Pazartesi, Aralık 24, 2012

Monet'li Haftanın Menüsü




   Merhabaa, 

Cumartesi günü Tahanın annesi Tuba ablacım ve minik kardeşleri geldi İstanbul'a. Monet sergisini özellikle görmek istiyordu Tuba abla. Sayesinde biz de gitmiş olduk. Sakıp Sabancı Müzesinde sergileniyor. Ve şahaneydi! Mutlaka gidip görülmeli. İleri düzeyde bozuk gözlerine rağmen yaptığı o resimlere hayran kaldım. 


   Biraz bilgi vereyim. Monet' nin resimlerine yakından bakıldığında ilk algılanan şey bir fırça darbeleri curcunası, ama uzaklaştığınızda bu darbelerin içinden nilüferleri, saman yığınlarını, katedralleri veya kayalara vuran dalgaları seçebiliyorsunuz.

                                              
 Tabii bu sadece Monet resimlerinin bir özelliği değil. Onun ve birkaç dönemdaşının başlattığı izlenimcilik (empresyonizm) akımının genel özelliği. İzlenimcilik pek demokratik bir akım. Fikirlerin, reçetelerin, renklerin paylaşımı üzerine kurulmuş. Hatta bir takım resimleri bir kaç ressam beraber yapmışlar. 19. yüzyıl sonu 20. yüzyıl başlarında, Fransız ressamlar tarafından başlatılmış. Önce bir grup sanatçı tarafından uygulanan teknik ve yaklaşımlara verilen bir isimken, daha sonra hareket bütün görsel sanatlara hatta müziğe de sıçramış. (örneğin Mussorgski ile)


   Bütün "sanatçı hayatı" anlatan filmlerde kaçınılmaz bir sahne vardır. Sanatçı birdenbire yaptığı herşeyden nefret eder ve geçirdiği buhran sonucu eserlerini yakıp yıkmaya başlar. İşte Monet sanki hep bu sahnelerde yaşamış. 78 yaşına kadar devamlı sinir krizleri geçirmiş, birçok resmini yakmış, parçalamış. Yaptığı şeylerden hiç bir zaman memnun kalmamış. Ve etrafındaki herkese bu yüzden ne kadar büyük acılar içinde olduğunu anlatıp durmuş. Doğrusu, aynı dönemin aynı saygınlıktaki ve aynı zorlukları yaşayan ressamlarına göre çok daha mızmız imiş…


   Monet 1870’te, oğulları Jean ve Michael’ın annesi, modeli Camille Doncieux ile evlenmiş. Camille, Monet’nin birçok tablosunda modellik yapmış. The Walkers, Women in the Garden (dördü de Camille’dir), The Walk. Lady with a Parasol, La Japonaise bunlardan bazılarıdır. 




  1890 yılında Giverny’de bir ev satın alan Monet, 2 sene boyunca saman balyalarını aynı teknikle resmetmeye başlamış. Güneşli, puslu, sisle ve karlı havalarda aynı balyaları resmetmiş: Haystack, Snow Effects, Morning (1890), Haystack. End of the Summer. Morning. (1891), Haystack at the Sunset near Giverny (1891)
Monet 1899’da nilüferler konusuna başlamış: The White Water Lilies (1899), The Japanese Bridge (1899), Water-Lilies (1914), Water-Lilies (1917).


Son yıllarında, yavaş yavaş görüşünü azaltan katarakt, o dönem yaptığı resimleri de etkilemiş. 1923'te katarakt sebebiyle iki kez ameliyat olmuştur. Katarakt olduğu süreçte yaptığı resimlerin genel olarak kırmızı ve yeşil tonlarda olduğunu görürüz, bu katarakt hastalarının görüş biçiminin karakteristiğidir. Monet 1927 yılında hayata veda etmiş. Keşke ölümsüz olsaymış...


   Ben büyülendim. Bu kaçırılmayacak bir sergi!



Haftanın tarifine başlıyorum! Siz de büyülenmeye hazır mısınız? :)



PAZARTESİ


Mantarlı Ispanaklı Karides

                                                              

  • 3 yemek kaşığı tereyağı          
  • 4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kırmızı pulbiber
  • 10-12 adet karides, haşlanmış, temizleniş
  • 500 gr mantar
  • 1 kg baby ıspanak
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 avuç taze maydanoz
  • Yarım su bardağı beyaz şarap
  • 1 lime





  • 1 buçuk kaşık tereyağını tavada eritin. 1-2 damla zeytinyağı katın.
  • Sarımsakları ekleyin.
  • Sarımsakların kokusunu almaya başladığınızda kırmızı pul biber ekleyin.
  • Mantarlar ufaksa kesmeden tavaya koyun. Yoksa dörde bölüp ekleyin.
  • Daha sonra Kırmızı biberleri katın.
  • Karidesleri de kattıktan sonra 1-2 dakika pişmesini sağlayın ve şarabı ekleyin.
  • Kalan tereyağını da katıp biraz sulandırın. Ve tuzla tatlandırın.
  • Doğranmış baby ıspanakları  ve maydanozları katın.
  • En son bir dilim lime koyup 2 dakika pişirin ve ocaktan alın. Ispanakların pişmesi yeterli. Yemeğinizin sulu kalması yeterli.
  • Pilav ya da makarna ile servis edebilirsiniz.


SALI


Fırında Yoğurt Soslu Somon




8 kişilik    Hazırlama süresi:5 dakika    toplam süre:25 dakika 


  • 8 dilim somon fileto                                
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı dijon hardalı
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze dereotu
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış taze maydanoz
  • Tuz, karabiber



  • Fırını 235 derecede ısıtın.
  • Yoğurt, hardal, dereotu ve maydanozu karıştırın.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.
  • Somonun deri tarafı aşağı gelecek şekilde fırın kabına koyun. Üzerine yoğurtlu karışımı yayın.
  • 15-20 dakika fırında pişirdikten sonra dal dereotu ya da limon dilimleri ile servis edin.


ÇARŞAMBA

 
Horseradish Soslu Biftek


  • 2 kg. biftek                             
  • Taze çekilmiş karabiber, tuz
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 6 adet arpacık soğan
  • 1 su bardağı krema
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Konserve horseradish (yaban turbu), yarım su bardağı kadar

  • Fırını 190 dereceye ısıtın.
  • Eti tuz ve biberle tatlandırın.
  • Tavada her iki tarafını da 5 er dakika yüksek ateşte rengi kahverengi oluncaya kadar pişirin. Bir kenara alın.
  • Aynı tavada soğanları çevirin.
  • Daha sonra etlerle birlikte soğanları fırın kabına koyup 35 dakika pişirin.
  • Krema, yaban turbu, limon suyu ve biraz tuzu bir kasede karıştırın.
  • Eti servis etmeden 10 dakika dinlendirin.
  • Soğan ve sosla servis edin:)

PERŞEMBE


     Kurutulmuş Domatesli Fırında Makarna


  • 6 yemek kaşığı tereyağı                
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket penne makarna
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğüs
  • Yarım su bardağı ve 2 yemek kaşığı un
  • 4 diş kıyılmış sarımsak
  • 6 su bardağı süt
  • 15 gr mantar, ince kesilmiş
  • 1 fincan kurutulmuş domates, ince dilimlenmiş
  • 1 buçuk su bardağı rendelenmiş provolone peyniri
  • 1 fincan ince rendelenmiş parmesan peyniri


  • Fırını 205 dereceye ayarlayın.
  • Makarnayı al dente olması için 6-7 dakika haşlayın. 
  • Tavuğu tuz ve biber ile tatlandırın ve yapışmaz bir tavada 3-5 dakika arkalı önlü pişirin.
  • Bir tencerede tereyağını eritin. Un ve sarımsak ilave edin. 1 dakika kadar pişirin. Sütü yavaş yavaş ekleyip sıkça çırpın.
  • Daha sonra ocağı en kısığa alın,mantar ve domatesleri ekleyin. 1 dakika daha pişirin.
  • Ocağı kapattıktan sonra parmesan ve provolone peynirini ilave edin.
  • Tavuk ve makarnayı birleştirip tavada biraz pişirin ve daha sonra fırın kabına kat kat olacak şekilde yerleştirin.Üzerine her kata eşit olacak şekilde sütlü karışımı dökün. 
  • Parmesanı da her defasında uygulamayı unutmayın.
  • Fırına atın 25 dakika kadar pişirin.
  • Servis öncesi 5 dakika bekletin.


CUMA


Brokoli Salata


  • 1 adet brokoli                        
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım kahve fincanı badem
  • Yarım su bardağı ince doğranmış dana jambon( tavada çevirip öyle eklemenizi tavsiye ederim)
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 su bardağı mayonez
  • 1/4 fincan bal
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 adet soğan, halka doğranmış

  • Bir tencerede suyu kaynatın. Tuzu koyun. Brokolileri ufak kesip haşlayın.
  • 2 dakika haşlamanız yeterlidir. Biraz gevrek ve yeşil kalmalı.
  • Brokolileri çökmemesi ve renginin canlı kalması için buzlu suya çıkarın.
  • Süzün ve soğumaya bırakın.
  • Brokolileri, soğan, badem, bezelye ve jambon ile birleştirin.
  • Ayrı bir kapta mayonez, elma sirkesi ve balı karıştırın.
  • Salataya sos olarak ilave edin. İyice karıştırın.
  • Soğuk servis yapın.

Peynirli Biftekli Sandviç

  • 500 gr biftek                          
  • Tuz, karabiber
  • 1 çay kaşığı zeytinyağı
  • Sandviç ekmeği (istediğiniz çeşit ekmek kullanabilirsiniz) Komşu fırında tam da bu tarz sandviç için ekmekler satılıyor.
  • Provolone peyniri
  • 2 adet beyaz soğan, halka doğranmış

  • Eti 30 dakika buzlukta bekletin. Daha sonra tırtıklı bir bıçak ile ufak dilimler kesin.
  • Soğanı bir tavada çok az yağ ile kavurun. Sonra bir kaseye alın.
  • Aynı tavayı silip biftekleri pişirin.
  • Bifteği ve peyniri katın.
  • Peynir eriyene kadar pişirdikten sonra ekmek arasına koyarak servis yapın.
  • Yorgun olduğunuz bir akşam için ideal bir yemek bence:)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder