Pazartesi, Nisan 15, 2013

Kırk Yıllık Yazar Edası İle Diyabetliler İçin Haftanın Menüsü




   Beynim durmuş vaziyette. Gezdiğim yerleri, yediğim yemekleri, yaşadığım her anı yazmak istememe rağmen kelimelere dökemiyorum. Bütün gün bloga yazmak için aldığım notlara baktım. Hangisini yazsam ya da nasıl yazsam diye. Yok olmuyor. Toparlayamıyorum bir türlü. Şu an değil sadece, tüm gün bu şekilde gezdim. 

   Çok güzel bir yere kahvaltı yapmaya gittim dün. Hafta içi bahsedeceğim oradan. Deniz kenarında, yanımda arkadaşım, karnı tok sıcak bir köşeye çekilen miskin kediler gibi ayaklarımı uzatmış oturuyorum. Bir yandan not alıyorum bugün için, bir yandan sohbet ediyoruz. Bir de çaylarımız sınırsız olunca oh değmeyin keyfimize. Her şey çok güzel, yazacak bir sürü şey toparladım, not ettim. 

   Amaaa oturup başına yazmaya başlayınca hepsi uçup gitti. Notlar ne güne duruyor dediğinizi duyar gibiyim. İşte asıl fena olan o. Notu yazıya dökmek mümkün değil... Yazar kilitlenmesi yaşıyorum galibaa:))

   Şaka bir yana o yüzden ben haftanın menüsü ile sizleri baş başa bırakıyorum. Bu hafta diyabetliler için bir menü hazırladım. Umarım bir faydam dokunur.

   Yarın görüşmek üzere...


PAZARTESİ

Brokoli Çorbası



  • 1/2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 250 gr brokoli
  • 2,5 çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı margarin
  • 10 diş sarımsak
  • 1 adet kuru zencefil
  • Tuz, karabiber

  • Mercimeği geceden yıkayıp içinde pişireceğiniz suda bekletin. Çorba için 4 bardak su yeterli oluyor.
  • Pişireceğiniz zaman içine yağ, sarımsak ve zencefili katıp pişmeye bırakın.
  • Brokoliler iyice yumuşamadan (önemli olan mercimeğin pişmesi) ateşten alın, karışımı blenderdan geçirin.
  • Tuz ve karabiber ekleyip servis edin.
  • Dilerseniz piştikten sonra toz et bulyon ya da biraz krema katabilirsiniz.


SALI

Yalancı Patlıcan Oturtma


  • 1 adet orta boy patlıcan
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet carliston biber
  • 50 gr kontrafilet
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • Tuz, karabiber
  • 1 kahve fincanı su

  • Patlıcanı alacalı ve uzunlamasına ya da halka şeklinde kesip tuzlu suda bekletin.
  • Soğan ve domatesleri küp doğrayın.
  • Biberi doğrayın.
  • Eti ince parçalar halinde kesin.
  • Tencerenin dibine 2 kaşık zeytinyağını koyun, patlıcanları ekleyerek ağzı kapalı bir şekilde yumuşamasını sağlayın.
  • Daha sonra patlıcanları bir kenara alın.
  • Aynı tencerede soğanı kavurun. Eti ilave edin.
  • Et pişince domatesi, biberi, tuz ve karabiberi de koyarak kaynamasını bekleyin.
  • Son olarak patlıcanı, 1 çorba kaşığız eytinyağını ve suyu ilave edip 10-15 dakika pişirin.
  • Az yağda, fırına vermeden yapılan bu tarif çok lezzetli. Deneyince göreceksiniz:)


Cevizli Muhallebi


  • 1 lt yağsız süt
  • 5 çorba kaşığı kepekli un
  • İstediğiniz kadar tatlandırıcı ya da rendelenmiş elma
  • Yağsız ve susuz yoğurt
  • Bol ceviz

  • Sütü, unu ve tatlandırıcıyı tencereye alıp kısık ateşte pişirin.
  • Tatlandırıcı olarak elma kullanmak isteyenler sadece süt ve unu pişirsin.
  • Pişen muhallebiyi tabaklara paylaştırıp soğumaya bırakın.
  • Üzerlerine iyice çırpılmış yoğurdu yayın ve cevizle süsleyin.
  • Krem şanti kullanmak isteyenler, sütle şantiyi çırpın ve soğumuş olan muhallebinin üzerine yayın. Bol cevizle süsleyin.


ÇARŞAMBA

Dana Güveç


  • 450 gr küp halinde kesilmiş dana ya da hindi göğsü
  • 2 çorba kaşığı tam buğday unu
  • 1/4 çorba kaşığı tuz
  • 1/4 çorba kaşığı biber
  • 1/4 çorba kaşığı kimyon
  • 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş kıyılmış sarımsak
  • 2 adet orta dilimlenmiş soğan
  • 2 adet dilimlenmiş kereviz sapı
  • 1 adet dilimlenmiş kırmızı biber
  • 1 adet ince dilimlenmiş domates
  • 5 fincan yağı alınmış dana ya da hindi suyu
  • 5 adet küçük boy soyulmuş küp kesilmiş patates
  • 4 adet havuç
  • 1 fincan yeşil fasulye

  • Fırını 190 dereceye ayarlayın.
  • Buğday unu, tuz, biber ve kimyonu karıştırın.
  • Karışıma küp şeklindeki etlerinizi yuvarlayın. Fazla görünen unu karışımdan alın.
  • Büyük saplı bir tavada zeytinyağını ısıtın, daha veya hindi etlerini ekleyin. Hafifçe kahverengileşene kadar yaklaşık 7-10 dakika pişirin.
  • Pişen dana veya hindiyi güveçe aktarın.
  • Soğan, sarımsak, kereviz ve kırmızı biberi tavaya yerleştirin ve 5 dakika kadar pişirin.
  • Sebze karışımının üstüne et suyu ve domatesi ekleyin, biraz daha piştikten sonra oluşan karışımı etlerin üzerini örtecek şekilde güveçe katın.
  • Bu hali ile 190 derece fırında 1 saat pişirin.
  • Yemeği fırından aldıktan sonra üzerine patates, bezelye, havuç ekleyip 20 dakika daha fırında pişirin.


Yoğurtlu Dondurma


  • 1 kase ev yoğurdu
  • 1-2 kaşık pudra şekeri (şeker kullanması tamamen yasak olanlar bunun yerine tatlandırıcı kullanabilir)
  • 1-2 kaşık limon suyu
  • Biraz limon kabuğu rendesi

  • Tüm malzemeleri karıştırın.
  • Buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.
  • Çıkarıp ara ara karıştırın.
  • Daha sonra limon dilimi ve varsa taze nane eşliğinde servis yapın.


PERŞEMBE

Somon Pilaki


  • 2 parça somon
  • 2 adet domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • 1 adet küçük patates
  • 1 adet havuç
  • Tuz

  • Domatesleri rendeleyin, sarımsakları havanda dövün ve tencereye yağıyla birlikte koyun.
  • Kısık ateşte pişerken içine önce küçük parçalar şeklinde kestiğiniz havucu ve arkasından kuşbaşı doğradığınız patatesi ve tuzu ekleyin.
  • Kendi halinde pişmeye bırakın.
  • Biraz rengini alınca içine iri parçalara ayırdğınız somonları katın.
  • Kapağı kapatıp somonları pişmeye bırakın. Gerekirse çok az su ilave edin.

-Pilaki her şeye uygulanabilir bir çeşit. Somonu böyle pişirmek değişik bir tat yaratıyor. Somon yağlı bir balık olduğu için diyabetliler için en çok önerilen balık çeşitlerinden.
Bunun yanına salata ve ekmeğinizi eklediğinizde sebzeniz, tahılınız ve balık çeşidinizle menüyü tamamlamış oluyorsunuz.

Elma Tatlısı


  • 1 adet elma
  • 3-4 adet kuru kayısı
  • 2-3 kaşık yulaf ezmesi veya musli
  • Karanfil

  • Elmaların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Kararmaması için bir iki damla limon suyu ekleyin.
  • Yine küp şeklinde doğradığınız kuru kayısılarla biraz karanfil ekleyip suda haşlayın.
  • Haşlandıktan sonra bir kaseye meyve parçalarından alarak üzerine müsli ekleyin yanına da diyabetik dondurmadan koyup ikram edin.


CUMA

Mücver


  • 4 adet kabak
  • 2 yumurta
  • 3/4 su bardağı yarım yağlı yoğurt
  • 3/4 su bardağı tam buğday ya da çavdar unu
  • 1/2 su bardağı riviera zeytinyağı
  • 1 kabartma tozu
  • 6 adet taze soğan (kuru soğan rendesiyle de olabilir)
  • Dereotu, kuru nane, karabiber, kırmızı biber, tuz

  • Kabakları az kazıyıp küp şeklinde doğrayın.
  • İçine yumurtayı kırın, yoğurdu, unu ve yağı koyun.
  • Bir paket kabartma tozunun üstüne birkaç damla limon sıkın ve karışıma ekleyin.
  • İstediğiniz miktarda dereotunu kıyıp koyun, kuru nane, biberler ve tuz ekleyip karıştırın.
  • Fırın kabınızı çok az yağladıktan sonra bu karışımı dökün.
  • Önceden ısıttığınız fırında 170 derecede yaklaşık 1 saat pişmeye bırakın.
  • Pişince fırın kapağını aralayın. Ilındıktan sonra çıkarın.

-Mücverin kızartılması fazladan yağ demektir. Bu tarif hem hafif hem de lezzetli. Yanına yoğurt ve salata ile öğün olarak tercih edebilirsiniz. Ya da yanında tavuk ızgara ile yiyebilirsiniz.

Çikolata Soslu Tavuk Göğsü


  • 1 kg süt
  • 1/4 su bardağı diyet toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı sıvı ayçiçek yağı
  • 4 çorba kaşığı un

  • Süt, toz şeker ve vanilyayı altı kalın bir tencerede, kısık ateşte şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Ayrı bir tencerede sıvıyağ ve unu, unun kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Ilık şekerli sütü una ekleyerek çırpma teli ile karışımın pütürleşmesini engellemek için sürekli karıştırın.
  • Göz göz olup kaynamaya başlayınca kapatın.
  • İçi hafifçe ıslatılmış dikdörtgen bir cam kaba hazırlanan muhallebiyi döküp soğuması için oda ısısında bekletin. 
  • Çikolata sos ile servis edin.


Çikolata Sos


  • 1 su bardağı oda ısısında tereyağı
  • 4 yumurta
  • 1/2 su bardağı kakao
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri (diyet toz şekeri blenderda iyice ezerseniz pudra şekeri olarak kullanabilirsiniz)

  • Bütün malzemeleri blendera koyarak iyice köpürene kadar çırpın ve soğumuş olan muhallebinin üzerine döküp, üstünü düzleştirin.
  • Sosu soğuyuncaya kadar yaklaşık 2 saat buzdolabında üzeri strech filmle sarılmış olarak bekletin.
  • Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder