SANTO ile hazırladım. Bazı farklılıklarla uygulamış oldum ve tarifim şöyle;

İtalyan Trifle



Kreması için

1 litre süt
4 yumurta sarısı
1,5 su bardağı toz şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı vanilya özütü

Şurubu için

1/3 su bardağı toz şeker
2 adet portakalın kabuk rendesi (ince rendelenmiş)
1 su bardağı portakal suyu
1/2 su bardağı il santo veya marsala şarabı

Kek ve süsleme için

1 adet sade veya kakaolu hazır pastaban
8-10 adet çilek
Beyaz çikolata rendesi

* Vanilya özütü yerine 1 vanilya çubuğunu uzunlamasına 2'ye kesip içini çıkararak sütü ısıtırken ekleyip, daha sonra süzebilirsiniz.

*Şarap olarak marsala veya il santo yerine aynı miktarda bir tatlı şarap veya yarısı kadar portakal likörü kullanabilirsiniz. Alkol istemezseniz koymayabilirsiniz.

*Kek olarak hazır kek yerine kendi yapacağınız bir sünger keki veya kedidili bisküvilerini kullanabilirsiniz.


Trifle yapımına kremamızı pişirerek başlıyoruz. Derin bir tencerede sütümüze yarım su bardağı şekerimizi ve vanilya özütümüzü ekleyip şeker eriyene kadar orta ateşte ısıtıp ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. (Vanilya çubuğu kullanmışsak, sütümüz tekrar oda sıcaklığına gelince vanilya tohumlarını süzerek çıkarıyoruz.)

Ayrı bir karıştırma kabında yumurta sarılarını, nişastamızı ve kalan şekerimizi mikser ile çırpıyoruz, süt karışımımızdan 1 su bardağı alıp, yumurtalı karışıma ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Daha sonra bu karışımı tenceredeki süt karşımına ekleyip sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremamız kıvam alıncaya kadar pişirip ocaktan alıyoruz ve ısıya dayanıklı bir kaba alıp soğumaya bırakıyoruz. (Tencerede bırakmıyoruz pişmeye devam etmemesi için.) Üzerinin kabuk tutmaması için ise streç filmi kremanın hemen üzerine koyup, en az 3 saat hatta vakit varsa 1 gece buzdolabında dinlendiriyoruz.

Krema soğuyup dinlenirken eğer hazır kek kullanmayacaksak keki hazırlayabiliriz.

Tatlının şurubu için tüm malzemeleri bir sos tenceresinde şeker eriyip, şurup kaynayana kadar pişiriyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Nefis portakal kokulu ve lezzetli bir şurup oluyor, bu tarif dışında da pek çok tatlıya uygulanabilir. (Şurubun kıvam almasına gerek yok, normal sıvı kıvamında olması yeterli.)

Trifle tatlıyı bir araya getirmek için, kekimizi 3'er cm kareler halinde kesip, hazırlıyoruz. Derin bir cam kaseye önce az miktarda kremamızdan koyuyoruz üzerine şurubumuza batırdığımız kek karelerimizden 3-4 adet koyup, bu şekilde malzemelerimiz bitene kadar en üst kat kremadan oluşacak şekilde devam ediyoruz. Üzerini dilimlenmiş çilekler (sap kısmı kesilmeden), beyaz çikolata kırıntıları ve taze nane ile süsleyip, soğumaya bırakıyoruz.



Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder