Pazartesi, Mayıs 06, 2013

Gastro İstanbul ve Haftanın Menüsü




   Yaşasıınn! Türkiye'nin yeme-içme ve eğlence sektörü temsilcileri, yerli ve yabancı şefler, yöresel lezzetlerin ustaları ve uzmanlar 'Arçelik Gastro İstanbul' festivalinde bir araya geliyor. 7-12 Mayıs'ta gerçekleşecek olan bu festivale yaklaşık 300 restoran ve gece kulübü katılacak. 


   Maçka'daki Küçükçiftlik Park'ta kurulacak olan dev çadırında düzenlenecek olan festivalde katılımcı restoranlar standlarında özel menüler sunacak. Şölen havasında piknikler, davetler, sunumlar yapılacak bütün mutfak sırları ortaya çıkarılacak. Yerli şeflerle birlikte yurtdışından yabancı şefler de konuk olacak.

   Süper değil mi?

   DJ'ler festival süresince özel partiler ve konserlerle İstanbul'un yeme-içme ve eğlence sahnesini Küçükçiftlik Park'a taşıyacak.

   Sadece yemekler boğazımızdan kuru kuru mu gidecek diye sorarsanız eğer tabii ki hayır! İçecek konusunda eğitim ve tadımlar da yapılacak. Bir yandan içeceğiz bir yandan yiyeceğiz yani:)




   Yalnız şunu belirtmek isterim ki 7-12 Mayıs tarihlerinde İstanbul TURYID üyesi restoranlarda şehir etkinlikleri olacak. 9-12 Mayıs'ta ise Küçükçiftlik Park'ta festival olacak. www.gastroistanbul.com adresinden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Gerçi adet yerini bulsun diye bir site kurmuşlar. Doğru düzgün bilgi yok ama yine de az çok bilgi sahibi oluyorsunuz. En azından katılacak restoranlar hangileri onları bilerek geliyor olacaksınız. 

   Biletler festival alanı giriş kapısında satılacak. Fiyatlar, tam 10 TL, öğrenci 5 TL olarak belirlenmiş. Ben orada olacağım. Bol bol yiyip bol bol fotoğraf çekeceğim. Ama bana kalırsa vakti olan ve yemeğe az çok ilgisi olan bu festivale katılmalı. Çok eğleneceğimizden eminim. Hatta beni bilen ve gören olursa aranızda lütfen bir merhaba deyin:)

   Etkinlik Takvimi ise, 

9 Mayıs 2013

11:00 – 12:00 Gülhan Kara ile Sabah Kahvaltısı
13:00 – 14:00 DOORS Akademi ile workshop
15:00 – 16:00 Gülhan Kara ile Çay Saati

10 Mayıs 2013

11:00 – 12:00 Refika ile Sabah Sohbetleri
13:00 – 14:00 Gülhan Kara ile Tatlı Sohbetler
15:00 – 16:00 Refika ile Mucize Lezzetler

11 Mayıs 2013

11:00 – 12:00 Refika ile Sabah Sohbetleri
13:00 – 14:00 USLA ile workshop
15:00 – 16:00 Refika ile Mucize Lezzetler
17:00 – 18:00 Gülhan Kara ile Tatlı Sohbetler 

12 Mayıs 2013

11:00 – 12:00 Refika ile Sabah Sohbetleri
13:00 – 14:00 USLA ile workshop
15:00 – 16:00 Refika ile Mucize Lezzetler
17:00 – 18:00 Gülhan Kara ile Tatlı Sohbetler

ÇOCUK ATÖLYESİ

9-10-11-12 Mayıs

12:00 – 14:00 Elele ile cupcake süsleme atölyesi
15:00 – 16:00 Açık Mutfak
16:00 – 18:00 Elele ile kurabiye atölyesi
18:30 – 20:00 Açık Mutfak

ARÇELİK TELVE STANDI

11:00 – 12:00 Arçelik Telve Sabah Kahvesi
12:00 – 13:00 Arçelik Telve Sabah Kahvesi
13:00 – 14:00 Kahve İkramı
14:00 – 15:00 Astroloji Sohbetleri
15:00 – 16:00 Astroloji Sohbetleri
16:00 – … Kahve ikramı

   Haftanın Menüsü iseee.. 


 PAZARTESİ

 Sebzeli Kuzu İncik

  •  1 kg kuzu incik
  • 10 gr un
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 adet kereviz
  • 2-3 dal kereviz sapı
  • 4 adet pırasanın sap kısımları
  • 2 adet havuç
  • 1 adet portakal
  • 1 adet et bulyon
  • 3 diş sarımsak
  • 2 domates
  • Tuz, karabiber
  • Taze kekik
  • Taze biberiye
  • Defne yaprağı

  • Zeytinyağında incikleri una bulayıp 1 dakika kadar yüksek ateşte pişirip kenara alın. 
  • Domates hariç bütün sebzeleri doğradıktan sonra az zeytinyağı ile soteleyin. 
  • Sotelenen sebzelerin üzerine pişirdiğiniz inciği ilave edin, bir süre pişirdikten sonra etleri komple kapatacak şekilde su ilave edip et bulyonu ekleyin ve 3 saat kadar etler iyice yumuşayıncaya pişirin.

SALI

Kremalı Mantarlı Bonfile

  •  3 adet bonfile (120 gr çok az dövülmüş)
  • 1 küçük soğan (soyulmuş)
  • 1 diş sarımsak (soyulmuş)
  • 150 gr kültür mantarı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 200 ml krema
  • 1 avuç maydanoz
  • Tuz, karabiber 

  • Maydanozları kıyın. 
  • Mantarları ince bir şekilde doğrayın. 
  • Soğanları küçük küpler halinde kesin. 
  • Sarımsağı püre haline getirin. 
  • Bonfileleri tuzlayıp biberleyin. 
  • Tavayı kızdırıp 1+1/2 yemek kaşığı zeytinyağı dökün ve bonfilelerin iki tarafını yüksek ateşte ikişer dakika pişirip bir kaba alın. 
  • Tavada az yağ kaldıysa 1 yemek kaşığı yağ ekleyin. 
  • Soğanları ilave edip yumuşayana kadar orta ateşte karıştırarak pişirin, tereyağını ve mantarları da ekleyip biraz pişirin. 
  • Sırasıyla hardal, krema, tuz, karabiber ve etlerin suyunu da ekleyip karıştırın sosun kıvamı biraz koyulaşınca altını kısın ve etleri ekleyip istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar pişirin. 
  • Ocaktan almadan önce maydanozları ekleyip karıştırın ve sıcak olarak servis edin.

ÇARŞAMBA

Buharda Taze Fasulyeli Somon

  • 300 gr somon
  • 250 gr fasülye
  • 40 gr kavrulmuş fındık
  • 10 gr kavrulmuş susam
  • 25 ml beyaz şarap sirkesi
  • 25 ml zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu ve kabuğu
  • Tuz, karabiber

  • Somona tuz karabiber serptikten sonra tencerenin üzerine süzgeç koyup buharda on dakika pişirin. 
  • Diğer taraftan taze fasulyeyi hiç kesmeden sıcak suda rengini kaybetmeden haşlayın ve daha sonra derin bir kasede fasulyeleri zeytinyağı, limon suyu, beyaz şarap sirkesi ile karıştırın. 
  • Üzerine fındık ve susamları ekleyip servis ederken tabağın altına fasulyeleri ve üzerine de somonu yerleştirin.

PERŞEMBE

Kuşkonmazlı Kremalı Somon

  • 300 gr dilimlenmiş somon balığı
  • 300 gr haşlanmış kuşkonmaz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı krema
  • 1/2 çay bardağı dövülmüş ceviz
  • Konserve mısır
  • 3-4 adet arpacık soğan
  • İnce kıyılmış taze kekik

  • Bir fırın tepsisine somon balığını alarak yağ, tuz ve karabiber ekleyip 200 derecelik fırında 20 dk pişirin. 
  • Daha sonra tavada tereyağı ve soğanları soteleyin. 
  • İçerisine kuşkonmaz, mısır, ceviz, kekik, karabiber ve tuzu ilave edip soteleme işlemine devam edin. 
  • Sebzeleri pişirdikten sonra 1 su bardağı krema ekleyerek 2 dk daha pişirin ve ocaktan tavaya alın. 
  • Servis tabağına kremalı sebzeleri alın ve üstüne somon balığını ekleyip servis edin.

CUMA

Tavuklu Adaçaylı Fettuccine

  • 10-12 yaprak adaçayı
  • 400 gr tavuk göğsü
  • 250 ml krema
  • 125 ml tavuk suyu
  • 80 gr toz parmesan peyniri
  • Yarım paketten biraz az fettuccine makarna
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Karabiber, tuz

  • Makarnaları tuzlu suda biraz diri kalacak şekilde pişirip süzdürün ve bir kaba alıp, çok az zeytinyağı ekleyip karıştırın.
  • Adaçaylarını yarısını ince bir şekilde kesin ve tavukların fazla yağ ve sinirlerini temizleyin.
  • Tavayı yüksek ateşte kızdırın, zeyitnyağını ekleyin ve tavukların iki tarafı da açık kahverengi olana kadar pişirin, tereyağı ve adaçayının yarısını ekleyip tavanın altını kısın.
  • Tavuklar pişince bir kaba alın ve istediğiniz şekilde dilimleyin.
  • Tavukları pişirdiğiniz tavaya kalan adaçaylarını ve tavuk suyunu ekleyip 2-3 dakika orta ateşte kaynatın, kremayı ekleyin ve karışımın kıvamı biraz koyulaşana kadar pişirin.
  • Dilimlediğiniz tavukları, tuzu ve karabiberi tavaya ekleyin, son olarak al dente haşladığınız makarnaları ve toz parmesan peynirini ekleyin, parmesan peyniri eriyene kadar karıştırıp sıcak servis edin.




 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder