Cuma, Mayıs 31, 2013

Dostluk Ekmeği



   Bugün film yerine bir kitaptan bahsediyorum. Yazarı, Darien Gee. Kitabın ismi 'Dostluk Ekmeği'.

   Tabii isminden de tahmin ettiğiniz üzere bu kitap yemek-mutfak filmi izliyormuşuz gibi hissettiriyor. Ekmek bahane, dostluklar şahane! 


   Julia Evarts, Chicago’dan sadece 90 dakika uzaklıktaki Avalon’da, büyüdüğü kasabada yaşamaktadır. Beş yıl önce yaşadığı trajik bir olay sonucunda, kendi dünyasına kapanmış ve evden bile pek çıkmaz olmuştur; arkadaşlarını ve komşularını tamamen hayatının dışına itmiştir. Yaşamına beş yalındaki kızının hatırına devam ediyor desek yeridir yani. Yaşadıklarından sonra kocası ile de arası oldukça açılmış olan Julia ile Mark’ı da adeta Gracie bir arada tutuyor diyebiliriz.


   Hikaye de Avalon'da geçiyor. Julia, kızı Gracie ile birlikte eve geldiğinde kapısının önünde bir tabak buluyor. Amiş Dostluk Ekmeği tarifiyle birlikte hazır olarak pişmiş biraz ekmek, bir de 'Umarım Beğenirsiniz' yazan bir not. Başlangıçta sadece ekmeği yemeye karar verir ancak kızının zorlamasıyla tarifi denemek zorunda kalır ancak bunun için bir şart var, hamuru mayalarsanız bunu üç eşit parçaya bölmeniz ve bu parçaları başka insanlara dağıtmanız gerekiyor. Bir tür zincir mektup olayı gibi. Julia’nın yaptığı tam da bu oluyor. Böylece Amiş Dostluk Ekmeği tüm Avalon Kasabasına yayılıyor.


   Kitabın arkasında birkaç tarif yer alıyor. Hatta eminim siz de aldığınızda hemen uygulamaya geçmek isteyeceksiniz:) Ben tarifi uyguladım ama göz gezdirdiğinizde göreceksiniz kitapta öyle hemen hamurunu yoğurup, ekmek yapmakla iş bitmiyor.     
Çok düşündüm daha nasıl yazabilirim diye. Fakat en iyisi sıcak çayınızla birlikte bir koltuğa kıvrılmak ve bu kitabı elinize almak sanırım..

-Kitap sadece okurken iyi vakit geçirmek için yazılmış. Yani 'e ne bu, çerez niyetine' demeyin sonradan diye yazıyorum:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder