Salı, Temmuz 30, 2013

Şeker Gitsin Tatlı Kalsın!

   
   Fırından yeni çıkmış turta, ağzınızda eriyen kurabiyeler hayal edin. İçinizi ferahlatacak sorbeler, kıvamında muhallebiler de olur. Off! Ya fazla kilolardan şikayetçisiniz ya sağlıklı beslenme gayretinde değil mi?

   İşte ben de bu yüzden size şahane bir kitap buldum. Aydan Üstkanat son kitabı ŞekerSİZ'de kendi deneyimlerinden yola çıkmış. Bir gün reaktif hipoglisemi ile tanışınca mutfaktaki zararlı beyazlardan uzak durması gerekmiş. O da sağlıklı ama ağız sulandıran tariflerin peşine düşmüş. 
   Resmin, müziğin, yemek tasarımının/yazarlığının/ fotoğrafçılığının, hayvan hakları savunuculuğunun yanına bir de ŞekerSİZ'i eklemiş.


   Tarifler arasında çorbalar, zeytinyağlılar, salatalar ve tatlılar da var. Bu çeşitliliği sağlarken birçok şeye dikkat etmiş.
   Sağlıklı beslenmek için şekersizlik kadar dengeli beslenmek ve çeşitlilik çok önemli. Zaten GI'yı baz aldığınızda alışık olduğunuz birçok gıdaya veda ediyorsunuz. 
Yemek yemek eğlenceli olmalı, keyif vermeli. Tek düze beslenme ile kimse sonsuza dek bu işi sürdüremez. Ama çeşitlilik sağlarsanız bir süre sonra rahatlıkla, yoksunluk hissetmeden beslenme şeklinizi değiştirebilirsiniz. Aydan Üstkanat kendi hayatında uyguladığı tariflerle kitaptan faydalanacakların bunun en en basit haliyle uygulamalarını sağlıyor.
    
   
   Aslında bilmemiz gereken en önemli şey sağlıklı yaşam açısından çiğ sebze ağırlıklı beslenmek ve şekerden uzak durmak...
Aydan Üstkanat, bu ilkeden yola çıkarak kişisel deneyimleri ışığında bu kitabı hazırlamış. ŞekerSİZ bir zayıflama kitabı değil. Ancak doktorunuzla kitaptaki tarifleri kullanarak bir program ayarlayabilirsiniz. 

   Bir de tarif yazıyorum. Bir deneyin, vakit bulduğunuzda da kitaba da bir göz atın bakalım:)

Yoğurtlu Frambuaz

3-4 bardak.                              
1  adet yumurta akı
2  yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
100 gr frambuaz 
2 yemek kaşığı agave şurubu 
Yeteri kadar yulaf ezmesi


Yumurta akını mikserde köpük ve hacmi üç katı olana kadar çırpın.
Yoğurtları da ayrı bir yerde bir yemek kaşığı şurupla çırpın ve damak tadınıza göre ayarlayın. Yumurta akıyla birlikte karıştırıp, hafifçe çırpıp bırakın.
Frambuazları yıkayın ve birkaç tanesini servis için ayırıp, geri kalanını kalan şurupla çok ezilmemesine dikkat ederek blendırdan geçirin.
Küçük çanaklara süzme yoğurdu koyup, üzerine bolca frambuaz koyun. Yulaf ezmesi ve kalan tane frambuazları serpiştirip servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder