Salı, Şubat 26, 2013

Cibalikapı Balıkçısı'ndan




   Yapmayı ve yemeyi en sevdiğim yemeklerin başında gelir balık. Evde balık yapıyorsam yanında mutlaka karidesi olmalı, salatası olmalı, ahtapotu olmalı. Tek başına büyük bir balık bana lezzet vermez.

   Ben de içinde bol bol balık tarifi olan, hatta salatasından mezesine kadar her şeyi bulabileceğim bir kitap aradım durdum. Kitapların en hasıyla tanıştırıyorum sizi arkadaşlar! Baba bu baba!


   Cibalikapı Balıkçısında yediğiniz otlardan ara sıcaklara, mezelerden balıklara, ekmeklerden likör ve kahvelere kadar nereden geliyor kim gönderiyor ya da nasıl yapıyorlar en ufak ayrıntısına kadar yazmışlar. Normalde mutfaklardan bilirim. Ustalar genelde yanlarında çalışanlara fazla bir şey öğretmemeye çalışırlar ki yerini alamasın. Fakat Cibalikapı ustaları bütün sırlarını ortaya dökmüşler!

   Yediğim yemeklerden sonra kitabını almaya karar verdim. Ustaları tebrik etmek istedim. Böyle şahane lezzetleri tatmamızı sağladıkları ve artık kitabına sahip olup evde de yapabileceğimiz için. 

   Kitabın en arka sayfasında bir de küçük bir hediye var bizler için. Eski İstanbul meyhanelerinin vazgeçilmezi Rembetiko müzikleri CD'si.


   Restoranından ayrıca bahsedeceğim bir sonraki yazımda. 

   Kitaptan iki tarif veriyorum. Akşama ziyafet var:) Bir de müziğinizi açtınız mı tamamdır!


Asma Yaprağında Levrek



  • 2 adet 400 gr levrek fileto                
  • 16 adet salamura asma yaprağı
  • 3 dal taze biberiye
  • 3 diş sarımsak
  • 1/2 fincan beyaz şarap
  • 1 fincan sızma zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı soğan tozu
  • 1/4 çay kaşığı toz köri
  • 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1/2 limonun suyu
  • Bir tutam tuz



  • Asma yapraklarını ılık suya koyun.
  • Tuzunu atana kadar bir iki defa su değiştirin.
  • Sarımsağı ince doğrayıp bir kaba koyun.
  • Zeytinyağı, limon suyu, beyaz şarap, soğan tozu, tuz, karabiber ve köriyi de ekleyin.
  • Biberiyenin yapraklarını kopararak 4 levrek filetosuyla birlikte harca ekleyip iyice karıştırın.
  • 15-20 dakika sosta beklettiğiniz levrek filetolarını asma yaprakları ile sarın.
  • En az 2 saat buzdolabında dinlendirdikten sonra ızgarada pişirip servis yapın.



Karides Güveç


  • Yarım kg karides, ayıklanmış        
  • 1 adet sivribiber, ince doğranmış
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak, ince doğranmış
  • 1 adet orta boy domates, soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, küçük doğranmış
  • 1 adet defne yaprağı
  • 5 adet mantar, ince dilimlenmiş
  • 4 yemek kaşığı kaşar peyniri, rendelenmiş
  • 1 fincan balık suyu (dilerseniz koyabilirsiniz)
  • Bir tutam tuz, karabiber
  • 1/4 çay kaşığı kekik



  • Bir tavaya tereyağını koyup kızdırın.
  • Ayıklanmış karides, ince doğranmış sivribiber, mantar, doğranmış domates ile ince doğranmış sarımsağı ekleyip 1 dakika kadar soteleyin.
  • Ardından tuz, karabiber, kekik, defne yapağı ve balık suyunu koyarak 2 dakika daha soteleyin.
  • Tavadaki malzemeyi ısıtılmış toprak kaba alın, üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirin.
  • Önceden 180 dereceye ayarlanmış fırına verip üzerindeki kaşar peyniri eriyince servis yapın.
  • Afiyet olsun:)





   

2 yorum:

  1. karidesi oldu bitti cok severim.bol limonlu ve zeytinyagli olanini.bunu da yapacagim.kesin cok guzel olacak tesekkurler..

    YanıtlaSil