Pazartesi, Şubat 25, 2013

Hayvan Barınağında İki Sulugöz




   İstanbul'da hayvan barınağına hep gitmek istemişimdir. Ama ertelenen birçok şey gibi bunu da ertelemiştim. Gittiğimde dayanamaz 10 tane köpeği kucaklar eve getiririm ya da ağlaya ağlaya o köpekleri severim diye bir türlü gidemiyordum. Cesaret edememiştim aslına bakarsanız. Cumartesi günüm güzel başladı çünkü cuma akşamım çook güzel geçti:) Kendi kendime güzel olumlamalar ile uykuya daldım. Sabahtan bir işim vardı onu hallettim. Ve bana en yakın hayvan barınağını bulup arkadaşımla düştük yollara. Dooğru Üsküdar Hayvan Barınağına..


   Birleştirdik elimizdeki paralarımızı, bozukluklara kadar. Ne kadar mama alabiliyorsak aldık koyduk arabanın bagajına. Sonra açtık navigasyonumuzu ve kolayca bulduk:)


   Tabii tahmin ettiğim gibi önce küfür edemeyen ben içimden o köpekleri sokaklara bırakanlara kibarca içimden saydırdım. Sonra hepsini teker teker sevmeye çalıştım. Bu bayağı zor çünkü o kadar çok köpek vardı ki. Artık arkadaşım 'Dilara gücün yetmez hepsini sevemezsin zorlama yahu' diye beni kendime getirmeseydi halim haraptı.


   İnsanın içi gidiyor. Bacağı olmayan var, gözleri görmeyen var. Kulakları duymayan var bir de sesleniyorsun hiç dönüp bakmıyor. Ama hepsi çok sevimli ve neşeli köpekler.

   Tabii sadece bizim aldığımız mama ile tüm köpeklerin doyması mümkün değildi hatta bir öğünlerine bile yetmez ama elimizden geleni yapmanın getirdiği o mutluluk yeter de artar. Her ne kadar dönüş yolu boyunca ikimizin çıtı çıkmasa da!

   Hep yapmak istediğim ve listeye aldığım şeylerden birinin daha üstünü çizerek içimi rahatlattım. Ve kocaman bir AFERİN daha aldım. Kendimden.


   Tabii cepte harçlık kalmadığı için minik bir 'eyvah' desem de aşçıyız yapacak bir şey elbet buluruz:)

   O kadar çok barınak var ki size yakın olanını elbet bulursunuz. Gitmeden arayıp ihtiyaçlarını sorarsanız bilgilendirirler. Gazete kağıdına bile gerek duyuyorlar ya da temizlik malzemelerine. Hatta sadece gidip onlarla oynamak bile yetiyor.

   İşte böyle bir cumartesi geçirdim. Sonra gecesinde gördüğüm rüya şöyleydi: Evimde bir sürü köpek varmış, hepsini almış getirmişim. Ev, çöp ev gibi olmuş ama ben mutluymuşum:)

   Haftanın menüsünü sorarsanız o da böyle:



PAZARTESİ

Domatesli, Şaraplı Ve Bezelyeli Sığır Güveç


  • 2 yemek kaşığı un              
  • 2 tatlı kaşığı doğranmış taze kekik ya da 1 tatlı kaşığı kuru kekik
  • 2 adet havuç, ufak doğranmış (dilerseniz 2 dakika kadar haşlayabilirsiniz) 
  • 1 kg sığır eti, küp şeklinde doğranmış
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan, iri doğranmış
  • 450 gr domates sosu (sugocasa veya passala konservesi)
  • 250 ml (1 su bardağı) et suyu
  • 250 ml kırmızı şarap
  • 2 diş sarımsak, dövülmüş
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı ayıklanmış bezelye
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Tuz, karabiber
  • Taze kekik (süslemek için)


  • Fırını 160 dereceye ayarlayın.
  • Unu derin bir kaseye koyup tuz ve karabiber serpin. Etleri una bulayın.
  • Fırına dayanıklı bir tencerede yağı ısıtıp etleri orta ateşte kahverengileşinceye kadar kavurun.
  • Kevgirle tencereden alıp kağıt havlu üzerine koyun.
  • Soğanları tencereye atıp güzelce karıştırarak 3 dakika kavurun.
  • Sugocasa veya passata, et suyu, şarap, sarımsak ve salçayı ekleyin.
  • Karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  • Etleri tencereye aktarıp sosla iyice karıştırın.
  • Tencerenin kapağını kapatıp fırında 1.5 saat pişirin.
  • Fırından çıkarıp bezelyeleri, havucu ve şekeri koyun, tekrar fırına atıp 30 dakika daha pişirin.
  • Tuzunu ve biberini kontrol edip taze kekikle süsleyerek servis edin.



SALI

Limonlu Dana Biftek


  • 4 adet dana antrikot     
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • 50 gr tereyağı
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı beyaz İtalyan vermut ya da beyaz şarap
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz ve karabiber
  • Limon dilimleri ve maydanoz, süslemek için



  • Etleri naylon poşet arasına koyarak iyice incelene kadar merdane ile üzerinden geçin.
  • İncelttiğiniz etleri ikiye veya dörde bölün. Tuz ve karabiber serpip una bulayın.
  • Tereyağını tavada eritin. İyice ısındığında etleri orta ateşte 1-2 dakika kızartın.
  • Tavadan alıp sıcak tutmaya çalışın.
  • Yağın geri kalanını tavaya koyup diğer etleri de aynı şekilde kızartın.
  • Tavayı ateşten alıp vermut veya beyaz şarap ile limon suyunu ekleyip iyice karıştırın.
  • Tavayı tekrar ateşe koyup etleri de ekleyin.
  • Tüm etlerin iyice sosa bulanması için tavayı sallayın.
  • Limon dilimleri ve maydanoz ile süsleyin.
  • Haşlanmış taze fasulye ve kırmızı biberle birlikte de servis edebilirsiniz.



ÇARŞAMBA  

Bearnaise Soslu Chateaubriand

-Chatebriand yağsız ve körpe sığır eti ile yapılan bir yemektir.


  • 2/3 su bardağı tereyağı, ufak parçalar halinde doğranmış 
  • 1,5 yemek kaşığı tarhun otu sirkesi
  • 1,5 yemek kaşığı beyaz şarap
  • 1 adet arpacık soğan, çok küçük doğranmış
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • 450 gr sığır eti filetosu, yaklaşık 12.5-15 cm uzunluğunda, etin en kalın yerinden kesilmiş
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz ve karabiber


  • Tereyağını kısık ateşte eritin. Yağın yanmamasına dikkat edin. Üzerinde biriken köpüğü kaşıkla alın.
  • Sirke, şarap ve soğanları bir tencereye koyup yüksek ateşte suyunu neredeyse tamamen çekene kadar kaynatın.
  • Ateşten alıp ılınmasını bekleyin.
  • Yumurta sarılarını ekleyip 1 dakika çırpın.
  • Tekrar ateşe koyun, çok kısık ateşte yumurta krema kıvamına gelene kadar çırparak pişirin. Ocağı kapatın.
  • Erimiş tereyağını damla damla, sos koyulaşana kadar bu karışıma ekleyin.
  • Sosa tuz ve karabiber ekip ılık olarak bekletin, arada bir karıştırın.
  • Bu arada etleri poşet arasına koyup et döveceği veya merdane ile 4 cm kalınlığına gelene kadar inceltin.
  • Tavada yağı ısıtıp etleri 10-12 dakika kadar pişirin.
  • Orta-az veya az pişmiş et üzerine bastırıldığında yumuşak, orta veya iyi pişmiş et ise serttir.
  • Eti bir kesme tahtasına alıp ince ince dilimleyin.
  • Üzerine sosu gezdirip servis edin.
  • Sotelenmiş patates ile nefis gidiyor, bilginize.



PERŞEMBE

Floransa Usulü Ispanak



  • 4 su bardağı süt          
  • 1/2 kg ıspanak
  • 3 yumurta
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 80 gr tereyağı
  • 150 gr irmik
  • 100 gr rendelenmiş gravyer peyniri
  • Yeteri kadar tuz

Beşamel Sos için,

  • 40 gr tereyağı
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • İki bardak süt
  • 25 gr gravyer peyniri


  • Ispanakları haşlayın.
  • Sonra ince ince doğrayarak süzgece koyun.
  • Ispanaklar süzülürken iki bardak sütü kaynatın.
  • Süt kaynayınca karıştırmaya ara vermeden iki tutam tuz, 250 gr tereyağı ve 150 gr irmiği azar azar katın.
  • Bu karışımı hafif ateşte 6-7 dakika pişirin.
  • Karışımı ateşten aldıktan sonra 50 gr rendelenmiş gravyer, suyu süzülmüş ıspanak, üç yumurtanın sarısı, bir yumurtanın beyazını koyup iyi karıştırın.
  • Soğumaya bırakın.
  • Karışım soğurken beşamel sosu hazırlayın.
  • Beşamel sos için, küçük bir kaba 40 gr tereyağını koyun ve hafif ateşte eritin.
  • Üzerine 1,5 çorba kaşığı unu ilave edin ve 2 dakika kadar tahta kaşık ile karıştırarak sarartmadan kavurun.
  • Sonra içine bir tutam tuz katılmış iki bardak ılık sütü, karıştırmaya ara vermeden, azar azar dökerek yağlı una yedirin.
  • Buna rendelenmiş gravyer peynirini katın ve pek koyu olmayan bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
  • Ateşe dayanıklı camdan bir kayık tabağı hafifçe yağlayın.
  • Sık sık ıslatılacak bir kaşığı kalıp olarak kullanın ve ıspanaklı karışımdan aldığınız parçaları  kayık tabakta yanyana dizin.
  • Üzerlerine önce beşamel sosu dökün sonra kalan rendelenmiş gravyer peynirini serpin, artan yağı da eritin ve üzerine dökün.
  • Tabağı fırına koyup sosu hafifçe kızartın.
  • Sıcak servis yapın.
  • Mmm muhteşem bir yemek oluyor bu!



CUMA

Tavuk Kroket

-Bu tarifte tavuk kullanılmıştır. Ancak başka etlerle de hazırlayabilirsiniz.


  • 2 yemek kaşığı tereyağı      
  • 1/4 su bardağı un
  • 150 ml (2/3 su bardağı) süt
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yaklaşık 75 gr tavuk eti, kemiksiz ve derisi alınmamış, kuşbaşı dğranmış
  • 1 diş sarımsak, küçük doğranmış
  • 1 adet yumurta, çırpılmış
  • 1 su bardağı ufalanmış ekmek içi
  • Sıvıyağ, kızartmak için
  • Tuz, karabiber
  • Maydanoz, süslemek için
  • Limon dilimleri, servis için



  • Tereyağını bir tencerede eritip unu ekleyerek 1 dakika kadar kavurun.
  • Yavaşça sütü dökün, topaklanmaması için iyice karıştırın.
  • Kabın ağzını kapatıp ocaktan alın.
  • Tavada yağı ısıtıp tavuk ve sarımsağı içine atın, tavuklar hafif kızarıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin.
  • Tavukları mutfak robotuna alarak iyice çekin.
  • Hazırladığınız unlu sosu ekleyin.
  • Tuz ve karabiber serpip tatlandırın. Ve tamamen soğumasını bekleyin.
  • Küçük sosis şeklini verin.
  • Önce yumurtaya sonra ufalanmış ekmek içine batırın.
  • Kızgın ve bol yağda 4 dakika kadar kızartın.
  • Kağıt havlu üzerine çıkarın.
  • Maydanoz ve limon dilimleri ile servis edin.
  • Afiyet olsun:)



 

 

 

1 yorum:

  1. et yemegini denedim cok guzel oldu.cilekli kolat bir tatli tarifi verirseniz sevinirim.az kalorili olsun.tesekkurler

    YanıtlaSil