Salı, Temmuz 23, 2013

Butik Pastacılık ile Cupcake Yapmaca


   Pek çok güzel bir kitabım vardı. Pasta yapmaya sardığım zaman almıştım. Sonra bir arkadaşımda kaldı. Kitaba ulaşamayınca gidip yenisini tekrar aldım:) Okulda temel eğitimi almıştım ama yine de pasta, kek yapma konusunda pek başarılı değilim. İşim gücüm yemek:) En sonunda dedim ben malzemelerimi alacağım ve oturup cupcake, kurabiye, şeker hamuru ile şekiller artık ne varsa hepsini evde deneyip yapacağım. Sanırım tatlıya nazaran yemekle aram daha iyi olduğu için doğru bir bölüm seçtiğime kanaat getirdim sonunda.


   Kitabın ismi Butik Pastacılık. Butik pastacılığa gönül vermiş iki girişimci Işıl Sözer ve Berna Gürşen, Boyut Yayıncılık’tan çıkan kitapları ‘Butik Pastacılık’ ile tüm amatör mutfak meraklılarının hobilerini hayata geçirmeye davet etmiş. 

   Bir pastaneyi butik kılan üretim felsefesidir. Bir butik pastane katkı malzemesi veya hazır karışım kullanmaz. Seçimi daima doğal olandan yanadır. Taze, doğal ve kişiye özel üretim yapar. Elinizde tutmakta olduğunuz ‘Butik Pastacılık’ kitabı tam da bu felsefe üzerine yazılmış. Açıklamaları o kadar net ki yaparken fazla zorlanmıyorsunuz. Biraz uğraştırıyor belki ama sonunda ortaya şahane bir şey de çıkıyor.



   Kitapta hem pastacılığa yeni başlayanlar hem de geliştirmek isteyenler için en çok merak edilen reçetelerin bütün detayları ve adım adım fotoğraflı yapım aşamaları yer alıyor. Her tarifte malzemeler hem kap ölçüleri, hem de ağırlık ve hacim ölçüleri ile birlikte verilmiş. 70 tane tarif var bu arada. Pastane bile açabilirsiniz bu tariflerle:)


   Ben de bir cupcake tarifi veriyorum ve bugünlük burada bitiriyorum. Uzun göründüğüne bakmayın, gözünüzü korkutmasın. Sonunda ortaya çıkan lezzetten sonra 3 gün sonra tekrar yapmaya başlayacaksınız:) 

Vanilyalı Buttercream ve Çikolatalı Cupcake


  • 120 gr bitter çikolata kuvertür (ya da marketlerde kolayca bulabileceğiniz herhangi bir markaya ait %70 kakao içeren bitter çikolata)
  • 85 gr tereyağ, tuzsuz, oda sıcaklığında
  • 175 gr esmer şeker
  • 2 adet yumurta (L), oda sıcaklığında
  • 190 gr un, elenmiṣ
  • 1/2 paket (3/4 çay kaṣığı) karbonat
  • 1/2 paket (3/4 cay kaṣığı) kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 250 ml %50 yağlı süt, oda sıcaklığında
  • 1 çay kaşığı vanilya özütü veya 1 çay kaşığı portakal veya limon kabuğu rendesi


  • Fırınınızı önceden 170˚C’de ısıtın. Kek kalıplarını hazırlayın.
  • Çikolatayı küçük parçalar halinde kırın ve bir kapta benmari usulü eritin. Sonra soğuması için biraz bekletin.
  • Büyük bir kapta tereyağ ve şekeri 3-4 dakika rengi açılana kadar çırparak krema kıvamına getirin.
  • Yumurta sarılarını ve aklarını birbirinden ayırın.
  • Başka bir kapta yumurta sarılarını birkaç dakika çırpın ve tereyağlı şeker karışımına yavaşça ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  • Daha sonra bu karışıma erimiş çikolatayı ilave edin ve yine çırpın.
  • Bir kasede un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu iyice karıştırın.
  • Bir bardağa sütü koyun ve vanilya özütü yada portakal/limon kabuğunu ekleyin.
  • Önce, unlu karışımın 1/3’ünü çikolatalı karışıma ekleyin, iyice çırpın. Sonra sütün 1/3’ünü ekleyin, iyice çırpın. 
  • Bütün malzemeler iyice karışana kadar sırasıyla aynı adımları izleyin.
  • Temiz bir kapta yumurta aklarını köpürtüp, yumuşak kabarcıklar oluşana kadar çırpın. Sonra metal bir spatula ile yavaş yavaş kek karışımının üstüne dökün ve ağır ağır karıştırın. Çırpmayın ki karışımın içinde olan hava kabarcıkları sönmesin.
  • Yine yavaş yavaş ve dikkatlice kek karışımını kaşık yardımıyla kalıpların 2/3’ünü dolduracak şekilde yerleştirin.
  • Kalıpları fırına yerleştirin. Keklerin ortasına bir kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin.
  • Kekleri bir süre sıcak metal kalıbın içinde dinlendirin, sonra bir telin üzerinde soğumaya bırakın. İyice soğuduğunda daha önceden hazırlamış olduğunuz buttercream ile kaplamasını yapın.


Vanilyalı Buttercream (tereyağı kreması)

  • 110 gr tuzsuz tereyağ, oda sıcaklığında
  • 500 gr pudra ṣekeri
  • 60 ml %50 yağlɪ süt, oda sɪcaklığında
  • 1 çay kaṣɪğɪ vanilya özütü
  • Bir kaç damla gıda boyası
  • Süslemeler 


  • Büyük bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağ, süt, vanilya özütü ve pudra şekerinin yarısını mikser yardımıyla şeker iyice eriyene kadar çırpın. Sonra azar azar diğer yarısını da ekleyin ve buttercream iyice yumuşak ve kremsi olana kadar çırpmaya devam edin. 
  • Eğer birden fazla renkli krema elde etmek istiyorsanız kremayı parçalara bölüp ayrı kaplara alın. Renklendirirken önce bir damla ile başlayın zira gıda boyaları çok kuvvetli renklere sahipler. Her damladan sonra iyice çırpın ve istediğiniz renge ulaşana kadar aynı işleme devam edin.
  • Hazırladığınız buttercream çok yumuşaksa kullanmadan önce biraz buzdolabında bekletebilirsiniz. Daha sonra sıkma poşetine koyun.
  • Soğumuş keklerinizi krema ile kaplayın ve süsleyin.

   Yukarıdaki tarif Pelin's Bakery'den. Aşağıdaki fotoğraf ise kitaptan. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder