Pazartesi, Nisan 22, 2013

TEGV Çocukları İçin 23 Nisan Dayanışması Ve Haftanın Neşe Kokan Menüsü




   Merhabaaa!

   Hafta sonu o kadar gezdim ve o kadar keyifli vakit geçirdim ki pazartesi sendromu bana pek uğramadı. Aslında ben fazla da inanmam o duruma ya neyse.

   Söylemek istediğim önemli bir şey var. Biliyorsunuz ben TEGV üyesiyim, çocuklara gönüllü ablalık yapıyorum. Ve yarın 23 Nisan. Malum neşe doluyor insan:) Eğer çocuklarımızın geleceklerini şekillendirmelerine biraz da olsa katkıda bulunmak ve onların da neşe içinde olabilmelerini sağlamak istiyorsanız yarın sabah başlayacak olan sms kampanyasına katılmanızı rica edeceğim. 
   
   Bu 'Ulusal Bağış Kampanyası' hakkında biraz bilgilendireyim sizi. Televizyon, radyo, gazete ve dergi gibi tüm ulusal mecralar kullanılarak şekillenecek bu kampanya ile 50.000 çocuğun eğitimine destek sağlanması hedefleniyor. Biliyorsunuz kampanyanın çok daha geniş bir erişim sağlanması için vereceğimiz destek çok önemli ve kıymetli.


   Kampanya sadece 23 Nisan günü ile sınırlı kalmayacak. 2 ay gibi bir süreye yayılarak; NTV kanalında yayınlanacak 'Her şey Çocuklar İçin TEGV Özel Programı' ve NTV radyoda 10.00, 13.00 ve 15.00 haberleri öncesinde TEGV'li çocuklarımızın katılımı ile gerçekleşecek özel 23 Nisan yayını ile tavan yapması öngörülüyor.

   Sizden istediğim iki tanecik bizler için küçük çocuklar için kocaman bir iyilik var. Okul, iş ya da sosyal çevrenizi bu konuda bilgilendirerek 'EĞİTİM' yazıp 3353'e mesaj atmanız. Her sms 10 TL değerinde olacaktır. Ve TEGV'in 23 Nisan haftası sosyal medyada paylaştığı tüm kampanya bilgi mesaj ve videolarını, '#3353'ebirsms' hashtag'i ile atılacak tüm tweetleri mümkün olduğunca çevrenizle paylaşmanız, yaymanız ve hatta çevrenizin de yaymasını sağlayarak kar topu etkisi yaratmanız.


   Sizin yazdığınız bir yorum ya da attığınız bir mesaj binlerce çocuğun eğitimine katkı sağlayacak. 

   Şimdiden hepinize çok teşekkür ediyorum. Çünkü biliyorum ki benim yazılarımı okuyanlar çookk düşünceli, çookk ince ve çookk duyarlı insanlar:) 

   Haftanın menüsünü yazıp aranızdan çekiliyorum. Yarın görüşmek üzere..


PAZARTESİ

Arpacık Soğanlı Tavuk


  • 200 gr arpacık soğan
  • Yarım kg jülyen doğranmış tavuk göğsü
  • 2 su bardağı su
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1'er adet sarı ve kırmızı biber
  • 1 diş sarımsak, 2 çorba kaşığı soya sosu
  • 1 çay kaşığı susam
  • 1'er tatlı kaşığı kekik, pul biber, karabiber


  • Ayıklanmış arpacık soğanları suda 5 dakika haşlayın.
  • Kevgir ile sudan alın ve vok tavaya koyun.
  • Zeytinyağı ilave edip, soğanları 2-3 dakika kavurun.
  • Jülyen doğranmış biberleri ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Tavuğu, sarımsağı, soya sosunu, susamı, kekik ve pul biber, karabiberi kattıktan sonra tavuk kızarana kadar kavurmaya devam edin.
  • Sıcak servis yapın.


SALI

Havuç Püresi Eşliğinde Biftek


  • 800 gr havuç
  • 4 dilim biftek,
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan, 2 adet patates
  • Yeteri kadar su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3-4 dal taze sğan, tuz, karabiber


  • Tereyağını bir tavaya alıp, halka doğradığınız soğanı rengi dönene dek kavurun.
  • Havuç ve patatesleri temizleyip irice doğrayın.
  • Birlikte bir tencereye alıp üzerine 3 su bardağı su ekleyin ve haşlayın.
  • Fazla suyunu süzüp çatalla ezin.
  • Üzerine süt ve şeker katıp karıştırın. Tuz ve karabiber ekleyin.
  • Bir tavaya alıp kısık ateşte kıvam alana kadar yaklaşık 20 dakika pişirim.
  • Üzerine kavrulmuş soğanı katıp şöyle bir şöyle bir karıştırın ve ocaktan alın.
  • Daha sonra blenderden geçirin.
  • Biftekleri tuz ve karabiber ile tatlandırın ve önlü arkalı kızartın.
  • Havuç püresini tabaklara paylaştırın. Yanına biftek dilimlerini yerleştirin.
  • Üzerine kıyılmış taze soğan serperek servis yapın.


ÇARŞAMBA

Şarap Soslu Kalkan Buğulama


  • 800 gr kalkan
  • Yarın su bardağı beyaz şarap
  • 6-7 adet arpacık sopan
  • 1 adet büyük boy patates
  • 1 adet havuç, 2 adet sivri biber
  • 8 adet konserve mantar
  • 2 diş sarımsak, 10 adet tane karabier
  • 1 adet defne yaprağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı su, tuz


  • Genişçe bir tencereye önce arpacık soğanları koyun.
  • Dörde bölünmüş patates, iri doğranmış havuç, dilimlenmiş biber, mantar, sarımsak ve tane karabiber ekleyin.
  • Daha sonra dilimlediğiniz kalkan ile defne yaprağını en üste yerleştirin.
  • Şarap, tereyağı ve suyu gezdirin.
  • Tuzunu ayarladıktan sonra pişmeye bırakın.
  • Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve 25 dakika bu şekilde pişirin.
  • Sıcak olarak servis yapın.


PERŞEMBE

Adaçaylı Hamsi


  • 150 gr çamfıstığı, ince kıyılmış
  • 24 adet hamsi
  • 20 adet taze adaçayı yaprağı, ince kıyılmış
  • 2 adet yumurta, çırpılmış
  • Beyaz şarap
  • Galeta unu, zeytinyağı
  • Un, tuz


  • Hamsilerin baş kısmından başlayıp kuyruğa doğru çekerek kılçıklarını çıkarın ve beyaz şarapta bekletin.
  • Taze adaçayı yapraklarını ve çamfıstıklarını karıştırıp  üzerine bir tutam tuz ve 4 çorba kaşığı yağ ekleyerek karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcı balıkların iç kısımlarına sürüp birbirlerine ikişer ikişer yapıştırın.
  • Balıkları unlayıp önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayın. Bol yağda iki tarafını da birer dakika kızartın.
  • Pişirdiğiniz balıkları tuz, zeytinyağı ve aromalı sirke ile lezzetlendirilmiş roka salatası eşliğinde servis edebilirsiniz.


CUMA

Humuslu Ve Izgara Tavuk Şişli Pita


  • 300 gr tavuk kalça, minik kuşbaşı doğranmış
  • 2 diş sarımsak, kıyılmış
  • 1/2 adet kırmızı biber, küp doğranmış
  • 1 adet yeşil biber, küp doğranmış
  • 4 adet pita ekmeği
  • Birkaç yaprak marul
  • Kırmızı soğan turşusu, dilimlenmiş
  • Zeytinyağı, tuz, karabiber

Humus için,

  • 300 gr nohut, haşlanmış
  • 2 çorba kaşığı tahin
  • 1 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı limon suyu, taze sıkılmış


  • Bir gece önceden genişçe bir kasede tavukları; sarımsak, biberler, biraz zeytinyağı, tuz ve karabiberle karıştırarak marine edin.
  • Marine edilmiş tavukları çöp şişlere dizin.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serip tavuk şişleri üzerine yayın.
  • Fırının ızgara modunda 18 dakika pişirin.
  • Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak ve limonu rondoya alın.
  • Üzerine bir tutam tuz ve iki çorba kaşığı sıcak su ekleyerek rondodan geçirip humus elde edin.
  • Pita ekmeklerinizi açıp içine biraz humus sürün.
  • Tavukları şişten çıkarıp ekmeklerin içine doldurun. Marul ve soğan turşusu da ekleyerek sandviçlerinizi tamamlayıp servis edin.
  • Afiyet olsun:)



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder