Cuma, Temmuz 26, 2013

Jiro Dreams Of Sushi


 'I would make sushi in my dreams. I would jump out of bed at night with ideas.'



     Aslında bu bir film değil, bir belgesel. Jiro Dreams of Sushi, Jiro Dreams of Sushi Tokyo'da yaşayan ve bir sushi restoranı işleten 85 yaşındaki Jiro Usta'nın ve elbetteki sushi yapımının inceliklerinin hikayesi üzerine kurulu bir belgesel. İkinci çocuklara özgü asilikle kendi restoranını açan küçük oğlu, hala Jiro Usta'nın işlettiği ve Japon geleneklerine uygun olarak restoranı devralacak büyük oğlu, Jiro Usta'nın yanında yetişip kendi restoranını işleten bir başka sushi ustası ve Tokyo'daki bütün sushi restoranlarını gezerek bu konuda kitap yazmış olan bir gurme ile yapılan söyleşilerle birlikte alışveriş ettikleri balık halindeki tedarikçiler ve işin diğer incelikleri de belgeseli zenginleştiren unsurlar. 

          

                              
                         
   
   Hem kültürel hem de biyografik özellikler içeren keyifli bir yapım. Ayrıca sushi denilince akla geliveren 'çiğ balık' ifadesinin yetersizliğini de belgeliyor. İzlerken dünyanın 3 Michelin yıldızlı tek sushi lokantasının sahibi Jiro Ono'nun çalışma ortamını, düzenini ve ailesiyle olan ilişkilerini öğreniyoruz. 


   Çoğunlukla sadece pirinç ve balıktan oluşan ve basit görünen bu yemeği dünyada en iyi yapan şef olarak ün salmış olan 85 yaşındaki Jiro, rüyalarında bile yeni sushi tarifleri gördüğünü söylüyor. Sushinin hazırlıklarının yüzde 95'inin lokantada çalışan diğer ustalar tarafından yapıldığı belirtilse de, lokantanın yıldızı her zaman için Jiro olacak. Bu yüzden büyük oğlunu kendini ispatlamak için zor günler bekliyor. 


   85 yaşındaki usta her gün işe trenle gidiyor, balıkları pazardan almayı ise sadece 10yıl önce oğluna bırakmış. Küçük oğlunun kendi restoranından bahsedildiği filmin başında büyük oğul tabakaları ile mangal yelleme gibi angarya görünümlü bir iş yaparken acıma hissi hasıl oluyor büyük oğul için. Filmin sonunda ise michelin yıldızı alan sushiyi büyük oğlun yaptığını öğreniyoruz:) Ta taam! Söylemeden duramazdım:)


   Sukiyabashi Jiro, bir metro girişinde 10 sandalyeden ibaret ve tuvaleti bile dışarıda olan inanılmaz küçük bir mekan. Rezervasyonlar bir aylığına dolu, belgeselde görüyoruz ki bir yıl öncesinden rezervasyon yaptıranlar bile var. Kişi başı 30.000 yen 'den başlıyor hesap, 400 dolara geliyor yaklaşık. Olur da Japonya'ya giderseniz, kredi kartınızda fazladan yer kalsın, demedi demeyin.


   Mükemmeliyetçi ve oldukça katı kişiliği ile dikkati çeken Jiro, geçmişinden ve kendi babasından bahsettiğinde neden böyle katı olduğunu biraz tahmin edebiliyoruz. Kesinlikle iştah açıcı ve sürükleyici bir belgesel. An itibariyle imdb ve rotten tomatoes'tan aldığı puan 10 üzerinden 7.8.


   Jiro'nun balık pazarına gitmeyi bırakması anlatılırken kullanılan görsel ise müthiş...

   Yağmurlu bir gün. Çatılardan sular süzülüyor. Çatının kenarında ise yağmur damlaları bekleşiyor. Zamanı gelen, şeklini hiç bozmadan belki daha da güzel bir halde düşüyor. Arkasından ise yeni bir damla beliriyor.

   1-2 saniyelik bir görüntü aslında ama Jiro'yu, hastalanmasını ve oğullarıyla olan ilişkisini çok güzel betimliyor. İlham verici bir belgesel olmuş, insanın çalışası geliyor. Bir de çok acıktırdı, onu söylemeden geçemeyeceğim:)




   Soundtracklerini merak edenler için,

1. Concerto for Violin and Orchestra in D, Opus # 5 : l, Allegro Moderato Cadenza Performed by Jascha Heifetz, The London Philharmonic and John Barbirolli. Written by Pyotr Ilyich Tchaikovsky. 
2. "I'm Going To Go Make A Cake" by Philip Glass. 
3. "Berline by Overnight" Written and performed by Max Richter 
4. Morning passages by Philip Glass 
5. On the nature of daylight by Max Richter' 
6. Infra 5 written and performed by Max Richter 
7. Gertrude leave the summer house by philip glass 
8. Etude no. 5 by philip glass 
9. Off to market by rye randa 
10. African journey by anugama written by werner hagen 
11. A choice by philip glass 
12. String quartet no. 4 (buzcak) performed by the koronos quartet 
13. Etude no. 2 by philip glass 
14. Piano concerto no. 21 - adante by wolfgang amadeus mozart performed by academy of st. martin in the fields, alfred brendel and sir neville marriner 
15. Prelude (bach remix) written by j.s. bach and michael kohlbecker performed by fun f d 
16. The hours by philip glass 
17. Invitation by philip glass



 

 

1 yorum:

  1. Ang Lee'nin 1994 yapimi Eat, Drink, Man, Woman filmini de siddetle tavsiye ederim Dilara... http://www.imdb.com/title/tt0111797/

    YanıtlaSil