Pazartesi, Nisan 29, 2013

Haftanın Menüsü




   Sadece Şebnem Ferah sevenleri ilgilendirecek bu kısa yazım sanırım. Şebnem Ferah ve Teoman'ın birlikte vereceği konser biletleri çok yakında Vodafone Cep Merkezlerinden alınabilecekmiş!

   Şarkılarını seviyorum, yazdığı sözleri seviyorum, sahnesini seviyorum. Her dinleyişimde içimden bir helal olsun diyorum. Teomanı da severim de Şebnem Ferah bir başkadır benim için. O yüzden bu konseri kesinlikle kaçırmak istemiyorum:)

   Benim gibi kaçırmak istemeyenler varsa bilgileri olsun diye yazıyorum. Konser 1 Haziran akşamı. Parkorman'da.

   Haftanın menüsüne gelirsek bol kremalı ve tavuklu bir menü oldu bu sefer. Sanırım bu ara neyi sık yiyorsam tarifleri de ona göre seçiyorum:) Afiyet olsun şimdiden.


PAZARTESİ

Portekiz Usulü Tavuk


  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı   
  • 2 adet defne yaprağı
  • 2 çay kaşığı kırmızı biber 
  • 1 küçük soğan, ince doğranmış
  • 1 küçük yeşil biber, ince dilimlenmiş
  • 3 adet doğranmış domates
  • 1 diş sarımsak, ince kıyılmış
  • 1/4 fincan kıyılmış taze kişniş
  • Tuz ve taze çekilmiş karabiber
  • 1,5 kg derisiz levrek, porsiyon halinde kesilmiş
  • 4 adet tost ekmeği dilimleri



  • 2 yemek kaşığı zeytinyağını bir tencerede orta-yüksek ateşte ısıtın. Defne yaprağı ve kırmızı biberi 30 saniye boyunca karıştırarak ekleyin. 
  • Soğan, biber, domates, sarımsak ve kişnişi katın.
  • Tuz ve karabi,ber ile tatlandırdıktan sonra sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • 1 su bardağı suyu ekleyin. Ocağı kısın. 
  • Balığı tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra sebzelerin arasına koyup kapağı kapalı bir şekilde 7-10 dakika arasında pişirin.
  • Servis ederken kişnişi serpin.


SALI

Filetolu Salata


  • 150 gram sığır filetosu      
  • 2 yumurta
  • 4 dilim ekmek
  • 1 haşlanmış ve dilimlemiş patates
  • 1 avuç taze fasulye 
  • 1 avuç yeşillik
  • 1 çay kaşığı gebre otu (kapari)
  • 1 tane dörde bölünmüş olgunlaşmış domates
  • Zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • Tuz ve karabiber


  • Sığır filetosunu fırına girebilen önceden ısıtılmış tavaya koyup, saf sızma zeytinyağında hafif pişmiş sarımsakları üzerine gezdirin. 
  • Aynı tavada ekmeklerin iki tarafını da hafifçe esmerleşene kadar kızartın. Sonra bir kenara koyun. 
  • Sığır etinin ve sarımsakların olduğu tavayı 180 derece ısıtılmış fırında 8 dakika pişirin. 
  • Yumurtaları 8 dakika kaynatın. Soğuk suda bekletip soğutun. 
  • Fasulyeleri kaynar suya atıp 2 dakika tuttuktan sonra çıkarın. 
  • Sığır filetosunu fırından çıkarıp iri parçalara bölün. 
  • Sarımsakları soyup kıtır kıtır olmuş ekmeklerin üzerine sürün. 
  • Üzerine patatesleri, domatesleri, sığır parçalarını ve yeşillikleri dizin. En üzerine de fasulyeleri, haşlanmış yumurtayı, kıtır ekmekleri, gebreotunu koyun.  
  • Lezzet vermesi için de tuz ve karabiber serpmeyi unutmayın.


ÇARŞAMBA

Çin Usulü Portakallı Tavuk


  • 1 bardak sıvı yağ         
  • 1 yumurta beyazı
  • 2 tepeleme tatlı kaşığı mısır unu
  • 2 tatlı kaşığı soya sosu
  • 3 tavuk göğsü, kuşbaşı doğranmış
  • 2 diş sarımsak, ince doğranmış
  • 1 soğan, doğranmış
  • Yarım kg brokoli, çiçeklere ayrılmış
  • 1 portakalın dilimleri
  • 1/2 portakalın suyu


Sos için

  • 5 yemek kaşığı su
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 5 yemek kaşığı ketçap
  • 5 yemek kaşığı sirke


  • Sos malzemelerinizi karıştırıp beklemeye alın.
  • Wok ya da yayvan tavanızı ısıtın. Yağı koyun ve ısıtın.
  • Yumurta beyazını köpürene kadar çırpın, mısır unu ve soya sosunu ekleyin, çırpmadan nazikçe karıstırın. 
  • Tavuk dilimlerini ekleyip tekrar karıştırın.
  • Tavuk parçalarının birbirine yapışmaması için 2 seferde ayrı ayrı kızartın. 
  • Tavukları 2-3 dakika renkleri beyaza dönene kadar kızartın, tavadan alıp, kağıt havlunun üstünde dinlendirin.
  • Yağin 3/4 ünü alın. Kalan yağda, 1-2 dakika sarımsak, soğan ve brokoliyi kızartın. 
  • Tavukları da ekleyip, 1-2 dakika daha beraber kızartın.
  • Portakal dilimlerini ve portakal suyunu ekleyip karıştırın.
  • Daha önce hazırladığınız sos karışımı da ekleyip, 1 dakika kadar tüm yemeği tavada çevirin.
  • Eğer cok sulu ise, 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını, 2 tatlı kaşığı su ile çözdürüp, yavaş yavaş yemeğe ekleyerek, karıştırmaya devam edin. Yemegin suyu, sos kıvamını almalı.
  • Sade pilav ile servis yapın.


PERŞEMBE

Kremalı Mantarlı Tortellini


  • 1 paket tortellini makarna    
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

Sos için

  • 1 paket krema
  • 4-5 dilim salam
  • 2-3 diş sarımsak
  • 3-4 adet iri mantar
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz


  • Makarnayı bol suda ve geniş bir kapta dağılmayacak şekilde haşlayın.
  • Makarna haşlanırken mantarları ve salamları dilimleyin.
  • Geniş bir teflon tavaya sıvıyağ koyarak mantarları ve sarımsakları soteleyin, mantar suyunu çekince dilimlediğiniz salamları tavaya ekleyin ve 2-3 dakika karıştırarak pişirin.
  • Son olarak kremayı ekleyip 5-6 dakika kaynatın. 
  • Tortelliniyi süzerek servis tabağına alın ve üzerine sosunu ekleyerek servis yapın.
  • İsteğe göre baharat ve nane yapraklarıda ekleyebilirsiniz.


CUMA

4 Peynirli Tortellini  

-Perşembe gününün tarifini yazarken aklıma geldi. Eklemeden edemedim:) 


  • 20 gr gorgonzola   
  • 10 gr gouda
  • 20 gr ricotta
  • 20 gr parmesan
  • 1 çorba kaşığı köz biber püresi (makarnanın rengi için)
  • 300 gr un
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 çay kaşığı tuz



  • İlk önce yumurta, un, tuz ve kırmızı köz biber püresini koyarak hamur harcını yoğurun. 
  • Daha sonra merdane ile ince bir şekilde açın. 
  • Açtığınız hamuru yuvarlak bir kalıp yardımı ile kestikten sonra 4 peyniri karıştırıp yuvarlak kestiğiniz hamurların ortasına koyun ve gül şekli vererek makarnayı hazır hale getirin.

Sos için

  • 1 diş sarımsak 
  • 10 gr. mantar (tercihen porcini) 
  • 1 su bardağı krema 
  • Tuz ve karabiberi


  • Tüm malzemeleri karıştırın.
  • Makarnayı 3 dakika pişirip süzdükten sonra sosla karıştırın ve servis edin.
  • Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder