Cuma, Aralık 07, 2012

Julie & Julia



Yemek, bir sanattır..


                              
                              
  
  
   İki gerçek hikayeden yola çıkan film, farklı zaman dilimlerinde yaşayan ve kendi zaman dilimlerinde benzer mücadeleler vermiş olan iki kadının hikayesini anlatıyor. Zaman ve mekan olarak ayrı olsalar da hayatları iç içe geçen bu iki kadın bana tutku ve başarı ile her şeyin başarılabileceğini gösterdi.

                                      
                                         
   1940'lı yıllarda eşinin işi nedeniyle Fransa'ya taşınmak zorunda kalan Julia Child, geç yaşta evlenmiş ve bu yüzden çocuk sahibi olamamış, Fransa'daki boş vakitlerini nasıl değerlendirmesi gerektiğini düşünen biri. 
   
   Önce şapka kursuna katılır fakat sıkılınca yarım bırakır. Daha sonra eşinin tavsiyesi ile yemek kursuna başlar. Kurstaki tek kadındır ve ilk başlarda çok yadırganır. 
   
   Fakat o kadar çalışkan ve azimlidir ki sonunda çok başarılı olur. Uzun uğraşlar sonucunda bir yemek kitabı hazırlar. Kitap, Amerikalılara Fransız mutfağını pratik tariflerle anlatır.  

                                  

                                   
    
   Julie Powell ise, 2000'li yıllarda yaşayan devlet dairesinde düşük bütçeli çalışıp, işinde mutsuz, hayatın anlamını arayan biri. Bir kitap yazmayı denemiş fakat başarılı olamamıştır. Boğuluyormuş gibi hissettiği yaşantısına nefes sağlamak adına eşinin fikriyle hatta bolca teşvikiyle blog yazmaya karar verir. 

   
   Blog yazmak için seçtiği konu ise tabii ki yemek oluyor. Hayran olduğu ve elinden düşürmediği Julia Child'in kitabındaki tarifleri yapıp yazmaya karar veriyor. Her güne bir tarif yazarak 1 senede bitirmeyi hedefliyor. Bunu hem kendine güveninin yerine gelmesi  ve bir şeyleri tamamladığın kendine göstermek için hem de Julia'yı onurlandırmak için yapmak istemektedir.  

                                   
   Ve her ikisi için de yemeklerle dolu bir macera başlamış oluyor. Julia'nın mutlu hayatı, şahane yemeklerle şenlendirdiği masasında dostlarıyla sohbetleri anlatılırken bir tarafta Julie'nin işi, yemek yetiştirirken girdiği sıkıntılar ve eşiyle ilişkisi anlatılıyor. Mükafatını alıyor mu? Kesinlikle...

                               
   Film boyunca yemekler hazırlanır, bütün dostlar masanın etrafında toplanır ve şahane yemeklerle şahane vakit geçirirler. İşe koyulduklarında çok sancılı bir süreç geçiren fakat sonucun mükemmel olduğu hissini  sonunda yaşar bu iki bayan. 

                             
   Filmdeki diğer bir nokta ise eşlerin yardımseverliği.. ''Her başarılı erkeğin arkasında bir bayan vardır'' sözü benim için ''Her başarılı bayanın arkasında bir erkek vardır'' olarak beynime yer eder! :) Bir işe başlarken adım atma konusundaki cesaretsizlik ya da ne yapacağını bilememezlik noktasında yapıcı ve yol gösterici olmak çok önemli. Umarım hepinizin şahane yol göstericileri olur :) Benim yol göstericim, sevgilim..


                        
                                                                                                    
                                                                               - Sevgilim sana da teşekkürler:) -



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder