Cuma, Mayıs 24, 2013

Les Saveurs Du Palais – SarayınTadları


   Film Francois Mitterand’ın özel aşçısı Danièle Delpeuch ‘un hikayesinden yola çıkılarak yapılmış, Elysee Sarayında geçen bir Fransız komedisi. 

   Perigord’lu ünlü şef Hortense Laborie, Fransa Cumhurbaşkanı kendisini özel aşçısı olarak işe alıp, Elysée Sarayı’ndaki bütün yemeklerin hazırlanması sorumluluğunu verince şaşırıp kalır. Öteki mutfak çalışanlarının kıskanç tepkilerine rağmen boyun eğmeyen yapısıyla Hortense çabucak işe koyulur. Aşçılığının özgünlüğü ile cumhurbaşkanını hemen tavlasa da iktidar yolları tuzaklarla döşelidir.    Bu film Cumhurbaşkanı François Mitterand’ın özel aşçısının olağanüstü hikayesine dayanarak yapılmış. 



   Yurtdışında sarayları gezer görürüz. Hep iktidar ve güç savaşlarının yaşandığı yerler gözüyle bakarız. Buralarda toplantılar yapılır, kararlar alınır, dış ülkelerden gelenler için resepsiyonlar verilir. Peki filmde söz konusu edildiği gibi bu ünlü saraylarda yemekler nasıl yenir? 
   Bu kraliçelerin, başkanların yemek zevkleri nedir, anneannelerinin yemeklerinin tadını onlar da özlerler mi ? Onların, 'bugün ne pişirsek' dertleri yoktur tabii ama bu derdi onlar için çeken insanlar kimlerdir?



   Başkanın ailesi için verilecek 16 kişilik bir yemek için bile sarayda nasıl bir protokol izlendiği, hazırlanan menünün hangi makamlardan geçerek başkana iletildiği ve bütün bunların titizlikle yapılması esprili bir dille anlatılmış. 



   Baş aşçının masadan gelen kirli tabaklardan hangisinin başkana ait olduğunu takip edip tabağa konanlardan neleri yemiş neleri yememişin peşine düşmesi, başkan yemek yerken yemek salonunda bulunan görevlilerden tabağın içindeki yemeklerden önce neyi tadıp, neyi yediğini daha sonra tabaktaki hangi parçaya geçtiğini öğrenerek başkanın gurmelik derecesine ulaşmaya çalışması da izlenmeye değer.    Peki günün birinde işini çok iyi bilen, başkanın en önemli sağ kollarından biri olan özel aşçıya, yine başka bir sağ kol gelip 'Artık yaptığınız yemeklerin kalorilerini sayacağız. Yemek menüsü önce bizim olurumuzdan geçecek, biz onaylarsak başkana gidecek.' diyerek başkanla aralarına girdiğinde saraydaki hassas dengelere neler olur, düşünebiliyor musunuz? 
   Hassas denge diyorum, başkanın özel aşçısı haberi duyunca düşünceli bir şekilde mutfağına iniyor ve yardımcısına şöyle diyor: 'Rejim değişiyor, tıpkı siyasetteki gibi'



   Şimdiye kadar izlediğim filmlerin en anlamlı olanlarından. Bir şekilde bulup izleyin derim ben. Mesleğimi seviyorum:)


                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder