Cuma, Nisan 05, 2013

Limonlu Tart Tadında Bir Film ' Toast '




   Pek hüzünlü, pek samimi bir film öneriyorum bugün size. Toast.. Ünlü İngiliz Şef, Nigel Slater’ın çocukluk ve ilk gençliğini anlattığı kitabın filmini çekmişler. Slater'ın gençlik yıllarını Freddie Highmore oynamış. Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nda çikolatalara bulanan Highmore, bu filmde limon kremalı, bezeli tart pişiren gence dönüşüyor. Helena Bonham Carter da Freddie Highmore'a eşlik ediyor tekrardan.


   Filmde Nigel Slater'ın 9-17 yaş arasında yaşadıklarını izliyoruz. Yemek pişirmeyi hiç bilmeyen, konserveleri ısıtıp masaya koyan, yumuşak başlı annesine çok bağlı fakat sinirli babasının onu hiç sevmediğini düşünüyor.

   Geceleri yorganının altında el feneri ile yemek kitapları okuyup annesiyle mutfakta uygulamaktan keyif alıyor. Başarısız turta ya da spagetti deneyimlerine tanık oluyoruz.


   Astım olan annesi ölünce ona sürekli bağırıp çağıran babasıyla yaşamak zorunda kalıyor. Komşusu olan en yakın arkadaşı sayesinde bu dönemi mümkün olduğu kadar hafif atlatıyor fakat o komşu çocuğunun öğütleri, dertleşmeleri kesinlikle duyulmaya değer.. 

   Verilen öğütlerden biri erkeğin midesine giden yolun yemekten geçtiği. Bu öğüdü uygulamaya karar veren Nigel, babasının sevgisini kazanabilmek için ona yemek yapmaya karar verir. Belki de babasına kendisini sevdirme ihtiyacı sayesinde bu kadar başarılı bir şef ve yemek yazarı olmuş.


   Mrs. Potter, Nigel'in önünde büyük bir engel bu aşamada. Çünkü Mrs. Potter, babanın en sevdiği tatlı olan limon kremalı, bezeli tart tarifini paylaşmaktan yana değil. Fakat Nigel sinir bozucu kadına inat araştırıp, gizlice izleyip, uğraşıp tatlıyı güzelce pişirip istediği sonuca ulaşıyor.


   Potter tarifini çalmakla suçlarken, baba da rekabet ortamında yemekten bıkmış vaziyette olduğundan tatlısını geri çeviriyor. 

   Nigel, sonunda evden uzaklaşabilmek için restoranda işe giriyor. Restoran sahibinin can sıkıcı döngüden çıkmak için başkaldıran oğluyla tanışması babasının ölüm haberini aldığı döneme denk geliyor ve Nigel, büyüdüğü kasabayı terk ederek Londra'daki Savoy Hotel'in mutfağında yeni bir başlangıç yapıyor.


   Son sahnedeki sürprizi dikkate alın. Nigel'i işe alan şefin gerçek Nigel Slater tarafından canlandırılmış olduğunu göreceksiniz.

   Benim bazı sahnelerde gözüm doldu, bazılarında gülümsedim. Ama kesinlikle Nigel ile tanışmak için can attım:)

   Hayatta her şeyin gerçekten de bir sebebi var.. Geçmişte yaşananlar, geleceğimizi yönlendiriyor biz farkına varmadan..


   Çok beğenerek izleyeceğinizi düşünüyorum. Ben bugün kitabını alacağım. Tabii Limon Kremalı, Bezeli Tart tarifini yazmazsam ayıp olur artık. Limon kremasının filmdeki gibi sapsarı olmasını istiyorsanız eğer birkaç damla sarı gıda boyası eklemelisiniz. Bezenin o kadar kabarık olmasının sebebi ise o tarifte 10 yumurta akının kullanılmasından kaynaklanıyor:)


Limon Kremalı, Bezeli Tart


Tart Hamuru için


  • 225 gram beyaz un        
  • Bir tutam tuz
  • 110 gram tuzsuz tereyağı, küp şeklinde doğranmış
  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta sarısı


Limonlu krema için

  • 100 gram pudra şekeri
  • 7 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 adet iri limon kabuğu rendesi ve suyu
  • 6 adet yumurta sarısı
  • 100 gram tuzsuz tereyağı, eritilmiş

Beze için

  • 6 adet yumurta beyazı
  • 300 gram pudra şekeri



  • Derin bir kaba un ve tuzu koyun. İçine tereyağı küplerini ekleyin. Parmak uçlarınızla yoğurarak karışımı hamur haline getirin. 
  • Şekeri ve yumurta sarısını katın. Yine elinizi kullanarak iyice yoğurun. Çok az soğuk su serperek nemlendirin. 
  • Hamuru bir folyoya sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendirin. 
  • Fırını 180 dereceye ayarlayın. 
  • 22 cm çapındaki turta kalıbını yağlayıp fırın tepsisine oturtun. Buzdolabından çıkarttığınız hamuru, tart kalıbını iyice kaplayıp kenarlardan taşacak ölçüde açın, kalıba oturtun. 
  • Taşan hamur parçalarını düzgünce kesip alın. 
  • Tartı 15-20 dakika fırınlayın. 
  • Bu arada limonlu kremayı hazırlamak için, derin bir kapta şeker ve mısır ununu karıştırın. 
  • Limon kabuğu rendesini 50 ml suda iyice kaynatın. 
  • Sıcak karışımı mısır unu ve şeker karışımına ekleyin ve iyice karıştırın. Yumurta sarılarını, limon suyunu ve tereyağını çırpın. 
  • Kısık ateşte, kıvamı koyulaşana kadar pişirin. 
  • Tencereden alıp, hazırladığınız limonlu mısır unu karışımına katın. İyice karıştırın. 
  • Limonlu krema karışımını, tartın içine aktarıp iyice yayın. 
  • Soğumaya bırakın. Beze için, yumurta beyazlarını mikser ile iyice çırpın. 
  • Pudra şekerini de kaşık kaşık ekleyerek çırpmayı sürdürün. 
  • Beze hamurunu krema poşetine doldurun ve sıkarak tart üzerine oturtun. 
  • Tartı fırına verin. Bezenin dış yüzeyi sertleşene kadar, yaklaşık 35-45 dakika fırınlayın. 
  • Sıcak ya da soğuk, dilediğiniz şekilde dilimleyerek servise sunun. 




 

2 yorum:

  1. Her yönden bizi doyurmak zorunda mısın Dilara....tariflerin dışında bir de filmler yüzünden takip ediyorum seni...yanlış anlaşılmasın şikayet eder gibi yazdım sanki:)
    ben memnunum ve takipteyim her zamn olduğu gibi...hatta su an Toast ı izliyorum sayende;)
    (çağla-hatırlarsın belki önceki yorumdan;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)Çağla sen beni çok mutlu ediyorsun zaten. Çok teşekkür ederim yorumların için. Beğeniyorsan ne mutlu bana. Seni merak etmeye başladım yavaş yavaş:)

      Sil