Pazartesi, Şubat 04, 2013

Müjdeli Haftanın Menüsü


    MÜJDE!


   Blogum Dergisi Mart sayısında yazım çıkıyor! Daha önce yazmadığım bir yazım olması gerekiyormuş. Gün içinde yaşadıklarımdan yola çıkarak yazdığım için bana daha kolay gibi geliyordu. O yüzden bu sefer yazımı bir ay önceden yazıp göndermek nasıl olacak bilmiyorum ama ne kadar zor olursa olsun benim için büyük gelişme! Kendimi tebrik ediyorum:) 

   Alamayan olursa burada mutlaka yazı çıktıktan sonra yayınlarım zaten.

   Bugün çok hastayım. Başımı kaldıracak gücü bulamıyorum kendimde! O yüzden bu müjdeyi verdikten sonra sizi haftanın tarifleri ile baş başa bırakıyor ve ben dinlenmeye çekiliyorum. Yarın görüşmek üzere...





PAZARTESİ


    Porçini Mantarlı Papardelle


  • 600 gr papardelle                        
  • Maydanoz, kıyılmış
  • Parmesan peyniri
  • Tuz, karabiber


    Sos için,


  • 200 gr porçini mantar, ince kıyılmış
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 200 ml krema


  • Papardelleleri al dente haşlayın.
  • O arada porçini mantarları zeytinyağında soteleyip kremayı ekleyin.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.
  • Papardelleleri süzdükten sonra sosla karıştırın.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş parmesan peyniri serperek servis edin.


SALI


    Uzakdoğu Usulü Tavuk


  • 2 parça tavuk bonfile                
  • 30 gr. kurutulmuş mantar
  • 4 kahve fincanı sıcak su
  • Yarım su bardağı badem
  • 1 adet soğan
  • 4 adet kereviz sapı
  • 300 gr brokoli
  • Yarım su bardağı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı susam yağı


    Marine için,


  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 4 yemek kaşığı sirke
  • 2 çay kaşığı mısır nişastası


  • Mantarları bir kaba alın. Üzerine sıcak su ilave edip yumuşamalarını sağlayın.
  • Bademleri yapışmaz yüzeyli tavada kavurun.
  • Soğanı dilimleyin.
  • Kereviz saplarını doğrayın.
  • Brokolilerin çiçeklerini ayırın.
  • Mantarların suyunu süzüp dilimleyin.
  • Marine için gerekli malzemeleri derin bir kapta karıştırın.
  • Tavuk bonfileleri jülyen doğrayıp bu sosta marine edin. 15 dakika bekletin.
  • Ayçiçek yağını wok tavada ısıtıp sebzeleri ilave edin.
  • Sürekli karıştırarak sebzeler yumuşayana kadar pişirin. Başka bir kaba alın.
  • Marine ettiğiniz tavukları wok tavaya alıp 2-3 dakika yüksek ateşte pişirin.
  • Sebzeleri tavuğa ekleyin.
  • Mantar suyu ve marine sosu ekleyip 2 dakika sürekli karıştırarak pişirin.
  • Üzerine isteğe göre susam yağı ya da soya sosu gezdirebilirsiniz.
  • Ben haşlanmış makarna ile servis ettim. Bilginize.


ÇARŞAMBA


    Fırında Patatesli Köfte


  • Yarım çay bardağı zeytinyağı     
  • 5 adet patates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 6-7 sivribiber
  • 3 adet domates
  • Yarım çay bardağı kaynar su


     Köfte harcı için,


  • 500 gr kıyma
  • 2 dilim bayat ekmek içi, ıslatılmış ve sıkılmış
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • Yarım demet maydanoz, doğranmış
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak, dövülmüş (dilerseniz)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kekik 



  • Köfte için gereken tüm malzemeleri yoğurup harç yapın. Bu harcı bir gece buzdolabında bekletin.
  • Fırın kabına yarım çay bardağı zeytinyağını dökün. Patatesleri soyup daire şeklinde kesin. Üzerlerine karabiber ve tuz serpip harmanlayın ve tepsiye yayın.
  • Sivri biberleri ikiye bölün. İçlerini çıkarıp patateslerin üzerine yerleştirin.
  • Domatesleri soyun ve biberlerin üzerine rendeleyin.
  • En üste şekil verdiğiniz köfteleri dizin.
  • Yarım çay bardağı kaynar suyu fırın kabına gezdirin.
  • Kabın üzerini folyo ile kapatıp 250 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişirin.


PERŞEMBE


     Çılbır- Kuşkonmaz ile


  • 3 adet yumurta (Yumurta adedi size bağlı)   
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı sirke             
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 5 su bardağı su
  • Tuz
  • 12 adet kuşkonmaz





  • Bir tencereye 5 bardak suyu koyun ve kaynatın. 
  • Kaynayınca içine sirkeyi ekleyin. 
  • Kaynayan suyun içine yumurtaları tek tek kırın. Yumurtaların tek olarak pişirilmesi gerekir. 
  • Yumurtaları tek tek pişirerek servis tabağına alın. 
  • Bir kasenin içine yoğurdu, ezilmiş sarımsağı, tuzu karıştırın. Yumurtaların üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün. 
  • Bir tavada tereyağı kızdırın. Ateşten alın ve kırmızı biberi yağın içerisine karıştırın. 
  • Kuşkonmazları temizledikten sonra 1-2 dakika kadar haşlayıp süzün.
  • Tabağın alt kısmına kuşkonmazları dizin. Ve üzerine yumurtaları koyun.
  • Sarımsaklı yoğurdu da yumurtaların üzerine ekledikten sonra hazırladığınız biberli yağı da ekledikten sonra servis yapın. 
  • Bence her öğüne giden bir yemek! Bayılırım!


CUMA


    Sebzeli Kuzu Şiş


  • 1,5 - 2 kg kuzu eti                   
  • 1/2 kahve fincanı ketçap
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sirke (elma suyu veya beyaz)
  • 2 yemek kaşığı worcestershire sosu
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1/4 su bardağı su
  • 500 gr cherry domates
  • 2 adet kabak
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 3 adet sarı biber



  • Etleri dilediğiniz parçalarda kesin. 
  • Sosları birleştirin ve etlerin üzerine döküp bir gece bekletin.
  • Etleri şişe dizin. Ve ızgarada pişirin. Arada fırça yardımı ile sosu etlere sürün.
  • Sebzeleri resimdeki gibi şişe geçirin. Ve ızgaraya koyun.
  • Dilerseniz etleri sebzelerle karışık dizebilirsiniz. Ben ayrı ayrı dizdim. Ama karışık olduğunda daha bir lezzetli olduğuna karar verdim:)
  • Afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder