Pazartesi, Mayıs 27, 2013

Milliyet Yemek Eki Röportaj Neşesinde Haftanın Menüsü



   Günlerdir yazımın yayınlanması heyecanı ile yatıp kalkıyorum. Hatta ne zaman yayınlanacağı bilgisini vermelerini rica etmeme rağmen bir türlü öğrenemediğim için sürekli kontrol halindeydim.

   Dün teyzemin telefonu sayesinde öğrendim yazımın çıktığını. Biraz rahatsız olduğum için gazeteye bir dün bakamamıştım. Yazım da tam o gün çıkmış:) Hemen aldım gazeteyi heyecanla açtım, okudum. Pek tuhafıma gitti. Alışkın olmayınca sürekli açıp okuyasım geldi. Yolda yürürken herkese 'bakın yazım çıktı oh canıma değsin' diye göstermek istedim:)


   Cumartesi akşamı çok rahatsızlandım. Hastaneye kaldırıldım apar topar. Serum falan derken tamamen unutmuşum. Üzgün ve de süzgün yatarken bu yazı fazlasıyla moral oldu bana. Pek güzel oldu yahu. Sanki bir anda Milliyet yazarı oldum gibi geldi:) Tanımadığım kişilerden mail aldım, tebrik mesajı aldım. Bugün blogum okunma sayısında büyük bir rekor kırmış. E daha ne olsun? 

   Yemek yapmayı hep çok sevdim ama daha çok sevdiklerime yapıp yedirmeyi sevdim ben. Daha keyifli oldu, o yemekler daha lezzetli geldi bana. Hakikaten yemek yaparken sevgi katmak diye bir şey var yani:)

   İşte böyle güzel bir Pazar gününün ardından mis gibi bir menü hazırladım size. Mutluluk ve bol gülen suratla yapılmış yemekler hepsi:) 

   Hepinize afiyet olsun:)

PAZARTESİ

Tavada Kavrulmuş Çıtır Derili Somon


  • 150 gr somon fileto (derisi üzerinde) -kişi sayısına göre arttırabilirsiniz.
  • 1 çay kaşığı arpacık soğan
  • 1 çay kaşığı sarımsak
  • Bir miktar haşlanmış yeşillik (karalahana ya da pazı)
  • 6-7 adet zeytin (çekirdeği çıkarılmış ve ikiye bölünmüş)
  • 1 çorba kaşığı kurtulmuş domates (jülyen kesilmiş)
  • 60 gr balık suyu
  • 30 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı kıyılmış frenk soğanı
  • 1 çay kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 45 ml zeytinyağı
  • 90 gr haşlanmış fasulye
  • 1 kase mevsime özel sebze garnitürü
  • Tuz, karabiber, limon suyu


  • Somonun derili kısmını kağıt havluyla kurutup tuz ve biberle çeşnilendirin.
  • Orta boy bir tavada 40 gr yağ kullanarak somonu derisi altta kalacak şekilde harlı ateşte soteleyin.
  • 1 dakika sonra spatula ile bastırın ve sık sık derisini kontrol ederek 3-4 dakika daha pişirmeye devam edin.
  • Derisi altın sarısı bir renk alıp gevrekleşmeye başladığında balığın diğer yüzünü çevirin ve bir dakika daha pişirin.
  • Balığı bir tabağa alın ve aynı tavada birkaç tatlı kaşığı zeytinyağını ısıtıp arpacık soğanları ve sarımsağı sote edin.
  • Mevsime uygun sebzeleri ve yeşillikleri ilave edip birkaç dakika daha pişirin.
  • Fasulyeleri, Güneş'te kurutulmuş domatesleri, zeytinleri ve balık suyunu ilave edin. Kaynayana kadar bekleyin, tereyağını ilave edin.
  • Tadına baktıktan sonra tuz, biber ve limon suyu ile çeşnisini ayarlayın.
  • Kıyılmış yeşillikleri ilave edin. 
  • Yahniyi tabağın ortasına yerleştirerek suyunun dışa akmasını sağlayın.
  • Somonu yahninin üzerine yerleştirdikten sonra birkaç roka yaprağı ile süsleyin.

SALI

Ispanaklı Bonfile

  • 6 adet dana Bonfile
  • Tuz, karabiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Ispanaklı harç için

  • 1 demet ıspanak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Tuz, karabiber
  • 6 dilim taze kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı dolusu krema


  • Ispanakları ince doğrayıp bir kenarda bekletin.
  • Orta boy bir tencerede kızdırdığınız yağa yemeklik doğradığınız soğanları atın. Daha sonra üzerine ıspanakları ekleyip 4-5 dakika kadar kavurun.
  • Tuz, karabiber ve kemayı ilave edin. 2 dakika kadar pişirdikten sonra hemen ocaktan alın.
  • Bir kenarda ılınmaya bırakın.
  • Bonfilelerin iki yüzüne de tuz ve karabiber serpiştirin. Yağladığınız teflon tavada her iki yüzünü de dörder dakika harlı ateşte pişirin.
  • Fırın kabına bonfileleri yan yana dizin. 
  • Her bir bonfilenin üzerine kavurduğunuz kremalı ıspanaktan koyup paylaştırın.
  • Ispanakların üzerini dilimlenmiş kaşar peynirleri ile kapatın.
  • Fırını 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlayın, bonfileleri koyun.
  • 15-20 dakika pişirin.
  • Pilav, püre ya da haşlanmış brokoli ile servis edebilirsiniz.

ÇARŞAMBA

Tavuklu Balalayka

  • 3 adet tavuk göğüs eti
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy kereviz
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 su bardağı konserve bezelye
Sosu için

  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 su bardağı ılık tavuk suyu
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Tuz, karabiber
  • Yarım demet maydanoz ve dereotu


  • Tavuk etlerini 5-6 su bardağı suda haşlayın.
  • Tuz, karabiber ve bütün soğanı katıp lezzet katın.
  • Havuç, kereviz ve patatesi doğrayıp küp halinde kesin.
  • Orta boy bir tencereye 10 su bardağı sıcak su koyup 2 çay kaşığı tuz atın.
  • Su kaynamaya başlayınca doğranmış sebzeleri ekleyerek 10-12 dakika haşlayıp süzün.
  • Haşladığınız tavukların suyunu bir kenara alın. 
  • Tavukları kuşbaşı doğrayıp bir kenarda bekletin.
  • Sos için, yağı küçük bir tencerede eritin. Unu ekleyip kısık ateşte tahta bir kaşık ile sürekli karıştırarak hafif sararıncaya kadar kavurun.
  • Üzerine ılık tavuk suyunu da azar azar ekleyin. Sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına getirin.
  • Kaynamaya başladığı zaman ocaktan alın. Yumurta sarısı ve yoğurdu katın. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • 1-2 dakika tel çarpıcı ile çırpın.
  • Tavuk etlerini bu sosun içine aktarıp karıştırın.
  • Karışımı ısıya dayanıklı, kenarları yüksek orta boy bir fırın kabına aktarın. 
  • 175 dereceye ayarlayıp 5 dakika önceden ısıttığınız fırında 25 dakika pişirin.
  • Sıcakken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve dereotu karışımını serpiştirip servis edin.

PERŞEMBE

Midilli Usulü Patlıcan Pabucaki

  • 4-5 adet patlıcan
İç harcı için

  • 2 adet orta boy soğan
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy domates
  • Tuz, karabiber
  • 2 kibrit kutusu büyüklüğünde beyaz peynir
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri


  • Soymadan ve saplarını ayırmadan bir bıçağın ucu ile uzunlamasına 2 cm kadar derinlikte yardığınız patlıcanları, acısını çıkarmak için bol tuzlu suda 30 dakika kadar bekleyin.
  • Geniş bir tencereye bol su koyun ve patlıcanları tencereye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tuz atın.
  • Orta ısılı ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayıp süzdüğünüz patlıcanların etli kısımlarını yalnızca kabukları kalacak şekilde bir çay kaşığı ile oyup çıkarın. Çıkardığınız içleri ince ince kıyın.
  • Zeytinyağının yarısını orta boy bir tavada kızdırıp üzerine yemeklik doğradığınız soğanları aktarın. Patlıcan içini ilave edin.
  • 2-3 dakika kavurduğunuz sonra domatesleri katın. 
  • Sırasıyla ince kıydığınız maydanozu, küp doğradığınız beyaz peyniri, tuz ve karabiberi, toz şekeri ekleyip yaklaşık 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
  • Son olarak yumurtaları da bu harca ilave edip karıştırın.
  • Hazırladığınız iç harcını patlıcanların içine paylaştırın.
  • Patlıcanları yağlanmış fırın tepsisine dizin ve üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirin.
  • Kalan zeytinyağında üzerine gezdirip 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika, peynirler iyice eriyene kadar pişirip çıkarın.
  • Ilık ya da soğuk olarak servis edin.

CUMA

Peynirli Tavuk Budu

  • 10 adet tavuk budu
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Tuz, karabiber
  • 1 su bardağı krema
  • 1 su bardağı beyaz şarap
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber
  • 150 gr Kars gravyer peyniri
  • 3-4 yemek kaşığı doğranmış maydanoz ve yeşil soğan


  • Tavuk butlarının derisini soyup üzerine tuz ve karabiber serpiştirin.
  • Geniş bir tencerede kızdırdığınız sıvıyağda ara sıra çevirerek yaklaşık 5 dakika kızartın.
  • Tavukların üzerine şarabı ekleyip 15 dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Diğer taraftan sos için, kremayı, hardalı ve pul biberi derin bir kapta çırpın.
  • Tavukların üzerine aktarıp kısık ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. 
  • Soslu tavuklar kaynamaya başlayınca üzerine rendelenmiş gravyer peynirini ekleyerek karıştırın. 
  • Peynirli tavukları 2-3 dakika daha pişirip ocaktan alın. İnce kıyılmış maydanoz ve yeşil soğanla süsleyip servis edin.
  • Afiyet olsun.










   

   

1 yorum: