Pazartesi, Nisan 08, 2013

Kayra Restoran Haftası




   Bu sene 5 yaşına basan, şehrin ilk ve en büyük yeme içme festivali Kayra Restoran Haftası 4-24 Nisan tarihleri arasında İstanbul, İzmir ve Ankara'nın en başarılı, en tanınmış şefleri zengin menüleri ile lezzet severlerin karşısına çıkıyor. 

   Fine dining diye adlandırdığımız restoranlarda Michelin tarzı tadım menüleri yapılmış. Beş farklı çeşit yemek, beş ayrı şarap cinsi eşliğinde sunuluyor. Daha mütevazi restoranlarda öğlen menülerinde iki lezzet tabağına bir kadeh şarap, akşam menülerinde ise üç lezzet tabağına iki kadeh şarap eşlik ediyor. İsteyenler gün boyu istedikleri şarapları atıştırmalıklar eşliğinde tadabiliyor.


   Ama bana kalırsa en ilgi çekici etkinlik 10 Nisan'da yer alacak Chefs Night Out olacak. Belirli noktalarda şefler aynı saatte mutfağın dışına çıkarak tüketicilere özel sunumlar yapacak.


   Bazı restoranların menü fiyatları, 

Gaya: 350 TL, Sunset: 250 TL, Topaz: 190 TL, Lacivert: 130 TL, Midpoint, Sushico, Susam, Cento Per Cento, Salomanje, Osmani, Baylo ve Rook gibi cafe restoranlarda ise öğlen 25, akşam 50 TL.


   Neler mi yiyebilirsiniz? Ben size denediklerimden birkaç tavsiye verebilirim.

   Sushico: Karides köfte, general tso tavuk, philadelphia roll eşliğinde 1 kadeh Leona Merlot- Kalecik Karası veya Leona Blush 45 TL.
   
   Midpoint: Öğle menüsü;  Midpoint: Öğle menüsü; Kızarmış Keçi Peyniri, 1 kadeh Leona merlot-Kalecik karası veya Leona Blush 25 TL.  
Akşam menüsü; Karidesli Bruschetta, Safran Soslu Levrek 
1 kadeh Terra Kalecik Karası Roze 45 TL. 
Antipasti tapağı, Risotto Yatağında Fırın Antrikot, 1 kadeh Terra Shiraz 45 TL.

   House Cafe: Öğle menüsü; Penne Arabiatta, Pancarlı ve Keçi Peynirli Salata, 1 kadeh şarap 25 TL. 
Akşam menüsü; Taze Baharatlı Izgara Somon, Buğday Risotto, Domatesli Bruschetta, 1 kadeh şarap 45 TL.

   Kırıntı: Öğle menüsü; Küçük Akdeniz Salatası, Karabiber Harmanında Füme Edilmiş Sucuklu ‘Kırıntı Pizza’, 1 kadeh Terra Shiraz 25 TL. 
Akşam menüsü; Körili Karides, Çipura Izgara, Boğaziçi Usülü Yeşil Salata, Çikolata Soslu Şamfıstıklı Parfe, 1 Kadeh Terra Beyaz Kalecik Karası 45 TL.  


   Menüler dışında çeşitli yan etkinliklerin de sunulduğu bu özel haftaya www.restoranhaftasi.com adresinden bakabilir, Nisan ayı restoran tercihinizi belirleyebilirsiniz. 

   Bir de 9 Nisan Salı günü, Ben&Jerry's 25 ülke ile beraber aynı anda, Türkiye'deki 6. 'Bedava Dondurma Günü'nü ' gerçekleştiriyor. Bu eğlenceli etkinliğe katılmak, resimler çektirmek, gününüzü tatlandırıp şahane dondurmaları yemek istiyorsanız saat 12.00-20.00 arası Nişantaşı Caddesi ve Cinemaximum sinemaları içerisinde yer alan  Ben&Jerry's mağazalarına gidebilirsiniz.


   Ummadığınız anda karşınıza çıkan minibüsleri ile ücretsiz dağıtılacak noktaların tamamı için www.benandjerrys.com.tr sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Minikler için şahane bir organizasyon olmuş! 

   Şimdi de sadece salatadan oluşan haftanın menüsü! Değişik soslarla salata tarifleri isteyenlere özel:)


PAZARTESİ

Tavuklu Sezar Salata



  • 2 adet tavuk göğsü
  • 6 adet mini yedikule marul
  • 2 dilim organik çavdar ekmeği (baget ekmek de kullanabilirsiniz)
  • 3 diş sarımsak
  • 75 gr parmesan peyniri, rendelenmiş
  • 1/4 su bardağı+2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yarım çay kaşığı dijon hardal
  • 1.5 çay bardağı worcestershire sos
  • 3 çorba kaşığı kefir (mayonez yerine)
  • Tuz, karabiber



  • Ekmekleri küp küp kesip fırında kahverengileşene kadar pişirin. O sırada bir diş sarımsağı iyice ezin. 
  • Bir çorba kaşığı zeytinyağı ekleyip bir tavada orta derece ateşte ısıtın. 
  • Ardından kızarmış ekmekleri ekleyip sarımsaklı zeytinyağında çevirin ve bir kenara ayırın.
  • Minyatür marulları yıkayıp kurulayın. 
  • Bir blenderın içine geriye kalan sarımsakları (2 diş), hardalı, kefiri, Worcestershire sosunu ve limon suyunu koyup iyice karışana kadar çalıştırın. 
  • Eğer blenderın çalışırken açılabilen bir haznesi varsa, blender hala çalışırken zeytinyağını azar azar ekleyerek çalıştırmaya devam edin. Ardından rendelediğiniz Parmesan peynirini ekleyin ve sosa karışana kadar tekrar çalıştırın. 
  • Kapağını açıp sosun tadına bakın, ağız tadınıza bağlı olarak tuz ve taze çekilmiş karabiber ekleyin ve tekrar çalıştırın. 
  • Sosu blenderın içinde beklemeye bırakın.
  • Tavuk göğüslerinin üzerine bir çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip her taraflarına bulayın ve bolca tuz ve taze çekilmiş karabiber serpin. Yüksek orta ateşte kızdırdığınız (tercihen dökme demir) tavaya aktarıp her yüzü için yaklaşık 10-15′er dakika pişirin. 
  • Tavuk göğüsleri piştikten sonra bir kesme tahtasına alıp 5 dakika dinlenmeye bırakın, ardından parmak kalınlığında şeritlere kesip bir kenara ayırın.
  • Blenderdaki sosunuzun kıvamı bıraktığınız gibiyse kullanıma hazırdır, eğer zeytinyağı sostan ayrışmış gibi gözüküyorsa blenderı tekrar çalıştırıp eski kıvamına getirin. 
  • Ardından marulları geniş bir karıştırma kabına aktarıp üzerine sosu dökün ve harmanlayın. 
  • Küp küp hazırladığınız ekmekleri ekleyin, tekrar harmanlayın.
  • Salatayı servis tabaklarına paylaştırıp üzerine tavuk parçalarını dizin ve servis yapın.


SALI

Rokalı Mercimek Salatası Hellim ile



  • 400 gr mercimek, haşlanmış          
  • 250 gr cherry domates, ikiye kesilmiş
  • 2 adet salatalık, uzunlamasına, yarıya kesilmiş, ince dilimlenmiş
  • 60 gr baby roket yaprakları
  • 1/2 küçük kırmızı soğan, ince doğranmış
  • 1 yemek kaşığı taze limon suyu
  • 1/2 çay kaşığı pudra şekeri
  • 2 buçuk yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket hellim peyniri, dilimler halinde kesilmiş


  • Mercimek, domates, salatalık, roka ve soğanı büyük bir kase içinde birleştirin.
  • Limon suyu, şeker ve 2 yemek kaşığı yağı küçük bir kapta karıştırın. Tuz ve biber ekleyin. Çırpın.
  • Sosu salataya katın ve karıştırın.
  • Hellim peynirini yağlayın. Tavada orta ateşte kızartın.
  • Salatanın üzerine ekleyip servis edin.


ÇARŞAMBA

Mangolu Salata



  • 3 adet salatalık     
  • 2 küçük kırmızı soğan, ince dilimlenmiş
  • 2 adet orta boy Mango, dilimlenmiş
  • 400 gr karışık salata yaprakları
  • 1/3 su bardağı zeytinyağı
  • 1/4 fincan limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı kepekli hardal


  • Salatalıkları ince şeritler halinde kesin. Büyük bir kaseye koyun. 
  • Soğan, mango ve salata yapraklarına ekleyin.
  • Küçük bir kapta yağ, limon suyu ve hardalı çırpın. 
  • Salataya ekleyip karıştırın.

PERŞEMBE

Yabanturpu Soslu Patates Salatası




  • 6 adet patates, haşlanmış, dilimlenmiş   
  • 1 su bardağı krema
  • 1 limon suyu
  • 2 yemek kaşığı yabanturpu sosu (marketlerde bulunur)
  • 200 gr bezelye, haşlanmış, uzunlamasına kesilmiş
  • Bir demet dereotu, kabaca doğranmış


  • Patates bir büyük tencerede haşlayın.
  • Soyup ortadan ikiye bölün. Daha sonra dilimleyin.
  • Krema, limon suyu ve yabanturpu sosunu karıştırın. Tuz ve biber ekleyin.
  • Bezelye ve patatese karışımı ekleyin. 
  • En son dereotu, tuz ve biber ekleyip karıştırın.
  • Servis yapın.




CUMA

Pesto Soslu Makarna Salatası



  • 400 gram fesleğen yaprağı, sapları ayıklanmamış olarak 




  • 300 gram Parmesan peyniri, rendelenmiş
  • 75 gram çam fıstığı
  • 150 gram ceviz içi
  • 2.5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 10 diş sarımsak
  • 1 paket makarna
  • 10 adet cherry domates, ikiye kesilmiş
  • En son süs olarak kullanmak için bir kenara biraz fesleğen yaprağı ayırın.


  • Çam fıstıklarını ve ceviz içlerini yağsız tavada çam fıstıkları hafif kahverengileşene kadar karıştırarak kavurun (yaklaşık 10-15 dakika). Soğumaları için bir kenara ayırın.
  • Sarımsakları ince ince doğrayıp üzerine bir tatlı kaşığı tuzu serpin ve ezerek macun kıvamına getirin.
  • Ezilmiş sarımsak ve fesleğen yapraklarını bir mutfak robotunun haznesine atıp macun kıvamına gelene kadar çalıştırın.
  • Ardından zeytinyağını ekleyip tekrar çalıştırın.
  • Sonra sırasıyla rendelenmiş Parmesan peynirini, kavrulmuş fıstık ve ceviz içini ekleyip tamamen karışana kadar çalıştırın.
  • Makarnayı haşladıktan sonra soğumaya bırakın.
  • Soğuduktan sonra Pesto sosu ilave edin.



  • Domatesleri de ekleyip karıştırın.
  • Soğuk servis edin.
  • Afiyet olsun:)














 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder