Perşembe, Mayıs 23, 2013

Mandabatmaz- Kırk Yıllık Hatır İçin



   Hep restoran yazacak değiliz ya bu sefer de içtiğim en güzel kahvenin yerini yazıyorum size. Türkiye'de güzel bir fincan Türk kahvesi içmek o kadar da kolay değil. Buraya uğramadan bilinmez bu. Türklerin, Osmanlı İmparatorluğu zamanında kahveyi Avrupa'nın geri kalanına yaydığı düşünüldüğünde bu küçük bir sorun değil.


   İşte bunun farkında olan ve en iyi kahveyi yapan küçük kahveci Mandabatmaz'ın 17 yıllık ocakçısı Cemil Pilik. Mekanın adı da kahvesine tam uygun. Kahvesi o kadar koyu ki içinde manda bile batmaz:) 


   4. Murat döneminde kahvenin de tütün ve alkol gibi yasaklandığı bir dönemde ortaya çıkan benzetmedir. Zira kahve müdavimleri çay ocağında otururken, kahveciye doğrudan kahve yap diyemedikleri için yap oradan bir mandabatmaz diyerek şifreli bir şekilde 'bana kahve getir ama manda bile batmayacak kadar koyu olsun' mesajını verdikleri için olay terimleşmiş ve günümüze kadar gelmiş.


   Elindeki bakır cezveyi alevli gaz ocağının üzerinde tutan Pilik, bileğini döndürerek 'Herkes bunu böyle yapamaz. Bütün iş elde.' diyor. Kahveleri her gün üzerinde marka işareti olmayan plastik torbalar içinde taze çekilmiş olarak geliyor. Koklamamız için burnumuza yaklaştırdığımızda bunun başka yerde bulunmayacağını, onlar için özel kavrulduğunu söylüyor. Kokusundan belli.. Sanki içine bir damla daha az su koyulsa kahve akmayacakmış da, kaşıkla yenecekmiş gibi.


   İstiklal Caddesi'nin sokaklarından birinde yer alan Mandabatmaz, aslında o kadar ufak o kadar ufak ki ocağın oraya tabure ve semaverin nasıl sığmış olduğunu anlamış değilim. Müşteriler zaten genelde dışarıda oturuyor. Pek sevimli. Güzelce dolaşmış bir de yemeğinizi yemişseniz eğer burası tam da dinlenmeniz için birebir. O yorgunluğun üzerine kahve nasıl da güzel gider değil mi ama?

   Adres ise,

İstiklal Caddesi üzeri, St. Antoine Kilisesi yakınları, Barcelona Pastanesi'nin sokağı

 

 

2 yorum:

  1. kesinkle katılıyorum.
    En favori kahve mekanımdır .)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumu görünce tekrar hatırlamamı sağladı. Yeniden bi gitmeli:) teşekkürler!

      Sil