Pazartesi, Şubat 18, 2013

Gariplikler Listesi ile Haftanın Menüsü




     Günaydınlar herkese!

   Blogum Dergisi için ne yazsam diye araştırma yaparken dünyanın en garip festivallerine rastladım. Tabii hemen atladım ilginç olabilir diye. Okuduktan sonra fark ettim ki hayvan hakları savunucuları beni gördükleri yerde taşlayabilirler:) Sonra farklı bir şey yazmaya karar verdim.
   Fakat ilginç bir yazı olacağını düşündüğümü ve benim asla onaylamadığımı bilmenizi isterim:) Bu listede hem yemekler hem gariplikler bir araya geldi. 



Yuma Marul Günleri


Nerede Yapılıyor: Yuma , Arizona, ABD
Ne zaman: Ocak 23-25

   Yuma, kış aylarında Marulun başkentidir. Kulağa biraz saçma geliyor ancak Yuma, Kuzey Amerika’nın kış sebze üretiminin yüzde 90’ını karşılıyor. Bu yüzden de marul onlar için resmen kutsal bir sebze. Çoğu çiftçi geçimini maruldan sağlıyor. Bu yüzden de Marul günleri düzenliyorlar. Bu günlerde lahanayla bowling oynuyor, yemek yapma yarışı yapıyor ve dünyanın en büyük salatasını hazırlamaya çalışıyorlar.



Kırmızı Turp Festivali


Nerede Yapılıyor: Oaxaca, Meksika
Ne zaman : Her sene Aralık 23-24

   Bu yemek festivali aslında insanları yemekten vazgeçirmek için düzenleniyormuş sanki. Çünkü kırmızı turpların aldığı şekilleri görenler onları yemeğe kıyamıyor. Festivalin başlangıcı 16.yy’a dayanıyor. O zamanlarda İspanyol rahipler yenilebilen bu kökü yeni kolonilere tanıtmak için İspanya'ya getiriyorlar. İlk başlarda kimse kırmızı turpların yüzüne bile bakmıyor. İnsanların ilgisini çekebilmek için de yeni bir yol buluyorlar ve turpları aynı bir heykel gibi yontmaya başlıyorlar. Sonuçta  yemeğe kıyamayacağınız görüntüler çıkıyor ortaya. İşte bu gelenek Meksika’da her yıl 23 -24 Aralık tarihlerinde devam ediyor. 1987 yılından beri de Kırmızı Turp festivali, Meksika’nın resmi festivalleri arasında kabul ediliyor.





Dünya Bezelye Atma Yarışması


Nerede Yapılıyor: Witcham, Cambridgeshire, İngiltere
Ne zaman: Her yıl Temmuz 11

   Bu festival 1971 yılında bir okul müdürünün okul yurdu için ekstra gelir elde etmek istemesi ile ortaya çıkmış. Bezelye atma yarışmasına giriş parası yetişkinler için 1$, çocuklar içinse 0.50$ olarak belirlenmiş. O kadar fazla gelir elde etmişler ki hala devam ediyormuş.



Waikiki Konserve Jambon Festivali

Nerede Yapılıyor: Waikiki, Hawai, ABD
Ne zaman: Nisan 25

   Bu festivalin yapılma amacı oldukça anlamlı. Çünkü burada yapılan tüm yemekler Hawaii Yemek Bankasına gidiyor (Hawaii’nin kar amacı gütmeyen en büyük kuruluşu) ve yemekler evsizlere dağıtılıyor. Festival süresinde sokaklarda Mr ve Miss Konserveler ve Hula dansçıları dolaşıyor. Bu arada Hawaii’nin en önemli şefleri de konserve domuz jambonlarıyla yeni tarifler çıkartmak peşindeler.



Ivrea Portakal Festivali

Nerede Yapılıyor: Ivrea, İtalya
Ne zaman: Şubat 25-28

   Herkes domates atma yarışmasını bilir. Ama domates bu yarışmalar arasındaki tek meyve-sebze atma yarışması değildir. Ivrea Portakal Festivali’nin başlangıcı 12.yy’a dayanıyor.
   Nedeni de çok ilginç. 12.yy’da geçit törenlerini balkonlarında izleyen genç kızlar, erkeklerin ilgisini çekebilmek için üstlerine portakal atarlarmış. Erkekler de çok geçmeden bunun karşılığını vermeye başlamış ve portakal atmak bir festivale dönüşmüş. Bu bayağı ilginç. Kızlar o kadar mı çirkinmiş acaba diye düşünmeden edemedim :)



CARNIVAL AT VILANOVA I LA GELTRU (Şeker atma Kavgası)


Nerede Yapılıyor: Vilanova i La Geltrú, İspanya
Ne zaman: Şubat 17

   Dünya’nın en tatlı kavgası bu olsa gerek. Şeker atma kavgasının yapıldığı gün tüm pastaneler, çocuklara bedava tart dağıtmaya başlarlar. Sokaklarda yapılan bu şeker atma kavgası sırasında bir günde ortalama 90.000 kg şeker tüketilir.



Olney Pancake Yarışması


Nerede Yapılıyor: Olney, İngiltere
Ne zaman : Şubat 14

Saat 11.55 yer Olney, İngiltere. Burada yaşayan bayanlar geleneksel ev kadını kıyafetlerini giyerler ve 350 metrelik bir koşuya çıkarlar, ellerinde kızaran bir pancake tavasıyla birlikte. 

   Yarışa başlamadan önce pancake'ler havaya fırlatılarak ters düz edilir ve yarışmayı 1. bitiren kişi de finalde pancake’i yine havaya fırlatmak zorundadır. Bu yarışma 1445 yılından bu yana yapılıyor. Bunu izlemeyi gerçekten isterdim.



Gilroy Sarımsak Festivali


Nerde Yapılıyor: Gilroy, California, USA  
Ne zaman: Temmuz 24-26

   Gilroy, sarımsağın ana yurdu. Bu festivale her sene 100.000 ‘den fazla kişi katılıyor ve festival süresince ortalama 2,5 ton sarımsak tüketiliyor. Gilroy Sarımsak Festivalinin resmi web sitesinde yazan bilgiye göre 29 yıldır yapılan bu festivalde 72 ton sarımsak tüketilmiş. Festival sarımsağı aklınıza gelebilecek her şeyde kullanmak zorundasınız. Sarımsaklı dondurma, sarımsaklı içecekler kulağa nasıl geliyor? Evet çok hoş gelmese de ön yargılı olmamak lazım çünkü bu festival Amerika’da oldukça ilgi görüyor. Geçen sene yarışmanın 1.si cevizli sarımsaklı tart olmuş.



Arabanla Hayvan Öldür Sonra da Onu Pişir Yarışması


Nerede Yapılıyor: Marlington, Batı Virginia, ABD
Ne zaman: Eylül 26

   Evet bu gerçekten çok çok vahşi bir yarışma. Senelerdir süren bu festival daha önce Discovery Channel tarafından da haber yapılmıştı. Festivalin amacı aracınla öldürdüğün hayvanı en güzel şekilde pişirip, yemeği jürinin önüne çıkartmak. 

   Diyecek bir şey yok böyle bir yarışma yapma amacını ben hala anlamadım. Ama gariplikler listesinde yer almış. Bence garip de değil mide bulandırıcı!


Şimdi sıra haftanın menüsünde!



PAZARTESİ

Kuzu Kağıt Kebabı


  • 1 kg kuşbaşı kuzu eti
  • 2-3 adet adet havuç
  • 2-3 adet patates
  • 4-5 adet domates
  • 7-8 dal taze soğan
  • 1 demet dereotu
  • 1 demet maydanoz
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 dolu çorba kaşığı kekik
  • Tuz, karabiber
  • Yağlı kağıt



  • Havuç ve patatesleri küçük küp küp doğrayın ve haşlayın.
  • Dereotu, maydanoz ve taze soğanı ince ince doğrayın.
  • Yağı hafifçe eritin.
  • Domateslerin kabuklarını çıkartıp küp küp doğrayın.
  • Bütün malzemeye kekik, tuz ve karabiber ilave edip karıştırın.
  • Yağlı kağıdı tereyağı ile bolca yağlayın.
  • Ortasına malzemeyi dökün.
  • Kağıdı her iki tarafından hava almayacak ve su akıtmayacak şekilde iyice kapatın.
  • Bir iple bağlayıp tepsiye yerleştirin.
  • Hafif fırın ateşinde pişirin. Fırında kağıdın yanmaması için, pişerken pakede fırça ile arada bir su sürün.
  • Sofraya bohçaların üzerini aralayarak getirin.


SALI

Tavuk Graten-Sebzeli


  • 5 adet tavuk budu
  • 5 adet tavuk göğsü
  • 2 adet küçük havuç
  • 2 adet küçük patates
  • 150 gr bezelye
  • 3/4 kahve fincanı un
  • 1-2 bardak süt
  • 1 kaşık tereyağı
  • Tuz, karabiber
  • Biraz rendelenmiş kaşar peyniri



  • Tavuğu, lezzetli olması için soğan, havuç ve tuzla haşlayın.
  • Biraz soğuyunca küçük parçalara bölün.
  • Haşlarken suyuna koyduğunuz sebzeleri atın. (Havuçları kullanabilirsiniz)
  • Havuç ve patatesleri küçük küçük doğradıktan sonra ayrı ayrı haşlayın.
  • Bezelyeleri de içine biraz karbonat atarak ve ağzı açık bir şekilde haşlayın.
  • Haşladığınız bezelyeleri süzdükten sonra tavuklarla hepsini karıştırın.
  • Diğer tarafta tereyağı, un ve sütle suluca bir beşamel sos hazırlayın.
  • Beşamel sıcakken diğer malzemeleri içine karıştırın.
  • Isıya dayanıklı bir cam kabı yağlayın. Karışımı içine dökün.
  • Üzerine biraz rendelenmiş kaşar peyniri serpin.
  • Fırında üzeri kızarıp içi de fıkır fıkır kaynayıncaya kadar pişirin.


ÇARŞAMBA

Mantarlı Balık-Krema Soslu


  • 500-600 gr beyaz etli balık
  • 1 kutu krema
  • 1 kutu mantar
  • 2 kaşık tereyağı
  • 3-4 defne yaprağı
  • Tane karabiber, tuz
  • 1/2 bardak limon suyu
  • 1/2 bardak su
  • Dereotu
  • Bulabilirseniz bir paket Avrupa balık sosu



  • Teflon bir tencere veya ısıya dayanıklı cam bir kabı yağlayın.
  • Balıkları buna yanyana dizin.
  • Defne yaprağı ve diğer malzemeleri balıkların yapışmaması için aralarına sokun.
  • Üzerine top top tereyağı ve tane karabiber atın.
  • Üzerini folyo ile kapatıp buzdolabında bekletin.
  • Yeneceği zaman, 1/2 bardak su ile 1/2 bardak limon suyunu karıştırıp balıkların üzerine dökün. Tuz serpin.
  • Üstü kapalı olarak ateşte pişmeye bırakın.
  • Son dakikada balıkları ateşten alın ve sıcakken üzerine çırpılmış krema dökün.
  • Eğer varsa, krema ile birlikte Avrupa balık sosunu da çırpıp dökün.


PERŞEMBE

Fırında Kıymalı Makarna


  • 1 paket kalın fırın makarnası veya kelebek makarna
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yumurta
  • Tuz, karabiber


Kıymalı sos için,


  • 400 gr az yağlı kıyma
  • 1 büyük boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Kimyon, tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 


Beşamel sos için,


  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı rende kaşar, hellim ya da parmesan peyniri (üstü için)



  • Çok ince doğranmış soğanı kıyma ile kavurun.
  • Baharatları ve sarımsağı ekleyin.
  • Salçayı su ile ezip 10 dakika kadar karıştırarak pişirin.
  • Malzemeler çok yumuşak olmalıdır.
  • Kuru ise biraz su ilave edip sulandırarak kıymalı sosu hazırlayın.
  • Bu arada makarnaları haşlayın ve süzün.
  • Yumurtaları zeytinyağı ile çırpın, tuz ve karabiber ilave edin. Bunu sıcak haldeki makarnanın üzerine aktarın. İyice karıştırıp bir kenarda bekletin.
  • Unu zeytinyağında kavurun.
  • Ilık süt ilavesi ile devamlı karıştırarak suluca bir beşamel sos yapın.
  • Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Derince bir fırın kabını bolca yağlayın.
  • Makarnanın yarısını kaba dökün. Üzerine kıymalı malzemeyi yayın.
  • Makarnanın diğer yarısı ile üstünü kaplayın.
  • Beşamel sosu da hepsini kaplayacak şekilde yayın.
  • En üste de bol peynir rendesi serpin.
  • 175-180 dereceye ısıtılmış fırında pişirin.
  • Üzeri kızarıp kenarlarından kaymaya başladığında olmuş demektir.


CUMA

Kuşkonmazlı Kremalı Somon Balığı (Migros Tv'den)


  • 300 gr dilimlenmiş somon balığı (1 adet için ölçüdür. Siz kişi sayısına göre malzemeleri arttırabilirsiniz)
  • 300 gr haşlanmış kuşkonmaz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı krema
  • 1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • Konserve mısır (baby corn-bebek mısır)
  • 3-4 adet arpacık soğan
  • İnce kıyılmış taze kekik



  • Bir fırın tepsisine somon balığını alarak yağ, tuz ve karabiber ekleyip 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. 
  • Daha sonra tavada tereyağı ve soğanları soteleyin. 
  • İçerisine önce kuşkonmaz daha sonra mısır, ceviz, kekik, karabiber ve tuzu ilave edip soteleme işlemine devam edin. 
  • Sebzeleri pişirdikten sonra 1 su bardağı krema ekleyerek 2 dakika daha pişirin ve ocaktan alın. 
  • Servis tabağına kremalı sebzeleri koyun ve üstüne somon balığını ekleyip servis edin.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder