Pazartesi, Temmuz 22, 2013

Suya Aroma Katın!



   Özellikle yaz günlerinde ortalama 8 bardak su tüketmemiz gerekiyor. Ama bazı insanlar su içmeyi fazla sevmez. Ya da çok susamadan su içmek pek aklına gelmez. İçenler için zaten diyecek bir şey yok. Aynen devam:)


   Ben de susamadan su içenlerden değilim maalesef. Zorluyorum kendimi genelde içmem gerektiği için. Su içmeyi daha keyifli hale getirmeye çalışıyorum artık. Mesela içine sevdiğim meyvelerden katıyorum. Hem suyumu içtikten sonra içindeki meyveyi yiyorum hem de suyun sürahide hoş görünmesini sağlıyor. Bir yandan da gözlere hitap etmiş oluyor.


   Sevdiğiniz meyve ya da sebzelerden faydalanın siz de. Örneğin cam bir sürahi ya da su şişesinin içine limon ya da yeşil elma yanına biraz taze nane katın. Malzemeler taze olduğu sürece aromasını daha çok hissedersiniz.

   Dilerseniz küçük nane yapraklarını buzluk haznelerinin içine koyup buz küplerini böyle hazırlayabilirsiniz. Tamamen yaratıcılığınıza ve ağız tadınıza kalmış. Hem su ikramlarınızı da değişik bir hale getirmiş olursunuz böylece:)


   Klasikleşen malzemeler gelmesin aklınıza sadece, çilek, salatalık, portakal kabuğu, ananas, minik kesilmiş karpuz ya da mango da kullanabilirsiniz.


   Suya ekleyip buzdolabında biraz bekletip aromanın yayılmasını sağlayın. Gün içinde tüketmeye özen gösterin. 


PAZARTESİ

Füme Somonlu Linguini



  • 250 gr linguini           
  • 300 gr füme somon
  • 1 tutam taze fesleğen
  • 200 gr krema
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber


  • Kaynayan suya tuz ekledikten sonra linguini makarnayı haşlamaya başlayın.
  • Ayrı bir tavada ince kıyılmış sarımsağı ve soğanı zeytinyağında kavurun.
  • Orta boy doğranmış füme somonları ve fesleğen yapraklarını da ekleyin.
  • 5-6 dakika pişirdikten sonra kremayı koyun. Tuz ve karabiber ekin.
  • Süzdürdüğünüz linguiniyi sosun bulunduğu tavaya aktarın.
  • İyice karıştırın ve servis tabağına alın.. 


SALI

Ev Yapımı Hamburger


  • Köfte için: 700 gr orta yağlı dana kıyması  
  • Yarım bardak ufalanmış ekmek içi
  • 2 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 2 yemek kaşığı ince doğranmış soğan
  • 5 ml Worcestershire sosu
  • Bir miktar tereyağı
  • Tuz, karabiber
  • Karamelize soğan için: 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı esmer şeker
  • Halka doğranmış soğan
  • Sunum için: Hamburger ekmekleri
  • Salatalık turşusu
  • Yeşil salata yaprakları
  • Yuvarlak domates dilimleri


  • Malzemeleri bir araya getirerek köfteyi yoğurun.
  • 150-200 gr ağırlığında yaklaşık 1,5 cm kalınlığında yuvarlak köfteler oluşturun.
  • Izgara ya da tavanızı ısıtın.
  • İyice ısındıktan sonra köftelerin her bir yüzeyini yüksek ateşte 3 dakika kızartın.
  • Köfteleri çevirin ve orta ateşte yine her iki tarafını üçer dakika daha pişirin. 
  • Dilerseniz son aşamada cheddar ya da taze kaşar gibi ince bir peynir dilimini köftelerin üzerine koyabilirsiniz.
  • Diğer bir tavada tereyağını eritin ve ince halkalar şeklinde doğranmış soğanları içine atın.
  • Yaklaşık 10 dakika ara ara karıştırarak pişirin.
  • Ateşten almadan önce ekleyeceğiniz esmer şeker ile karamelize edin.
  • Hamburger ekmeklerini açın ve köfteleri yerleştirin, üzerlerine karamelize soğan, yeşillikler, domates dilimleri ve salatalık turşusu koyarak servis yapın.   


ÇARŞAMBA

Tas Kebabı


  • 600 gr kuzu kuşbaşı    
  • 30 gr margarin
  • 100 gr soğan
  • 1 Çorba kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Baharat torbası
  • 1 buçuk bardak su


  • Ön hazırlık olarak soğanı ayıklayıp, kuşbaşı doğrayın.
  • Yağı, orta boy bir tencerede, orta ateşte eritin.
  • Yağ kızmaya başlayınca kuşbaşı doğranmış kuzu etini ilave edin.
  • Etleri bir kevgirle ara sıra karıştırarak, 5-6 dakika, pembeleşinceye kadar sote edin.
  • Soğanı tenceredeki etlere ilave edin.
  • Yine ara sıra karıştırarak, birkaç dakika daha pişirin. Salçayı katın.
  • Ara sıra karıştırmaya devam ederek, birkaç dakika da salçayı kavurun. Tuzunu serpin.
  • Baharat torbasını ilave edin.Ateşi kısın.
  • Tencerenin üzerine bir tas kapayın, 1 bardak sıcak suyu, tasın kenarından dökün.
  • Tencerenin kapağını sıkıca örtün. Kebabı, ağır ateşte 8-10 dakika pişirin.
  • Tenceredeki malzeme suyunu çekince, kalan 1 1/2 bardak sıcak suyu koyup, yine ağır ateşte, yaklaşık 20 dakika, etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Bu süre içinde, ara sıra tencerenin kapağını açıp, etlerin pişip pişmediğini kontrol edin. Gerekirse pişirme süresini uzatın.
  • Bu arada kebap suyunu çekecek olursa, bir miktar sıcak su ilave edebilirsiniz.
  • Kebabın tencereyi ateşten aldığınızda, yaklaşık 1 bardak salçası olmalıdır.
  • Pilav, beğendi ya da püre ile servis edebilirsiniz.


PERŞEMBE

Ispanaklı Köfte



  • 400 gr. kıyma   
  • 1 yumurta
  • 1 soğan
  • Kurutulmuş ekmek
  • 1 kase yoğurt
  • 1 tutam ıspanak
  • Köfte baharı, tuz


  • Kıymanın içine yumurtayı kırın.
  • Soğanı rendeleyin. İçine sıcak suya batırılıp incecik doğranmış ıspanakları ve kurutulmuş ekmek ilave edin.
  • Arzuya göre kaşar peyniri de eklenebilir.
  • Tuz ve baharat ekleyerek köfte şekli verin.
  • Daha sonra tavada pişirin.


CUMA

Patlıcanlı Rulo Köfte


  • 1/2 paket Knorr Köfte Harcı   
  • 500 gr dana kıyma, 2 kez çekilmiş - yarım yağlı
  • 1 buçuk çay bardağı su
  • 3 adet patlıcan, 2 cm kalınlığında şerit halinde dilimlenmiş
  • 5 adet domates
  • 1/2 bağ maydanoz, kıyılmış
  • 1/2 çay bardağı kaşar peyniri, rendelenmiş
  • Ayçiçek yağı


  • Kıymayı, köfte harcı, su ve kıyılmış maydanozla yoğurarak buzdolabında 10 dakika dinlendirin.
  • Ayçiçek yağını kızdırın ve dilimlenmiş patlıcanların her iki tarafını altın sarısı oluncaya kadar kızartarak mutfak havlusunda fazla yağını süzdürün.
  • Domatesleri soyun ve mutfak robotundan geçirerek püre yapın.
  • Patlıcan dilimlerinin içine 1 yemek kaşığı kıyma koyarak rulo yapın ve fırına dayanıklı kabın içine ruloları dizin.
  • Tüm patlıcanlar dizildikten sonra üzerine domates püresi ilave edin ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Son olarak üzerine kaşar peyniri rendeleyerek servis edin.

4 yorum:

  1. Çarşamba Perşembe cuma yemekleri hariç bütün yemekleri evde yapabilirim uğraşırım en azından ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göründüğü kadar zor değil. Belki biraz uğraştırıyor ama yapması kolay:) Afiyet olsun.

      Sil
    2. Yapmış olduğun listeyi anneme gönderdim oda takip ediyo sayfanı ev hanımlarının işini kolaylsştırıyosun :) yalnız ben bi yanlışlık yaptım füme somon yerine normal çip somon aldım şimdi tarifine baktım nasıl yapıcam bilmiyorum umarım senin yaptığın gibi olur. :)

      Sil
  2. Pazartesinin yemeğini yaptım ama tabi hata yaptım normal çiğ somon aldım füme somon almadım senin yaptığın gibi olmadı tabi görüntüsünde de bi gariplik oldu yapa yapa öğrenicem Menemen yemeye son artık:) he bu arada verdiğin tariflerin hepsi günlük yemek Ler en çok hergüm ne pişirsem diye düşünen ev hanımların işine gelir :) tekrar ellerine sağlık

    YanıtlaSil