Salı, Mayıs 14, 2013

Türkiye'nin Peynir Hazineleri



   Peynir.. Kahvaltılarımızın vazgeçilmezlerinden biri. Ama kaçımız nasıl yapıldığını gördük veya biliyoruz? Türkiye'de kaç çeşit peynir olduğunu biliyor muyuz? Kaçını tatma imkanı bulduk? 
   Bilmiyoruz çünkü peynir bir çoğumuz için sadece bir kahvaltılık.

   Kitabın yazarı Suzanne Swan, 16 yıl önce tatil için geldiği Kaş’a aşık olmuş ve buraya yerleşmiş. Yabancı dergiler için gazetecilik yaparken Anadolu’daki peynir zenginliğini keşfedip, 30’a yakın ilde peynirleri inceledi. Sonra da Türkiye’nin Peynir Hazineleri kitabını yazdı. Her yörede bir başka peynir çeşidi ile karşılaştı. Peynirlerin tek tek özelliklerini aldı, fotoğraflarını çekti. 


   Baktı ki çeşit 150’yi geçiyor, oturdu bir kitap yazdı. Kitabın adı Türkiye’nin Peynir Hazineleri. Boyut Yayınları tarafından önce İngilizce yayımlandı. Ardından Orhan Duru ve Sezer Duru’nun çevirisiyle Türkçe basıldı.

   Biz kendi hazinelerimizi görmezden gelince bunları dünyaya tanıtmak da elin yabancılarına düşüyor. Susanne Swan, kitabı yazmış bizimkiler de Türkçe'ye çevirmiş. Ama pek fena çevirmişler. Ben bile daha iyi çevirirdim:)


  Çeviriyi es geçip içeriğine gelirsem kitap sırf tanıtma amaçlı yazılmamış tabii. Bölge bölge, çeşit çeşit peynirleri incelerken Türk peynirlerinin en önemli sorunlarına da dokunmuş. Peynirdeki hilelerden, standart peynir elde edilmemesinden, yetersiz tanıtımdan ve peynirden insana geçebilecek hastalıklardan bahsetmiş. Nereden peynir almalı, alırken nelere bakmalı sorularına cevap vermiş.


   Bu kitapta adını duyup da gördüğünüzde tanımayacağınız birçok peynirin fotoğrafını görebilirsiniz. Ya da hangi peynirin neyle daha çok yakıştığına dair daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

   'Fransızların ünlü Rokfor peyniri doğal değil, iğne ile rengi mavileştiriyorlar. Halbuki Niğde peyniri daha tulumdayken hava alıp bakteri oluşturuyor ve rengi mavileşiyor. Fransızlar rokforun ilk ve tek koyun mavi peyniri olduğunu iddia ediyor. Halbuki Niğde mavi peyniri rokfordan daha doğal yollarla yapılıyor' demiş kendisi.


   Çökelek, Lor, İzmir Tulumu, Keçi Tulum beyaz peyniri, Bergama peyniri, Asos köy peyniri, Ezine peyniri, Edirne peyniri, Manyas peyniri, Mihaliç peyniri, Sepet peyniri, Balıkesir peyniri, Dursunbey peyniri, Aydın peyniri, Akhisar tulum peyniri, Ödemiş inek tulum peyniri, koyun ve inek beyaz peyniri, Aydın köy peyniri, Denizli peyniri, krem peynir, salamura peynir, bez tulum peyniri, Antakya peyniri, Künefe peyniri, Sürk peyniri, Sünme peyniri, Şanlıurfa peyniri, Diyarbakır örme peyniri, Siirt Van Diyarbakır otlu peynirleri, kaşar peynirler, Erzincan tulum peyniri, Çerkez peyniri, Niğde, Kars, Bolu, Akseki peynirleri, Civil peyniri. Bunların hepsini tek tek incelemiş.


   Ben kitabı çok beğendim, bilmediğim bir sürü şey varmış onu fark ettim. Siz de bir göz atın. Çok ilginç geleceğine eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder