Pazartesi, Temmuz 08, 2013

Ramazan Geldi Hoş Geldi:)


   Yemek tariflerini en sık duyduğumuz an geldi. Ramazan:) Artık her güne bir yemek ve tatlı tarifleri ile benim blogum umarım dama atılmaz.

   Tabii bir de ramazanda şöyle yemeli, şu kadar yemeli ve şu şekilde yemeli muhabbetleri de başladı artık:) Oruç tutacaklara şimdiden kolay gelsin. Ailemle yaşadığım dönemler bir yandan oruç tutup bir yandan da yemeğin tadını bana baktıran annemden hatırlıyorum yemek vakti artık karnım doymuş oluyor ve canım hiçbir şey yemek istemiyordu. Onlar ise afiyetle yemeklerini yer ve sofradan kalkarlardı.

   Bütün aile sofrada oturmalı diye bir kural olduğundan öyle bakar, izlerdim nasıl da iştahla yiyorlar diye:) Benim ailemden başka her yemeği yiyen var mı acaba? Yani sevmediğin tek bir şey olabilir mesela. Ben de yemek yemeyi çok severim. Ve yedikten sonra acayip mutlu bir insan olurum. Ama yemediğim illa ki bir şey vardır. Ben de yaşlıların dediği gibi can boğazdan gelir düşüncesindeyim. Yiyelim tabii. Ama her şeyi değil:) 

   Bu hafta verdiğim menüde kendi ağız tadıma göre seçtiğim yemekler var her zamanki gibi. Ramazan da geldi. Yedikten sonra sofradan kalktığınızda 'ooh şiştim ama doydum çok şükür' dediğiniz tarifler varsa paylaşın. Beraber yapalım, beraber yiyelim:)

PAZARTESİ

Biberli Et


  • 3 su bardağı (450 gr) erişte veya burgu makarna  
  • 2 çorba kaşığı (30 ml) zeytinyağı
  • 450 gr ince uzun kesilmiş dana eti
  • 2su bardağı taze mantar
  • 1 Adet Soğan
  • 3 diş Sarımsak, dövülmüş
  • 3 çay Sarımsak, dövülmüş
  • 3 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 kutu 200 ml'lik domates püresi
  • 1/4 su bardağı (75 ml) krema
  • 2 çorba kaşığı maydanoz, kıyılmış
  • Tuz



  • Yağı tavada kızdırın. 
  • Etleri 5-6 dakika kadar kavurun ve bir kenara ayırın. 
  • Mantar soğan ve sarımsağı tavada 2-3 dakika (soğanlar pembeleşinceye kadar) kavurun ve ayırdığınız etleri ilave edin. 
  • Toz kırmızı biber serpin, 1 dakika kadar pişirip, domates püresi ve tuz ilave edin. 
  • Küçük bir kabın içerisinde krema ve unu karıştırın. Pişmekte olan et ve sebzeye ilave edin. 
  • 1-2 dakika pişirin. Sosunuz çok koyulaşırsa 2 çorba kaşığı su ilave edin. 
  • Erişte veya burgu makarnalarınızı haşlayın. Yağlayıp, maydanoz ilave edin. 
  • Etleri eriştelerin üzerine koyarak servis yapın. 


SALI

Sebzeli Levrek


  • 2 adet levrek                                
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 100 gram ince kıyılmış cibes otu
  • 100 gram ısırgan otu
  • 1 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 3 adet kiraz domates

Üzerine:

  • 4-5 adet kiraz domates
  • 2 adet sivri biber
  • Bir tutam sumak
  • 1 çorba kaşığı soya sosu


  • Levreğin filetosunu çıkarın. 
  • Tereyağını bir tavaya alıp eritin. Üzerine cibes otu, yaprakları ayıklanıp ince kıyılmış ısırgan otu ve sarmısak koyup kavurun. 
  • Jülyen şeklinde doğranmış havuç ve dörde bölünmüş kiraz domates ekleyin. 
  • 1-2 defa çevirdikten sonra tavayı ocaktan alın. 
  • Filetoların orta kısmına hazırladığınız iç harcı uzunlamasına pay edin. Daha sonra filetoların yan ve üst kısımlarını üst üste gelecek şekilde kapatın ve ters çevirip fırın tepsisine yerleştirin. 
  • Üzerine ortadan ikiye kesilmiş kiraz domates, iri parçalar halinde doğranmış sivri biber yerleştirin. 
  • Sumak serptikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. 
  • Fırından aldıktan sonra üzerine soya sosu gezdirin ve sıcak olarak servis yapın. 


ÇARŞAMBA

Güveçte Kaşarlı Köfte


  • 500 gr. köftelik kıyma          
  • Yarım ekmek içi
  • 1 Adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • Köfte baharı
  • Taze kaşar peyniri
  • Domates
  • Sivri ya da çarliston biber



  • Ekmek, soğan ve sarımsağı blenderda çekin. 
  • Kıyma, çekilmiş ekmek, tuz, karabiber ve istenilen baharatları ilave ederek yoğurun ve elle köfte şekline getirin. 
  • Fırın ızgarasında pişirin. 
  • Pişen köfteleri güveçlere paylaştırın. 
  • Yanlarını dilimlenmiş domates ve biber ile süsleyin. 
  • Üzerine kaşar peynirini ekleyerek önceden ısıtılmış fırında kaşar peynirleri eriyene kadar pişirin.
  • Sıcak servis yapın.


PERŞEMBE

Fırında Sebzeli Tavuk But


  • 8-10 adet piliç but                     
  • 4 adet büyük boy patates
  • Yarım kg. konserve bezelye
  • Karabiber, pulbiber, kekik, tuz
  • Zeytinyağı
  • 3-4 yemek kaşığı domates salçası



  • Butların derilerini tamamen soyun ve butları yıkayın. 
  • Patatesleri iri elma dilimi şeklinde doğrayın. 
  • Geniş bir borcama butları ve patatesleri dizin ve bezelyeleri serpin.
  • Salçaya tüm baharatları ekleyin, 1 su bardağı su ile salçayı seyrelterek yemeğin üzerine dökün. 
  • Önceden ısınmış 200 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirin. 
  • Tavuk piştiği zaman servis yapana kadar fırında tutun.


CUMA

Gravyer Peynirli Sos Ve Kanat


  • 60-70 gr. Gravyer peyniri       
  • 3-4 yemek kaşığı krema
  • 3-4 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 5-6 dal maydanoz
  • Tuz, kırmızı Pul Biber



  • Peynirleri ve sarımsakları rondoda küçük parçalara ayırın ya da rendeleyin. 
  • Maydanozları yıkayarak ince ince kıyın ve peynire ekleyin. 
  • Krema, mayonez, tuz ve biberi ekleyerek çırpın. 
  • Etin yanında ya da ayrı bir tabakta servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder