Pazartesi, Aralık 03, 2012

Haftanın Menüsü




   Bu hafta daha kolay tarifler seçmeye çalıştım. Yedim, yedirdim. Beğenilenleri koydum. Ağzınıza layık bir menü hazırlamışımdır umarım! Şimdiden afiyet bal şeker olsun :)


     PAZARTESİ

  
   Enginarlı Tavuk ve Makarna                   

  4 kişilik                                                     


  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı tavuk suyu
  • 8 adet ince tavuk pirzola
  • 400 gr. kadar dörde bölünmüş enginar kalbi
  • 2 yemek kaşığı sudan geçirilmiş kapari
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Bir paket makarna
  • 1/2 su bardağı maydanoz   
  • 1/4 su bardağı un 


  • Tavaya un, tuz ve karabiberi koyun.
  • Tavuk pirzolayı koyup çok az pişirin.
  • 1 kaşık zeytinyağını başka tavada ısıtın.
  • Tavuğu ekleyin. Altın rengini alana kadar kızartın. (3 dakika kadar)
  • Kalan zeytinyağını da ekleyip, enginar ve tavuk suyunu katın.
  • Suyunu yarı yarıya çekene kadar karıştırın.
  • Tavayı ateşten alın. 
  • Tereyağını ekleyin.Servis yapana kadar kapağı kapalı tutun. 

  • Makarnayı al dente haşlayın.
  • Maydanoz ile süsleyerek tavuğun yanında servis edin.


     SALI


  Maydanoz ve Sarımsak Soslu Steak ve Elma Dilimli Patates

  Hazırlama suresi:20 dakika   Pişirme süresi:25 dakika   4 kişilik


  • 3 yemek kaşığı beyaz şarap sirkesi                
  • 625 gr. kadar biftek
  • 1 çorba kaşığı artı 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı taze kekik



    • Bifteklerin her iki tarafını da tuz ve karabiber ile tatlandırın.
    • 1 çorba kaşığı zeytinyağını bir tavada ısıtın.
    • Bifteklerin her iki yüzünü de 8 er dakika pişirin.
    • Kesme tahtasına alın. 10 dakika kadar dinlendirin.


        Sos için: 
    • Doğranmış sarımsaklar, maydanoz, sirke, pul biber, 1/4 bardak yağ, 2 yemek kaşığı su ve 1/2 çay kaşığı tuzu robota koyun.
    • İyice karışmış ve doğranmış olduğundan emin olduktan sonra biftek ile servis edin.
        
        Yanında baharatlı elma dilimli patates ile servis etmek isterseniz,

    • 3 orta boy patates
    • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
    • Tuz, pul biber, karabiber, kekik

    • Patateslerinizin kabuklarını soymadan elma dilimi şekline getirin.
    • Bir kaba koyup üzerine sıvı yağ, tuz, kekik, pulbiber ve karabiberi ekleyin
    • Patatesleri fırın kabına dizip 200 C önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dk. pişirin.
    • Bifteklerle birlikte servis edin.  


              ÇARŞAMBA

             
           Karidesli, Domates soslu Makarna

           Hazırlama ve pişirme süresi:30 dakika   4 kişilik


      • 1,5 kg. orta boy karides                              
      • 6 tatlı kaşığı zeytinyağı
      • 2 diş kıyılmış sarımsak
      • 350 gr. kadar domates suyu
      • 4 adet cherry domates
      • 1 paket linguine makarna
      • 1,5 su bardağı taze fesleğen (bir kısmı süs için, geri kalanı doğranmış)
      • 1 kutu konserve domates


      • Karidesleri tuz ve biber ile tatlandırın.
      • Büyük bir tavaya 4 tatlı kaşığı yağ ekleyip ısıtın.
      • Karidesleri ekleyin.
      • 5 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin.
      • Sonra bir kaseye aktarın ve kenara koyun.


          Sos için:


      • Kalan 2 tatlı kaşığı yağ ile sarımsağı aynı tavada kokusunu duyana kadar (yaklaşık 30 saniye) orta ateşte pişirin.
      • Yarım Konserve domates, domates suyu ve 2 su bardağı suyu bir taşım kaynatın. 
      • Isısını azaltın, en kısıkta pişirin.
      • Domates yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika kadar karıştırarak pişirmeye devam edin.
      • Sosu ateşten alın. Kiraz domates ilave edin.


      • Makarnayı al dente pişirin.
      • Domates sos, karides ve fesleğeni karıştırın. 
      • Tuz ve karabiber koyun.
      • Makarnayı pişirdikten sonra üzerine ekleyin.
      • Servis yaparken fesleğen yaprakları ile süsleyin.


                PERŞEMBE

            
            Domates Soslu Kalkan             

            4 kişilik                                                        
        • 3 tatlı kaşığı zeytinyağı
        • Temizlenmiş, ince kıyılmış kereviz 
        • 1/3 su bardağı ince doğranmış havuç
        • 1/4 fincan ince doğranmış kırmızı soğan
        • Bir çimdik toz şeker
        • Deniz tuzu, taze çekilmiş karabiber
        • 1 adet doğranmış domates
        • 650 gr. kalkan fileto
        • 1 tatlı kaşığı ince doğranmış frenk soğanı
        • Taze fesleğen, taze kekik
        • Mercanköşk

        • Orta büyüklükte bir tencerede, orta ateşte 2 yemek kaşığı zeytinyağını ısıtın.
        • Kereviz, havuç ve soğanı ekleyin. 
        • Isıyı düşürün. Sebzeler yumuşayana kadar yani yaklaşık 10 dakika karıştırarak pişirin.
        • Bir tutam tuz, karabiber ve şekeri ekleyin, karıştırın.
        • Domatesi ekleyin. 
        • Yumuşak bir şekilde ara sıra karıştırarak 35 dakika kaynatın.
        • Fırını 400 dereceye ayarlayın. 
        • Fırın tepsisine parşömen kağıdı yerleştirin.
        • Domates karışımı için blender kullanın ve püre olana kadar karıştırın.
        • 1/4 tatlı kaşığı tuzu ekleyin ve bir tavada yavaşça ısıtın.
        • Balığı kurulayın. Ve pişirme kağıdının üzerine yerleştirin.
        • Kalan yağı eşit miktarda dağıtın.
        • Tuz, karabiber ve otlar ile tatlandırın.
        • 10 dakika kadar pişirin.
        • Servis ederken önce domates sosu tabağa koyun, üzerine balığı yerleştirin.
        • Mercanköşk ile süsleyin. (Var ise)

              
                CUMA

             
             Akdeniz Kuskusu

             Hazırlama süresi:5 dakika     Pişirme süresi:5 dakika    4 kişilik


        • Yarım paket kuskus                                 
        • 3 bardak tavuk suyu
        • 100 gr. ince dilimlenmiş kuru kayısı (aşağı yukarı 12 adet) 
        • İri taneli tuz ve taze çekilmiş karabiber
        • 1/4 bardak çekirdeği alınmış iri siyah zeytin
        • 3 taze soğan, ince kıyılmış 
        • 8 adet cherry domates


        • Kuskusları bir kaseye koyun.
        • Cherry domatesleri az yağda tavada çevirin.
        • Tavuk suyunu ve kayısıları bir tencereye alın, tuz ve karabiber ekin, orta ateşte kaynatın. 
        • Kaynayan sıvıyı kuskusun üzerine dökün, hepsinin ıslanması için kaseyi sallayın. 
        • Zeytin ve taze soğanları üzerine serpin, kaseyi bir streç filmle sarın. Sıvının emilmesi için 10 dakika bekletin. 
        • Kuskusu tuz ve karabiberle tatlandırıp bir çatalla kabartın.
        • Domatesleri üzerine ilave edip ılık ya da oda sıcaklığında servis edin.
        • Afiyet olsun :)






        •     
      • Hiç yorum yok:

        Yorum Gönder