Salı, Temmuz 16, 2013

Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü



   Bazen evimize arkadaşlarımızı davet ederiz, bazen ailemizi bazen de sevdiğimizle başbaşa güzel bir yemek yemek isteriz.

   Tabii bunun için 'ne yapsam acaba' derdine girmeyen yoktur eminim. Özel olsun isteriz çünkü. Yemekler birbiriyle uyumlu olmalı, çok ağır olmamalı ve lezzetli olmalıdır mutlaka. Hatta her yerde rastlayacağımız bir yemek olmamalı:) Ana yemeği buluruz. Peki bunun yanına ne iyi gider? E şimdi çorba olarak ne yapsam? Tatlısı nasıl olsa acaba?.. Bunun gibi bir ton soruyla düşünür dururuz. Benim için öyle olur daha doğrusu. 

   Jale Balcı'nın kitaplarından biri de işte tam bu anlar için hayat kurtarıcı durumunda. 'Keyifli Sofralar İçin 50 Pratik Mönü' misafir seven herkesin evinde mutlaka olmalı. Bir de özel davetler için Açık Büfe Masası, sağlıklı ve doyurucu Kahvaltı Masası ve konuklarınızı ağırlayabileceğiniz 5 Çayı Masası ile şahane tarifler eklemeyi de unutmamış.

   3 kitabı var. Hepsi de birbirinden başarılı olmuş. Bu yüzden çok özeniyorum kendisine:) Görsel olarak senelerce kullanabileceğiniz tarifler var kitaplarında.

   Sebzeli Kiş Lorraine, Rokalı Enginar Kalbi Salatası, Karides Levrek Güveç ve Ananas Tatlısından oluşan bir mönü (mönü kelimesini hiç sevmem, hep menü derim ben) oluşturmuş mesela.

   Ben daha önce çok beğenerek almıştım, içindeki tarifleri uygulamak için ancak vaktim oldu. Artık benim misafirim geldiğinde gözümü kapatacağım, seçeceğim bir sayfasını, ne çıkarsa karşıma yapacağım:) Çünkü hepsi göze ve mideye fazlasıyla hitap ediyor.

Sebzeli Kiş Lorraine

  • 500 gr un, elenmiş               
  • 250 gr tereyağı, yumuşamış
  • 3 adet yumurta
  • 5 gr yaş maya
  • Üzeri için kaşar rendesi
  • Tuz

Beşamel sosu

  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 200 ml. krema
  • Az muskat rendesi
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 adet soğan, küp doğranmış
  • 3 diş sarmısak, kıyılmış
  • 1 adet sarı dolmalık biber, jülyen kesilmiş
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber, jülyen kesilmiş
  • 2 adet kabak, içleri temizlenmiş, jülyen kesilmiş
  • 2 adet havuç, jülyen kesilmiş
  • 150 gr brokoli, dilimlenmiş
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber, tuz



  • Hamuru için, unun ortasına yumurta, tereyağı, yaş maya, tuz ekleyin iyice yoğurun. Kulak memesi kıvamına gelince 10 dakika kadar dinlendirin.
  • Üzeri için, bir tencereye zeytinyağı, soğan, sarmısak, havuç, brokoli, biberleri ve kabağı sırayla ekleyip soteleyin. Karabiber, tuzla tatlandırın ve sebzeler diriliğini kaybedince ocaktan alın.
  • Fırını 200 derece ısıtın.
  • Beşamel sos için, tereyağında unu kavurun, un hafif sararınca azar azar sütü ekleyin. Sürekli karıştırarak kremayı ilave edip muhallebi kıvamına gelmeden, daha yumuşak bir kıvamda muskatla tatlandırın. Ocaktan alın.
  • Dinlendirdiğiniz hamuru merdaneyle açın, dikdörtgen bir payreks veya büyük bir yuvarlak fırın kabına hamuru yerleştirin. Fazla hamuru kesin, çatalla delikler açın. Alüminyum folyoyla kapladıktan sonra kabarmaması için üzerine nohut ya da kuru fasulyeyle ağırlık yapın. Isıtılmış fırında 20 dakika pişirin.
  • Hamuru fırından alıp üzerindeki kurubakliyatları çıkarın. 10 dakika daha hafif kızarıncaya kadar fırınlayıp hemen alın.
  • Pişmiş hamurun üzerine sotelenen sebzeleri koyun. Beşamel sosu da üzerine dökün yayın ve kaşar rendesi serpiştirip 200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişirin.
  • Sıcak servis yapın.


Rokalı Enginar Kalbi Salatası

  • 1 kg enginar kalbi konserve, dörde bölünmüş  
  • 80 gr kurutulmuş domates, jülyen kesilmiş
  • 2 adet taze soğan, jülyen kesilmiş
  • 3 diş sarmısak, ince kıyılmış
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2 demet roka
  • Dereotu
  • 1 limonun suyu
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber, tuz



  • Sos için, bir kapta sos malzemelerini karıştırın.
  • Çukur bir kaba enginarı, kurutulmuş domatesi, taze soğanı, pul biber ve sarmısağı koyun, sosu da ilave edin ve karıştırın. 
  • Bir servis tabağına ortası boş kalacak şekilde roka yapraklarını dizin. Ortasına enginar karışımından koyun ve dereotuyla süsleyip servis edin. 


Karides Levrek Güveç

  • 500 gr karides    
  • 2 adet levrek füme
  • 10-15 adet kültür veya kestane mantarı, ince dilimlenmiş
  • 1 adet soğan, küp doğranmış
  • 3 diş sarmısak, kıyılmış
  • 3-4 adet orta boy domates, küp doğranmış
  • 1 adet sarı dolmalık biber, küp doğranmış
  • 1 adet kırmızı dolmalık biber, küp doğranmış
  • 5-6 yaprak taze fesleğen, ince kıyılmış
  • 3-4 dal taze kekik, ince kıyılmış
  • 10 dal maydanoz, ince kıyılmış
  • 100 gr. tereyağı
  • Rende kaşar



  • Fırını 200 derece ısıtın.
  • Bir tencereye tereyağını, küp kesilmiş soğan, sarmısak ve biberleri sırayla ekleyerek soteleyin. Levrek ve karidesi ekleyin ve karıştırın. Mantar, fesleyen, kekik, maydanozu da katın ve sotelemeye devam edin, domatesleri ekleyip karıştırın, 5 dakika kadar daha pişirin ve ocaktan alın.
  • Hazırladığınız güveç karışımını güveç kaplarına bölüştürün ve üzerine kaşar rendesi serpiştirin. Isıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin.
  • Sıcak servis yapın. 


Ananas Tatlısı

  • 1 paket ananas jölesi    
  • 1 kutu ananas konservesi
  • 6 adet yumurta, sarıları beyazları ayrılmış
  • 2 çay bardağı tozşeker
  • 2 adet limonun suyu ve rendesi
  • 400 ml. sıvı krema 
  • 1/2 su bardağı ananas suyu veya normal su



  • Ananas jölesini, ananas suyu veya normal su kullanarak üzerindeki tarife göre hazırlayın.
  • Bir tencerede yumurta sarılarını şekerle iyice çırpın. Daha sonra devamlı karıştırarak hafif pişirin. (Bu işlemi isterseniz kaynamış su üzerinde benmari usulü de yapabilirsiniz.)
  • Yumurta iyice köpürünce ocaktan alın limonun suyunu ve rendesini de ilave ederek, hepsini jöleye katın, iyice karıştırıp buzlukta biraz soğutun.
  • Bir kapta sıvı kremayı iyice çırpın.
  • Ayrı bir yerde yumurta beyazlarını kar gibi olana kadar çırpın.
  • Ananasların 2 dilimini ayırıp kalanını ufak ufak doğrayın.
  • Jöleli karışıma kremayı ve çırpılmış yumurta beyazlarını çok yavaş ekleyin.
  • En son, doğramış olduğunuz ananasları çok yavaş karıştırarak ekleyin.
  • İnce uzun bir kek kalıbının dibini streç filmle kaplayın. Karışımı içine boşaltıp buzdolabında 3-4 saat bekletin.
  • Tatlıyı dilimleyin, üzerini bütün bıraktığınız ananaslarla süsleyip servis edin.
  • Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder