Çarşamba, Mayıs 08, 2013

Mis Kokulu Adaçayı



   Adaçayının faydaları say say bitmez. 'Eğer dikmişsen adaçayını bahçeye, ne gerek var ölmeye' diye boşa dememişler. Çayı olsuun, yemekle olsuun efendime söyleyeyim yakıp evin içinde gezdirerek kötü enerjiden korumak için olsun her durumda kullanılıyor.


   Astımı olanlar, diş beyazlatmak ve güçlendirmek isteyenler, gergin bir gün geçirenler ya da üzerinde nazar olduğunu düşünenler.. Hepsine tek başına adaçayı yetiyor. 

   Nereden mi esti adaçayı? Dün yemek yaparken kullandım. Bu öyle bir şey ki özellikle konu olarak seçilip yazılır dedim kendi kendime. 
   
Kullanım şekilleri,

Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardagi dolusu kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir. 

Çalkalama/Gargara: 2-3 tatlı kaşığı kurutulmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur. Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapilir.

Banyosu: İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

                                        

   Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir. Dölyatağı (Rahim) kaslarini uyardığı için, gebelik sürecinde kullanılmaz. Annelerin süt üretimini durdurur. Önerilen dozajlara uyuldugunda, bilinen başka bir yan etkisi yoktur.

   Derken, adaçaylıu bir tarifle sizleri başbaşa bırakıyorum.

Fırında Elma Ve Adaçaylı Tavuk




  • 1 bütün tavuk                                            
  • 1 adet yeşil elma -kırmızı elma da olabilir   
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 5-6 dal taze adaçayı
  • Tuz ve karabiber
  • 4-5 diş sarımsak



  • Tavuğu temizleyin, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Elmayı dörde bölün ve çekirdeklerini alın.
  • Adaçayı yaprakları elma, zeytinyağı ve sarımsağı rondodan geçirin.
  • Tavuğun içini bu karışımla doldurun.
  • Pişirme poşetine koyun. 200 dereceye ayarladığınız fırında 45 dakika pişirin.
  • Kabak, havuç ve kırmızıbiberi verev dilimleyerek soteleyin ve fırından çıkardığınız tavukla beraber servis tabağına alın.


 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder