Pazartesi, Aralık 31, 2012

Haftanın Menüsü'nden İstanbul Modern'e...





   2012'nin son gününden merhaba,

   Bugün benim blogum dama atılacak gibi görünüyor. Herkes hazırlıklarıyla meşgul. Kimi dışarıda kutlayacağı için süslenmekte, kimi evde yemek yapmakla uğraşmakta :) Evde kutlayacaklara sesleniyorum! Önerilerimi okumadan hazırlıklarınızı tamamlamayın sakın. 

   21 Aralık geldi geçti kötü şeyler olacak diye ortada kedi gibi dolaşanlara inat ben hep bir şeyler olacak ama kötü şeyler değil diye düşünüyordum. Gerçekten de öyleymiş. Dün akşam burçları okuyayım dedim. Kendiminkini okudum arkadan tabii sevgiliminkini de:) Baktım nerdeyse aynı şeyler olacak. Nasıl yani derken diğer burçlara da göz attım ki ne göreyim. Palavradan ibaret! Herkes mi aynı şeyleri yaşar kardeşim o zaman burç diye bişi niye var? Anlamadım gitti ben bu burç işini. Varsa hakikaten astrolojide başarılı bir isim bana iletin lütfen. Aslında herkesin başına iyi şeyler geliyormuş kötü de değil hani. İyi işte ne güzel hepimiz mutlu olacağız:) 

   Neyse Ocak 2013'de gidebileceğiniz sergilere, müzelere göz attım hem ben gidip göreyim hem de sizlere fikir verebileyim diye. Daha çok çocuklar için olan etkinlikleri araştırmak istedim bu sefer.

   Sakıp Sabancı müzesinde Monet'nin Bahçesi sergisi var yazmıştım daha önce. Salı-Pazar : 10:00-18:00, Çarşamba günleri 10:00-20:00 arasında. Tam bilet 12, öğrenci 4 lira. Çarşamba günleri de ücretsiz. Kaçırmayın derim. 

   Santral İstanbul'da Çocuk atölyeleri var. Ailece katılabilirsiniz, dilerseniz yalnızca çocuklara yönelik de tercih edebilirsiniz. 3-6 yaş, 7-12 yaş ve 9-12 yaş olarak ayırmışlar. Seçenek o kadar fazla ki benim çocuğum olsa hiçbirini kaçırmak istemeyeceğim için çocuğu da manyak ederdim kendimi de:) Yazayım dedim ama hangisini yazacağımı şaşırdım. En iyisi siz bir girip bakın www.santralatölye.com adresine ve miniğinizle karar verin. Bence çocukla ailenin bu tarz aktivitelerde birlikte olması çocuk için çok çok önemli.

   İstanbul Modern'de Bakış sergisi Eğitim Programı var. Bakış – Portre Fotoğrafının Değişen Yüzü adlı sergiye özel, çocuklar için bulmacalar tasarlanmış. 20 Ocak 2013 tarihine kadar devam ediyor. 
   
   Genç İstanbul Modern’in uluslararası etkinlik dizisinin bir parçası olan, 6-12 yaş grubundaki çocuklar ve aileleri, sanatçı Matali Crasset’nin tasarladığı Blobterre adlı dünyayı keşfe çıkıyor. Blobterre, 6 Ocak  2013 tarihine kadar gerçekleşecek. Çocuklar sanatçıları tanıyor, sanatsal yaratının gizemlerini anlıyor, işlevleri, çağrışımları ve hissettirdikleriyle objeleri keşfediyor, interaktif oyunlarla farklı deneyimler kazanıyorlar.
   
   Blobterre adlı program, pazartesi hariç hafta içi her gün saat 10.00, 13.00 ve 15.00’da okul gruplarına; cumartesi günleri saat 10.30, 13.00, 15.00’da ve pazar günleri saat 10.30’da çocuklara ücretsiz düzenleniyor. Programa aileler pazar günleri saat 13.00’da katılabiliyor. 1,5 saat süren Blobterre atölyelerinin kontenjanı 15 kişiyle sınırlı.

   Bu etkinlik “Peter Pan”, “Dünyanın Merkezine Yolculuk”, “Denizler Altında 20.000 Fersah” gibi çocuk kitaplarında okuduğumuz, var olmayan, sözcüklerle hayalini kurduğumuz fantastik mekanları çağrıştıran bir dünyayı gerçek kılıyor, olmayan bir yeri var ediyor. Böylece çocuklar hiç bilmedikleri, benzerini kendi dünyalarında hiç görmedikleri, duymadıkları, tatmadıkları hatta koklamadıkları canlılar ve nesnelerle dolu bambaşka bir dünyada, eşsiz bir serüven yaşıyorlar.

   Blobterre’in çiçek gözlü, sevimli çocuğu Flom, bu serüvende onlara rehberlik ediyor. Çocuklar, Blobterre’in fantastik dünyasında öce Blobterreli Flom ile tanışıyorlar. Flom onlara Blobterre dünyasını tanıtıyor. Çocuklar, yarım daire şeklinde kocaman yapraklı ağaçlara dokunuyor, püsküllü bitkileri kokluyor, bitki örtüsünün seslerini dinliyor ve yarı balık yarı bitki olan canlılarla konuşuyorlar. Bu keşif serüveni sırasında, Blobterre’de yaşasalar bu dünyaya nasıl uyum sağlayabileceklerini düşlüyorlar. Bitkileri gözlemleyip onları faydalarına göre sınıflandırıyor, kendilerine nasıl besin sağlayabileceklerini, kendilerini nasıl tedavi edebileceklerini, nasıl enerji üretebileceklerini, nerde uyuyabileceklerini, doğadan nasıl faydalanabileceklerini ve doğaya nasıl fayda sağlayabileceklerini kurguluyorlar. Böylece, masallarda dinledikleri mekanları, kahramanları ve olayları hayal etmek yerine, Blobterre’in büyülü dünyasından yola çıkarak kendi maceralarını yaşıyorlar. Harika değil mi? 

   Rezervasyon ve ayrıntılı bilgi için:0212 334 73 41
    
   Şahane manzarasıyla İstanbul Modern Restoran, müze ziyaretçisi olsun olmasın herkese, zengin menüsüyle, geniş terasında ve şık tasarlanmış iç mekanında hizmet veriyor. Sıcacık kahvenizle İstanbul tarihini bir de oradan izlemek fena olmaz hani:)
   Hergün 10.00 ile 24.00 arası açık. 

   Canım okulum MSA'da ise çeşitli workshoplar var. Çikolata butiği var mesela 5 Ocak 2013 16.00-20.00 saatlerinde. Okulda nefis el yapımı çikolatalar hazırlamayı öğreniyor, sonra da evde nefis çikolatalar yapıyorsunuz. Tabii ki arkadaşlarınız ve aileniz yaptığınız çikolatanın mis kokusuna ve şahane tadına yenik düşüyor:) Ücret 130 TL.
   Çıtır ekmeklerden tutun İtalyan Mutfağına, Tapas'tan Cupcake'lere, Sushi'den Küçük Gurmelere kadar istediğiniz her türlü program var. www.msa.com.tr adresine girip araştırın. Ve bir kere bile olsa gidip deneyin. Çünkü devamının geleceğinden eminim:) O kadar keyifli bir gün geçireceksiniz.

   Bir de Salt İstanbul'u eklemeden bitiremeyeceğim. Salt galatadaki sergi, dükkan, cafe ve Osmanlı Bankası Müzesi için adresi ve telefon numaralarını yazıyorum. Bir araştırın, hoşunuza gider de uğramak isterseniz Ca’d’Oro restoranda güzel bir yemek yemeden dönmeyin derim. Salt Galata'nın giriş katında kafe ve girişin bir üst katında restoran olarak hizmet veriyor. Mekanın restoran bölümü 150 kişi, kafe bölümü ise 55 kişi ağırlayabiliyor. Restoran bölümü gerçekten şık. Ana yemekler 11-55 TL, makarna ve pizzalar 13-39 TL arasında değişen fiyatlarda. Yemekten sonra nefis tarihi yarımada manzaralı barı çok kalabalık oluyor, benden söylemesi. Cafe alanı daha rahat bir stile sahip. Ca’d’Oro, pazartesi günleri kapalı. Diğer günler cafe 10:00 - 02:00, restoran ise 12:00-02:00 saatleri arasında hizmet veriyor. Restoran bölümünün pazar günleri için açılış ve kapanış saati ise 10:00-01:00. Gitmeden mutlaka rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
   
  Ca’d’Oro Cafe-Restaurat-Bar 
Adres: Salt Galata, Bankalar Caddesi 11, Karaköy
Tel: 0212 243 8292
(Bankalar Caddesi'ndeki Merkez Bankası binasının yanındaki eski Osmanlı Bankası binası)

   

Eveeett.. Gelelim haftalık menümüze.


PAZARTESİ

  
   Bugün için hindi tarifi vermiştim ama çoğunuzun zaten hazırdır. Çocukların sıkılmamasını istiyorsanız ve çocuklu aileler de katılacaksa akşamınıza, Cookie Art isimli bi biskuvi tarifi veriyorum. Miniğinizle yapıp akşama misafirlerinize sunabilirsiniz.

Cookie Art

12-16 adet




  • 4 su bardağı elenmiş un          
  • 1/2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı tuzsuz tereyağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 büyük yumurta
  • 2 çay kaşığı vanilya ekstresi
  • Dekorasyon için sıvı gıda boyası





  • Bir kaba un, tuz, kabartma tozunu eleyerek koyun.
  • Başka bir kapta mikser ile tereyağı ve şekeri krema gibi olana kadar iyice karıştırın. Yumurtayı ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Unlu karışımı ekleyin. Mikseri en düşükte çalıştırın. Vanilyayı ekleyin. Ve en son jelatine sarın ve 45 dakika buzdolabında bekletin. 
  • Fırını 160 dereceye ısıtın.
  • Hamura bir parmak kalınlığında olacak şekilde rulo şekli verin. 
  • Kesme işlemini yapacağınız yüzeyi unlayın. 
  • Ruloyu fırın tepsisine yerleştirdiğiniz pişirme kağıdının üzerine koyun.
  • Hamur sabitleninceye kadar 15 dakika bekletin.
  • Dikdörtgen şekli verin.
  • Miniklerle incecik bir fırça yardımı ile dilediğiniz ve diledikleri şekilleri çizip fırında 15 dakika bekletin.
  • 12-15 dakika, kenarları kahverengileşinceye kadar pişirin.
  • Tel ızgarada soğumaya bırakın.



SALI


Biberiyeli Tavuk But

8 kişilik   Hazırlama süresi:45 dakika   Toplam Süre:1 saat 



  • 8 adet tavuk but                    
  • 2 su bardağı az yağlı Ayran
  • Tuz ve kara biber
  • 3 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı tatlı kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı ince doğranmış taze biberiye yaprağı + 4 dal
  • 2 su bardağı bitkisel yağ



  • Fırını 235 dereceye ısıtın.
  • Fırın tepsisine alüminyum folyoyu yerleştirin.
  • Geniş bir kapta tavuk, ayran, 1 çay kaşığı tuz ve 1/2 çay kaşığı karabiberi karışıtırın ve kenara koyun.
  • Başka bir kapta un, kırmızı biber, doğranmış biberiyeler, 1 çorba kaşığı tuz ve 2 çay kaşığı biberi karıştırın.
  • Butu önce ayrana sonra unlu karışıma bulayıp bir tabağa koyun. Fazla unu biraz serpiştirin.
  • Bir tavada biberiye dalını ve yağı kzıdırın. Tavukları orta-sıcak ısıda arkalı önlü hızlıca 4-5 dakika kadar çevirin.
  • Eğer tavuk çabuk kahverengileşiyorsa ısıyı azaltın.
  • Tavuğu fırın tepsisine yerleştirin. 15-20 dakika pişirin.


ÇARŞAMBA


Tavuk Fettuccine Pesto Sos İle

4 kişilik   Hazırlama süresi:30 dakika   Toplam süre:30 dakika



  • 3 adet kemiksiz tavuk göğüs        
  • Tuz ve karabiber
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım paketten biraz daha fazla Fettuccine
  • 1 paket krema
  • Yarım su bardağı hazır Pesto sos




  • Tavuğu tuz ve biber ile tatlandırın.
  • Tavukları tavaya alın az yağda (ya da yapışmaz bir tavada) 3-4 dakika pişirin.
  • Yanlamasına şeritler halinde dilimler kesin.
  • Makarnayı 8-9 dakika al dente olacak şekilde pişirin ve süzün. 1/4 su bardağı makarna suyunu ayırın.
  • Sos tavasına pesto sosu koyun. Kremayı ekleyin. Hafif ısıtın. Makarna suyunu ve makarnayı ilave edin. Ve karıştırın.
  • Makarnaları kaselere koyduktan sonra tavukları üzerlerine ilave edin.
  • Kalan sosu da üzerine gezdirin.




PERŞEMBE


Et Fajita


  • 500 gr. dana kontrafile                     
  • 2 adet dolmalık biber (sarı ve yeşil)
  • 1 adet etli kırmızı biber
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • Sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • Kırmızı pul biber
  • Tortilla ya da lavaş ekmeği



  • Eti jülyen doğrayın.
  • Sarımsakları soyun rendeleyin.
  • Doğradığınız etleri geniş bir kaba alın, kıydığınız sarımsağı, tüm baharatları ve 1 çay bardağı sıvı yağı ekleyerek 10–15 dakika dinlendirin. 
  • Bu işlemden sonra bir tavada etleri pembeleşinceye kadar çevirin.
  • Biberlerin çekirdeklerini çıkartın ve kuru soğanlarla birlikte doğrayın.
  • Wok tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ koyun, biberleri ve soğanları soteleyin. 
  • Sebzeler tam pişmeden içine etleri atın ve damak zevkinize uygun şekilde pişirin.
  • Pişme esnasında tavada malzemeleri çevirmeyi unutmayın. 
  • Tortillaları ısıtın, yanında salsa sosu  ve süzme yoğurt ile servis yapın.



CUMA


Pepper Steak Lyonnaise Patates ile



  • 200 gr. bonfile                                  
  • 25 gr. tane Madagascar yeşil karabiber
  • 40 gr. doğranmış arpacık soğan
  • 50 ml. krema
  • 50 ml. demi glace sos
  • 15 ml. kanyak
  • 2 dal maydanoz



  • Eti tuz ve yeşil karabibere bulayın.
  • Yağı ısıtın, eti mühürleyin. Kenara alın.
  • Arpacık soğanları aynı yağda soteleyin.
  • Kanyak ilave edip alkolün buharlaşmasını bekleyin.
  • Demiglace ve krema ilave edin ve kısık ateşte tıkırdatın.
  • Bonfileyi ilave edin ve sosta pişirme işlemine devam edin.


Lyonnaise Patates




  • 200 gr. patates                      
  • 100 gr. kırmızı soğan, ince doğranmış
  • 15 gr. tereyağ
  • 10 gr. maydanoz, doğranmış
  • Tuz ve karabiber




  • Patatesleri haşlayın ve dilediğiniz şekilde doğrayın (çok ince ya da çok ufak olmaması yeterli).
  • Soğanları soteleyin.
  • Tereyağında patatesleri kızartın. Soğanları ilave edin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Maydanozları serpip Steak ile servis edin.
  • Afiyet olsun:)

                               
                       Kuzeydoğu Çin'de bulunan Harbin şehrinde yapılan 'Buz Festivali'


    Neşeniz bol, dilekleriniz gerçek olsun! 


1 yorum: