Pazartesi, Mayıs 13, 2013

Çin Mucizesi Goji Berry Ve Haftanın Menüsü



   Türkçesi kulağa pek hoş gelmese de kuruyemişçilerde kurt üzümü olarak geçen bu meyve çok ama çok faydalıymış. 

   Benim de her zaman alışveriş yaptığım kuruyemişçi sayesinde keşfettiğim bu meyvenin suyunu sıkabilir, her gün bir avuç yiyebilir, kompostosunu yapabilir ya da pasta, kek, kurabiye yaparken kullanabilirsiniz. Dukan diyeti yapanlar bilirler kitapta kurt üzümü ile ilgili tarifler de vardı.


   En yüksek antioksidan yiyeceklerinden biri olması ve 19 çeşit aminoasit içermesi ile ünlüymüş üstelik. Tadı kuru üzümün mayhoş haline benziyor.

   Bu minnacık meyvenin boyundan büyük faydaları, yüksek tansiyonu önler, kan yapar, kanser önleyici Germanium içeren, yeryüzünde tespit edilmiş tek bitkidir. Kanser tedavisinde ciddi iyileşmeler yaratmaktadır.

   Testosteron seviyesini yükseltir, kilo vermeye yardımcı olur, kataraktı engeller, meyve suyu olarak içerseniz sindirimi kolaylaştırır. Daha faydaları bitmedi:) Hafızayı güçlendirir, öksürüğü giderir, stresi hafifletip sürekli tüketildiğinde neşe ve mutluluk verir. Zaten kilo vermeye yardımcı olduğu için ayrı bir mutluluk yaratacağı kesin:)


   İşte böyle bir meyveden bahsediyorum. Faydaları daha yazsam haftalık menüme bakmadan kapatırsınız o kadar uzun. O yüzden siz en iyisi kullanmaya bir an önce başlayın.

   Haftalık menüm de ağzınıza layık! :)


PAZARTESİ

İç Bakla Dolgulu Fırında Tavuk


  • 4 kemiksiz tavuk göğüs eti
  • 500 gr iç bakla
  • 1 kırmızı soğan
  • 2 kırmızı biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
  • Tuz, karabiber
  • 100 gr kiraz domates
  • 1-2 dal taze fesleğen
  • Kızartmak için ayçiçek yağı

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay bardağı rendelenmiş eski kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık


  • Tavaya zeytinyağını koyup ısıtın.
  • Üzerine yemeklik doğradığınız soğanı, kırmızı biberleri, sarımsağı ekleyip yumuşayana kadar soteleyin.
  • Baklayı ilave edip orta ateşte karıştırarak 10 dakika soteleyin.
  • Üzerine tuz ve karabiberi ekleyip ocaktan alın.
  • Soğuduktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın.
  • Tavuk etlerinin kenarından bıçak ile kesip içini açın.
  • Harcı içine doldurup kürdan ile kenarını kapatın.
  • Tavaya 1-2 yemek kaşığı ayçiçeği yağını koyup ısıtın.
  • Tavuk dolmalarını yüksek ateşte arkalı önlü 2 dakika kızartın.
  • Fırın kabına dolmaları alın. Üzerine galeta ununu ve kaşar peynirini serpin.
  • Son olarak aralarına kiraz domatesleri ve fıstıkları serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  • Servis yapın.


SALI

Çir Aşı


  • 500 gr zerdali (kuru kayısı)
  • 300 gr parça kuzu eti
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 limon
  • Tuz, karabiber
  • Kırmız pul biber


  • Zerdalileri bol suyla yıkayın. Çukur bir kaba alıp üzerini geçecek kadar su ekleyin. 1 saat suda bekletin.
  • Suyunu süzün, 2 yemek kaşığı tereyağı ve bol suyla yıkayıp suyu süzülmüş kuzu etini tencereye ekleyin.
  • Suyunu bırakıp çekene kadar pişirin.
  • Soğanın kabuğunu soyun kıyın. Tencereye ekleyip kavurmaya devam edin.
  • 1 yemek kaşığı domates salçası, tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyin.
  • 3 su bardağı sıcak suyu ilave edip kuzu eti yumuşayana kadar pişirmeye devam edin.
  • Bir limonun suyunu sıkıp tencereye ilave edin.
  • Zerdalilerin suyunu süzüp ekleyin ve 5 dakika daha pişirin.
  • Dilerseniz yanında pirinç pilavıyla birlikte servis edebilirsiniz.


ÇARŞAMBA

Çiphortalı Makarna


  • 1 paket burgu makarna
  • 1 demet semizotu
  • 1 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 çorba kaşığı ezilmiş sarımsak
  • 1,5 demet taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz


  • Taze soğanı ince doğrayın ve zeytinyağında soteleyin.
  • Kabukları soyulmuş, küp doğranmış kabak, havuç ve patatesi ekleyerek 5 dakika kavurun.
  • Baharat, kıyılmış dereotu, maydanoz, sarımsak, semizotu ve toz şekeri ekleyip kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  • Limon suyunu ekleyerek karıştırın.
  • Süzülmüş makarnayı hazırladığınız malzemelerle karıştırarak servis yapın.
  • Yemeğinizi soğuk olarak da tüketebilirsiniz.


PERŞEMBE

Efe Sarması


  • 6 parça biftek
  • 6 çorba kaşığı yağlı tulum peyniri
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • 1 fincan kırmızı şarap
  • 1 fincan et suyu
  • Yeteri kadar mısırözü yağı


  • Eti avuç içi büyüklüğünde ve mümkün olduğu kadar ince dilimlere bölerek iyice dövün.
  • Yağlı tulum peynirini, 1 yumurta ve yarım avuç kıyılmış maydanozu karıştırarak bulamaç haline getirin.
  • Sonra et dilimlerinden her birinin içine birer kaşık bu bulamaçtan koyun ve et dilimlerini yaprak dolması gibi sarın, açılmaması için de birer kürdanla tutturun.
  • Mısırözü yağında sarmaların her tarafını kızartın.
  • Etler kızarınca tavaya bir fincan kırmızı tatlı şarapla bir fincan et suyunu dökün ve kapağını kapatarak iyice pişirin.
  • Kızarmış patates ile servis edebilirsiniz.


CUMA

Hardal Soslu Somon Ve Fesleğenli Gnocchi


  • 1 paket gnocchi
  • Yarım demet fesleğen
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 parça somon fileto
  • Tuz, karabiber

Sos için

  • 4 yemek kaşığı dijon hardalı
  • 4 tatlı kaşığı esmer şeker


  • Gnocchi'leri kaynayan suda yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Tereyağını eritip kısık ateşte rengi hafif sararıncaya kadar bekletin ve gnocchi'leri ekleyerek karıştırın.
  • İnce kıyılmış fesleğen, tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Hardal ve şekeri iyice karıştırın.
  • Somonları fırın kabına alıp üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber gezdirin.
  • Hardal sosunu balıkalrın üzerine paylaştırıp 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirin.
  • Servis tabağına fesleğenli gnocchi'yi yayın.
  • Üzerine somonları yerleştirip isteğe göre roka yaprakları ile birlikte sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder