Pazartesi, Temmuz 15, 2013

Haftanın Menüsü


PAZARTESİ

Sebzeli Balık Buğulama


  • 2 adet levrek fileto, 2'ye bölünmüş
  • 2 adet patates, iri doğranmış
  • 2 adet havuç, iri doğranmış
  • 1 adet büyük soğan, iri doğranmış
  • 2 adet domates, iri doğranmış
  • 2 adet yeşil veya kırmızı biber, iri doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı domates püresi
  • 3 adet kuru defne yaprağı
  • 7-8 adet tane karabiber
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı veya 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı su
  • Tuz


  • Fırını 160 dereceye ayarlayın.
  • Çukur bir kaba domates püresini, biber salçasını, suyu koyun ve karıştırın.
  • Kabın içine doğranmış sebzeleri, defne yaprağı, karabiber, zeytinyağı ve tuzu katın.
  • Derin bir fırın kabına filetoları yerleştirin ve sebze karışımını üzerlerine dökün. Alüminyum folyoyla kapatın.
  • Isıtılmış fırında sebzeler yumuşayana kadar pişirin.


SALI

Sebzeli Fettucine


  • 500 gr tagliatelle
  • 400 gr kuşbaşı tavuk
  • 200 gr mantar, ince dilimlenmiş
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet kabak, küp doğranmış
  • 2 adet patlıcan, küp doğranmış
  • 2 adet kırmızı biber, küp doğranmış
  • 400 ml krema
  • Tuz, karabiber, zerdeçal, köri, fesleğen


  • Tagliatelle'yi haşlayın ve süzün.
  • Bir tavada tavuk ve mantarı az yağ ile soteleyin.
  • Başka bir tavada sebzeleri de az yağ ile soteleyin.
  • Tüm karışımları geniş bir tavaya koyarak ocağa alın, kremayı ilave edin ve karıştırın. Tagliatelle'yi ekleyip iyice karıştırın ve baharatlarla tatlandırın. 3-5 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan alın.
  • Servis tabaklarına koyup fesleğen ile süsleyin.


ÇARŞAMBA

Enginarlı Girit Kebabı


  • 6 adet enginar, 4'e bölünmüş
  • 600 gr kuzu kuşbaşı
  • 30 adet kadar arpacık soğan veya 3 adet soğan
  • 125 gr tereyağı
  • 1/2 demet dereotu, ince kıyılmış
  • Tuz, karabiber


  • Enginarları kararmamaları için limonlu suda bekletin.
  • Eti bir tencerede tereyağı ile suyunu çekene kadar kavurun, arpacık soğanları ilave edin. 2-3 su bardağı sıcak suyla ağzı kapalı olarak pişirin.
  • Etlerin pişmesine yakın enginarları ilave edin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Ağzı kapalı olarak etler ve enginar yumuşayana kadar yumuşayana kadar pişirin.
  • Pişince ocaktan alın, kıyılmış dereotunu koyun ve karıştırın.
  • 10 dakika demlenmeye bırakın.
  • Sıcak servis yapın.


PERŞEMBE

Kuşkonmazlı Risotto


  • 2 su bardağı risotto pirinci
  • 4 su bardağı sebze, et ya da tavuk suyu
  • 7-8 adet ince ve küçük boy kuşkonmaz
  • 1 su bardağı beyaz şarap
  • 1 büyük kuru soğan
  • 60 gr rendelenmiş parmesan peyniri
  • 1 diş sarımsak
  • 1/4 demet taze fesleğen
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı


  • Beyaz şarap ve et suyunu birlikte kaynatın.
  • Kuşkonmazları ince ince doğrayın. Bir yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, toz şeker ve sarımsak ile tavada çevirin.
  • Soğanı ince ince doğrayın, iki yemek kaşığı zeytinyağıyla pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Pirinci ekleyin, 1-2 dakika daha kavurun.
  • Et suyu- şarap karışımından bir kepçe alıp pirince ilave edin, orta hararetli ateşte pişirin, pirinç suyunu çekince et suyu-şarap karışımından bir kepçe daha ilave edip karıştırın. Bu işleme et suyu bitene kadar devam edin.
  • Risottoyu ateşten alır almaz parmesan peynirini ilave edip karıştırın.
  • En son kuşkonmaz ve ince doğranmış fesleğeni ilave edin, 1-2 defa karıştırın.
  • Sıcak servis yapın.


CUMA

Domates Soslu Somon


  • 400 gr somon
  • 3 domates
  • 5 sarı kiraz domates
  • Dilimlenmiş siyah zeytin
  • 5-6 yaprak fesleğen
  • 2 diş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber


  • Somonu yıkayıp iyice kurulayın. Izgarada pişirin. 
  • Domateslerin kabuklarını soyup küçük küpler halinde doğrayın. 
  • Diğer tarafta tavayı ısıtın. Zeytinyağını aktarıp ince doğradığınız sarımsakları ilave edin. 
  • Kiraz domatesleri, küp doğranmış domates, tuz ve karabiberi ekleyip 1-2 dakika soteleyin. Ocağı kapatın. 
  • İri doğradığınız fesleğenleri ve zeytinleri ilave edip kenara alın. Izgarada pişirdiğiniz somonları servis tabağına alın. 
  • Üzerine domates sosu gezdirip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder