Pazartesi, Mayıs 20, 2013

Karmaşık Duygular Mis Tarifler :)




   'Hayatta hep her şey çok güzel olacak. 'Yaşadığın her olumsuz şeyin, her gözyaşının bir ödülü var' diye düşünüp ve bir süre böyle idare ettiğini zannedip, sonunda karşıdan baktığınızda elde var sıfır hissediyor musunuz siz de?

   İşte ben öyle bir andayım bu ara. Çok yol katettim ama bir yandan da sanki yaptığım hiçbir şey işe yaramamış gibi hissediyorum. Ne duygularım, ne yapmak istediklerim ne de yaptıklarım..

   Sanırım affedemediklerim var. Ortada söylenen sözler var, uygulanmayan. Verilen ümitler var, söylendiğinde karşı taraf için iyi olacağı düşünülen. Bir de gördüklerim var, eskilere dönüşler var.. Üzerinden zaman geçse de öyle kolay olmuyor hazmetmesi. 

   Gitsem mi kalsam mı? Gitmek yenilmektir ama kalmak da zorla alışmaya çalışmaktır. 'İstanbul benden büyük onunla başa çıkamam' demiş ya Yalın. Ben sanırım başa çıkmaya çalışmayı seçmek istiyorum. Affetmeyi seçiyorum. Hazmetmeyi seçiyorum. Bütün bunları başardığımda ben o zaman yeni bir Dilara olacağım.

   Bugün yeni bir iş görüşmem var Divan Otelleri ile. Başlayıp başlamayacağım bugün belli olacak. Eğer olmazsa ver elini Amerika...

   Ben kendim için 'nasıl iyi olacaksa, hayırlısı ne ise öyle olsun' diye dua ediyorum. Siz de dua edin olur mu? Aklınızdan geçirseniz bile yeter:)

   İşte ben blogumu bu yüzden çok seviyorum. Kimseye söyleyemediğimi, dile getiremediklerimi yazıyorum. İçim nasıl rahatlıyor bilemezsiniz. Tut tut nereye kadar değil mi ama?

   Artık haftanın menüsünü yazayım bari. Duygularımın ne halde olduğunu daha fazla yazasım yok:)


PAZARTESİ


Kağıtta Levrek


  • 4 levrek fileto        
  • 1 adet patates
  • 4 dilim közlenmiş kırmızı biber
  • 5-6 dal taze kekik
  • Limon
  • Tereyağ
  • Tuz



  • Fırın kağıtlarından dört adet üstü açık kutucuk yapın. 
  • Limonun kabuğunu rendeleyin.
  • Patatesleri halka halka kesip haşlayın.
  • Kağıttan kutuların içine sırası ile birer dilim patates, közlenmiş kırmızı biber ve levrek filetoları yerleştirin. 
  • Balıkların üzerine limon kabukları ve kekik dallarını koyun. 
  • Her bir kutunun üzerine küçük bir parça tereyağı koyun ve 150 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin.
  • Yanında bol salata ile servis edin.


SALI

Böğürtlen Soslu Ciğer


  • 200 gr. ciğer                     
  • 1/2 su bardağı kırmızı şarap
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı böğürtlen marmelatı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 limonun suyu
  • Tuz, karabiber




  • Ezilmiş sarımsak ve şarabı bir sos kabına koyun, kanamaya bırakın. Tereyağ dışında kalan malzemeyi ekleyin ve sos kıvamı alana kadar karıştırarak pişirin. 
  • Tereyağını ekleyerek karıştırın ve altını kapatın.
  • Bu sırada dilimlenmiş ciğerleri ızgarada pişirin. 
  • Pişirme esnasında ciğerlerin kurumasına ve suyunu kaybetmesine izin vermeyin.
  • Sosu ciğerlerin üzerine dökün ve sıcak olarak yanında patates püresi ile servis edin.


ÇARŞAMBA

Beşamel Soslu Patatesli Tavuk



  • Yarım kilo kuşbaşı tavuk göğsü    
  • 5-6 adet küçük patates
  • 1 çay bardağı dolusu garnitür (İsteğe göre evde kendiniz de yapabilirsiniz)
  • Tuz, karabiber
  • Kekik, köri


Beşamel sos için


  • 3 yemek kaşığı un
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 su bardağı süt
  • Tuz

Üzeri için

  • Kaşar peyniri


  • Patatesi küpler halinde doğrayın. 
  • Tavuğu ve patatesleri tencereye alıp üzerini geçecek kadar su dökün ve baharatlarını ekleyin. Kapağını kapatıp pişmesini bekleyin. (Ben düdüklü tencerede yapıyorum 30-35 dakikada pişiyor)
  • Piştikten sonra suyunu süzün, borcama alın. 
  • Diğer yandan beşamel sos için tencereye yağ ve un ilave edin ve hafifçe kavurun. 
  • Çırpıcı ile karıştırarak yavaş yavaş süt ilave edin. 
  • Karıştırarak kaynatın. 
  • Tuz ilave edin ve kaynayıp koyulaştığında ocaktan alın. 
  • Tavuk patatesin içine garnitür ekleyin patatesleri ezmeden hafifçe karıştırın. 
  • Üzerine beşamel sosu ekleyin her tarafına yayılmasını sağlayın. 
  • Üzerine kaşar rendeleyin ve fırında üzeri kızarana kadar tutun.


PERŞEMBE

Buğu Pirzolası Patatesli


  • 1 kg koyun pirzolası                  
  • 1-2 yemek kaşığı bitkisel yağ
  • 3 adet küçük soğan
  • 2 orta boy domates veya 1 yemek kaşığı salça
  • 3-4 orta boy patates
  • 1 demet dereotu
  • 1/2 bardak su
  • Tuz, karabiber


  • Bir tencereye yağı gezdirip pirzolaları sıralayın.
  • Domateslerin kabuklarını, çekirdeklerini çıkarıp fındık büyüklüğünde, soğanları yarım ay biçiminde, patatesleri yuvarlak dilimler halinde doğrayın.
  • Dereotunu ince ince kıyın.
  • Hazırlanan sebzeleri pirzolaların üzerine yerleştirin.
  • Yeterince tuz ve karabiber serpin.
  • Yarım bardak su ekleyin. Ağzını sıkıca kapatın.
  • Normal bir tencerede pişirirken kapağın kenarını hamurla sıvayın ve üzerine bir ağırlık koyun.
  • Kısık ateşte 1,5 saat pişirin.


CUMA

Fırın Karnabahar


  • 1 adet orta boy karnabahar    
  • 1 kaşığı sirke
  • 3 adet taze soğan
  • 1 adet sarımsak
  • 1 adet et bulyon
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 4 yemek kaşığı margarin
  • 1 su bardağı su
  • Karabiber
  • 1 su bardağı rende kaşar (üzeri için)


Terbiyesi için:

  • 1 adet yumurta ve 1 adet limon


  • Karnabaharları sirkeli suda haşlayın. 
  • Tavada margarini kızdırıp içine kıyılmış taze soğanları, iri cekilmiş cevizi ve karabiberi koyup kavurun. 
  • En son olarak içine et bulyon ve sarımsak koyup bir taşım kaynatın. Haşlanmış karnabaharları fırın tepsisine koyup üzerine sosu dökün, en son üstüne rende kaşar serpin. 
  • Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında peynirler erinceye kadar kızartıp sıcak olarak servis edin.



2 yorum: