Salı, Aralık 25, 2012

Muna'nın Yemek Kitabı




   Görünce almadan duramadığım kitaplardan biri ''Muna''. Ermeni-Arap kültüründen beslenen bir mutfak var kitapta. Yemek kitabı olarak basılmış kitaplar arasında en iyilerden. Bunun ödülünü de almış. Muna'nın mutfağı, bu seneki uluslararası yemek kitaplarının yarıştığı Gourmand World Cookbooks Awards 2012'de En İyi Yabancı Mutfak kategorisinde Türkiye birincisi olmuş.


   Kültürler sentezinin yoğun yaşandığı Ortadoğu’da yaşanmış ve hala taze olan anıların beslediği, başka mutfaklardan alıntılarıyla zenginleşmiş, sıcaklığı sayfalardan hissedilen bir kitap. Her tarifte başka bir anı ve her anının tarife kattığı zenginlik... Zaten her yemek ayrı bir yaşanmışlık ve herbiri yazar Muna Jülyet Taşçı’nın kabiliyetini bizlere hissettiriyor.

                                                            SABLE
   
   Uçuşan pudra şekeri, mis gibi vanilya kokuları… Hazırlarken keyif duyacağınız, ikram ettiğinizde övgüler alacağınız, ama daha çok kendinize vereceğiniz bir ödül niteliğinde tarif. Baş şef Muna, pratik ipuçları sayesinde kolayca hazırlanabilen sable’leri kendi mutfağından sizlere getiriyor.

                                                    Enginar Kızartma
  
   Sebzeye farklı bir bakış açısıyla yaklaşmak, enginara ancak bu kadar şık bir rol verebilirdi. Sağlık dolu bu güzel sebzenin ağızda çıtırdamasıyla başlayan lezzet karnavalı, pratik tarifinin yer aldığı Muna’nın yemek kitabında sizleri bekliyor.

                                               Haşlanmış Cevizli Kıbbe
  
   Ortadoğu mutfağının vazgeçilmez egzotik yemeği olan kıbbe, bu tarifte en yalın haliyle huzurunuza çıkıyor. Yapılışı kolay olup ince detaylarla özünü bulan haşlanmış cevizli kıbbe, elinizin maharetiyle şekil bularak sofranızda oryantal kültürün modern yansımasını yaşatacak.

   Muna'nın doğup büyüdüğü yer olan Mersin yöresinde hakim olan Arap Mutfağı, Muna Hanım'ın kitabında Lübnan lezzetleriyle zenginleşiyor, her tarif küçük tatlı anılar ve samimi püf noktalarıyla tarif olmaktan çıkıp birer günlük sayfasına dönüşüyor.

   Adı geçen Lübnan yemeği olan Kıbbe çorbasının tarifini yazayım. Yapması zor değil. Mutlaka denenmeli mis gibi oluyor!

   

   Küçük Kıbbe Çorbası

  • 1,5-2 lt su
  • 2-3 tatlı kaşığı toz tavuk bulyon             
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 24 küçük kıbbe
  • 3 çay kaşığı yeni bahar
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Tuz





  • Bir tencerede yağı ısıtın. Çok ince doğranmış soğanı ilave edin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
  • Suyu ve tavuk bulyonu ilave edin. 
  • Kaynayınca yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri, karabiberi ve yenibaharı ilave edin. (Yenibahar çorbayı hafifçe kahverengileştirecektir; tadı da o zaman kıvamına gelir)
  • Pirinçler açılınca küçük kıbbeleri içine atın, pirinçler tam pişinceye kadar kaynatın. 
  • Tuz ayarını yapıp servis edin.

2 yorum:

  1. bize yakın yemek kültürleri var çok leziz bir çorba ellerinize sağlık

    YanıtlaSil