Pazartesi, Nisan 01, 2013

Haftanın Menüsü




      Merhabaa!

   Uzun zamandır böyle keyifli vakit geçirmemiştim. Hafta sonu sevdiğim bir arkadaşım 'İstanbul dışına kaçacağız arkadaşlarla, sen de gel' diye davet edince önce bir düşündüm ama sonra niye düşündüğümü düşündüm. Düşünmekten vazgeçip yanıma ufacık bir çanta aldığım gibi katıldım onlara:)

   İyi ki de yapmışım, hem yeni yeni arkadaşlar edindim hem de en son böyle kahkaha atmalarımın üzerinden ne kadar uzun zaman geçmiş diye kendime kızdım. 

   Orada tanıştığım bir arkadaş blogumu inceledi. Çok hoşuna gittiğini hiç söylememe gerek yok:) Bu hafta da vejetaryenler için bir menü yazıp yazamayacağımı sordu. Ben de o tür tarifler yazmanın normalden daha zor olduğunu biliyordum fakat pek bir kibar olunca karşımdaki araştırdım ve en sevilen tarifleri buldum.

   Aranızda 'yahu bu kızın da tarifleri hep etli, hep kıymalı ben yiyemem ki bu yemekleri' diyen varsa bu hafta menüm sizlere özel:) Varsa severek yediğiniz bir tarif benimle paylaşın ki herkes faydalansın.

   Ben tariflerin bazılarını Nutricook ile yaptım. Siz dilediğiniz gibi pişirebilirsiniz. İşte menüm! 


PAZARTESİ

Kuskuslu Kabak Dolması



  • 4 adet yuvarlak kabak             
  • 160 gr kuskus
  • 1 küçük kutu domates sos
  • 5 adet arpacık soğanı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal fesleğen
  • 750 ml su
  • Tuz ve karabiber



  • Yıkayıp temizlediğiniz kabakların içlerini bir kaşık yardımıyla çıkartın. Soğanları soyun. 
  • Fesleğen yapraklarını dallarından kopartın. 
  • Kabak içlerini soğan ve fesleğen ile birlikte ince ince doğrayın. Zeytinyağı ve kuskusu ilave edip karıştırın. 
  • Hazırladığınız harcı tuz ve biber ile tatlandırıp kabakların içine doldurun. 
  • NutriCook tenceresine 750 ml. su koyun. 
  • Buhar sepetini tencereye yerleştirin ve kabakları içine koyun. NutriCook’un kapağını kapatın. 
  • Akıllı kontrol saatini 10 dakikaya ayarlayın. 2. programı seçin. 
  • Buhar çıkışı gerçekleştiğinde ateşi kısın, böylece geri sayım başlamış olur. 
  • İşaret belirdiğinde ateşi kapatın ve program seçiciyi buhar konumuna getirin. 
  • Böylece düşük basınçta buharlı pişirme otomatik olarak başlar. 
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, NutriCook’un kapağını açın. Kabakları servis tabağına alıp ılık domates sosu ile servis yapın.


SALI


Sebze Tabağı


  • 2 adet kabak
  • 2 adet turp
  • 3 adet havuç
  • 1 adet brokoli
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 200 gr çırpılmış labne peyniri
  • 1 çay kaşığı hardal
  • Tuz ve karabiber

Sos için: 

  • Bir kasenin içinde peynir, hardal, zeytinyağı, tuz ve karabiberi karıştırın. 
  • Sarımsağı ezip karışıma ilave edin. 
  • Buzdolabında en az 10 dakika dinlenmeye bırakın.

Sebzeler için: 

  • Kabak ve turpu temizleyin. 
  • Kabakları dilimleyin. 
  • Turpları ikiye kesin. 
  • Brokoliyi çiçek çiçek ayırın. 
  • Havucun kabuklarını kazıyıp boylamasına ikiye kesin. 
  • 750 ml su koyduğunuz NutriCook tenceresinin içine buhar sepetini yerleştirin ve içine sebzeleri ekleyin. 
  • NutriCook’un kapağını kapatın. 
  • Akıllı kontrol saatini 5 dakikaya ayarlayın. 
  • 1. programı seçin. Buhar çıkışı gerçekleştiğinde ateşi kısın, böylece geri sayım başlamış olur. 
  • İşaret belirdiğinde ateşi kapatın ve program seçiciyi buhar konumuna getirin. Böylece düşük basınçta buharlı pişirme otomatik olarak başlar. 
  • Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra, NutriCook’un kapağını açın. 
  • Sıcak sebzeleri servis tabağına alın. 
  • Yanında peynirli sos ile servis yapın.


ÇARŞAMBA

Vejetaryen Makarna



  • 1 paket spagetti   
  • 1 kırmızı biber
  • 1 kabak
  • 1 havuç
  • 3-4 cherry domates
  • 10 siyah zeytin
  • 1 soğan
  • 2-3 dal maydanoz
  • Taze kekik, fesleğen ya da nane
  • 4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz, karabiber



  • Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. 
  • Soğanı kıyın.  
  • Biberleri küçük küçük doğrayın. 
  • Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın. 
  • Maydanozu yıkayıp kıyın. 
  • Sıvı yağı tavada kızdırıp soğanı pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Kırmızı ve yeşil biberleri ilave edip sote edin. 
  • Havuç ve kabağı jülyen doğrayın. Tavaya koyun, çok az su ekleyip pişirin.
  • Ardından domatesleri ekleyin.
  • Biberli karışımı ilave edin.
  • Ateşten alıp zeytin ve maydanozu ekleyerek karıştırın. 
  • Tuz, karabiber ve fesleğeni serpin. 
  • Hazırladığınız sosu makarnaya karıştırın. Sıcak servis yapın.


PERŞEMBE

Vejetaryen Pizza



  • 400 gr hazır ekmek hamuru                
  • 1 patlıcan
  • 2-3 sivri biber
  • 3 domates
  • 1 kabak
  • 1 soğan
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1-2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Tuz

  • Patlıcanı alaca soyup küçük küpler halında doğrayın. 
  • Üzerine tuz serpip 10 dakika bekletin. 
  • Kabağı yıkayıp kurulayın ve küp küp doğrayın. 
  • Domatesleri ve soğanı soyup küçük küçük doğrayın. 
  • Patlıcanları sudan geçirip kurulayın. 
  • Biberleri 1 cm.lik parçalar halinde kesin. 
  • Sıvı yağı tavada kızdırıp kabakları kızartın. 
  • Kevgirle alıp patlıcanları ilave edin. 
  • Kızarınca kağıt havlu üzerine çıkarın. 
  • Bir tavada soğanı 2-3 kaşık suyla soteleyin. 
  • Domatesi ekleyip karıştırın. 
  • Biber, patlıcan ve kabağı ilave edin. 
  • Tuz ve karabiber ekleyip orta ateşte 5 dakika pişirin ve ocaktan alın.
  • Hamuru merdane ile unlanmış zeminde açın. 
  • Hamuru yuvarlak tepsiye alıp üzerine zeytinyağını gezdirin. 
  • Elinizle yağı yayarak hamuru tepsi büyüklüğünde açın. 
  • Üzerine hazırladığınız sebzeli malzemeyi yayıp kaşar peynirini serpin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirin. 
  • Vejetaryen pizzanız artık hazır, afiyet olsun.
  • Dilerseniz siyah zeytin de ekleyebilirsiniz. 
  • Ben patlıcan ve soğan sevmediğim için eklemedim. Siz ekleyin çünkü vejetaryen olmak zor iş. Yiyebildiğinizi yemelisiniz:) Bu da ilginç bir mantık oldu. Kabul:)


CUMA


Domatesli Yeşil Tart


  • 6 su bardağı un   
  • 4 yumurta sarısı
  • 150 gr tereyağı
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay kaşığı tuz 


Üzeri için:


  • 1.5 paket labne peyniri
  • 150 gr lor peyniri
  • 7-8 dal taze soğan
  • 10 cherry domates
  • Çörek otu, pul biber, tuz

  • Maydanoz ve dereotunu temizleyip robotta kıyın. 
  • 1 çorba kaşığı tereyağını ayırıp, kalanı oda ısısında yumuşatın ve küçük küçük doğrayın. 
  • Unu eleyip hamur yoğurma kabına alın. 
  • Doğranmış tereyağı, maydanoz, dereotu ve tuz ilave edip düzgün bir hamur yoğurun. 
  • Top şekli verip streç folyoya sarın. 
  • Buzdolabında 30 dakika bekletin.
  • Hamuru buzdolabından çıkarıp merdane ile 3 mm kalınlığında açın. 
  • Her biri 15 cm çapında 4 hamur kesin. 
  • Artan hamurlardan ince şeritler hazırlayıp daire şeklindeki hamurların üzerini süsleyin. 
  • Hamurları yağlanmış fırın tepsisine yerleştirip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında pişirin.
  • Taze soğanları temizleyip ince ince doğrayın. 
  • Ayırdığınız tereyağını tavada eritip soğanı kavurun. 
  • Tuzla tatlandırıp ocaktan alın. 
  • Ilınınca pişen hamurların üzerine paylaştırın.
  • Labne peynirle lor peynirini bir kapta iyice karıştırın. 
  • Peynirli karışımı soğanın üzerini örtecek şekilde yayın. 
  • Domatesleri dilimleyip taze soğan sapıyla birlikte tartların üzerini süsleyin. 
  • Sıcak fırında peynir hafif eriyinceye kadar 2-3 dakika pişirin. Üzerlerine çörek otu ve kırmızı pul biber serpiştirin. 
  • Sıcak veya ılık olarak servis yapın.


Bu da yedek tarif :)


Kuşkonmazlı Makarna


  • 200 gr kuşkonmaz   
  • 150 ml krema
  • 2 diş sarımsak
  • 50 gr eski kaşar peyniri, yarısı rendelenmiş yarısı ince dilim kesilmiş
  • 250 gr tagliatelle makarna




  • Kuşkonmazların odunsu kısımlarını temizleyin.
  • Her birini 5-6 cm uzunluğunda parçalara kesin ve uç kısımları ile sap kısımlarını ayırın.
  • Kremaya sarımsakları ekleyin.
  • Orta ateşte kaynama noktasına kadar ısıtıp, ateşi kısın.
  • 1-2 dakika daha ısıtıp ateşten alın. Sarımsakları çıkarın.
  • Kuşkonmazların sap kısımlarını tuzlu kaynar suda yumuşayana kadar yaklaşık 4-5 dakika haşlayın.
  • Kremaya haşlanmış kuşkonmaz ve rendelenmiş peyniri katın. Püre kıvamına gelinceye kadar robottan geçirin.
  • Makarnayı haşlayın. Ateşten almadan 2 dakika önce ayırdığınız kuşkonmaz saplarını katın.
  • Ateşten alın, süzün ve kremayı ekleyin hafifçe karıştırın.
  • Dilim peynirleri serperek servis yapın.

















 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder