Pazartesi, Aralık 10, 2012

Haftanın Menüsü Huzurlarınızda




   Artık perdeleri kapatmadan uyuma mevsimi. Yani perdeleri kapatırsam eğer, hiç uyanamam diye gece açık bırakıyorum. Uyandığımda güneş varsa daha bi mutlu kalkıyorum yataktan. Havalar insanın ruhunu ne kadar da kolay etkileyebiliyor. Böyle zamanlarda hiç yataktan çıkmak istemiyorum. 
   
   Bugün de öyle oldu biraz. Saatin kaç olduğunu bir türlü tahmin edemedim. Sabah 07.00 sanıyordum fakat 11.00'da uyanmışım :) Bir de erken kalktım ne güzel diye seviniyorum. 

   Uzun uzun yazasım yok, pek keyfim de yok. Malum havalar mı desem, başka bişi mi desem.. Ne desem?
   Neyse ki mutfağa girince zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyorum. En iyisi ben hemen haftalık menüye geçeyim:)


 PAZARTESİ


     Tavuk Piccata

     Bu süper kolay ve lezzetli yemeğin asıl tadı bence limon, kapari ve tereyağının bir   araya gelişinden kaynaklanıyor. Akşam yemeğinde büyülenmek için bire bir:)

     2 kişilik   Hazırlama Süresi: 5 dakika   Pişirme Süresi: 15 dakika




  • 3 tavuk göğüs, ince dilimlenmiş
  • Tuz ve karabiber
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak, doğranmış
  • 1/4 su bardağı beyaz şarap
  • 1/2 su bardağı tavuk suyu
  • 1 limonun suyu
  • 1 çay kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı kapari
  • 1 çorba kaşığı maydanoz, kıyılmış


  • Zeytinyağı ve tereyağını ocakta ısıtın.
  • Tavuğu tuz ve karabiber ile tatlandırdıktan sonra tavada altın rengini alana kadar pişirin. (2-3 dakika kadar) Kenara alın.
  • Sarımsakları aynı tavaya koyun. Kokusunu alana kadar çevirin.
  • Şarabı ekleyin. Deglaze edin. Yani tavadaki kalıntıları çözdürün.
  • Su, limon suyu, bal ve kapariyi ekledikten sonra 2-3 dakika pişirip yarı yarıya çekmesini sağlayın.
  • Tereyağı, tuz ve biber ekleyip karıştırın. Hemen sonra tavukları koyun. 1 dakika kadar pişirin ve altını kapatın.
  • Servis etmeden önce maydanozları serpiştirin.
  • Yemeğiniz servise hazır :)
  
   Ben limon suyu ile birlikte limon dilimlerini de ince kesip koydum, görselliğini korumak adına.


SALI


     Lazanya Tart

İsminin Lazanya olduğuna bakmayın. Makarna içermez :)

  • 2 adet orta boy kabak, ince halka dilimlenmiş
  • 1 tatlı kaşığı deniz tuzu


    Tart malzemesi:                                            

  • 2 su bardağı kepekli un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1/2 su bardağı soğuk su
    
   
    

    Domates Sos:


  • 3 diş kıyılmış sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber                             
  • 500 gr. kadar rendelenmiş domates
  • 1 buçuk su bardağı ricotta peyniri




  • Tart yapmak için; un, tuz ve limon kabuğunu ( fena lezzet katıyor ) ve zeytinyağını bir kapta karıştırın. Soğuk suyu ilave edin ve yoğurmaya devam edin.
  • Unlanmış tezgahta hamuru oklava ile açın. Hamur ne ince ne de kalın hale geldiğinde tart kabına yerleştirin.
  • Kenarları biraz dışarıda kalacak şekilde ayarlayın. Yarım saat buzdolabında bekletin.
  • Çıkartınca tart tabanına çatalla delikler açın.
  • Üzerine pişirme kağıdı yerleştirin ve kabarmasını önlemek için ağırlıklar koyun (Nohut bunun için en iyisi)
  • 190 dereceye ayarladığınız fırında 15 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarınca parşömen kağıdıyla ağırlıkları kaldırın.
  • Biraz dışarıda dinlendirin. Sonra 180 derecede 5 dakika daha tutun.
  • Bu arada sosu yapabilirsiniz.
  • Sarımsak, pul biber, zeytinyağı ve tuzu bir ufak bir tavada karıştırın.
  • Cızırtıyı duyana kadar pişirin.
  • Daha sonra domatesleri ekleyin. Altını kısın.
  • 8-10 dakika ocakta tuttuktan sonra ocaktan alın.
  • Tart hazır olduğunda ricotta peynirinin yarısını spatula ile tarta yayın.
  • Sosun yarısını peynirin üzerine dökün. Kabakları dizin. Diğer yarısını kabakların üzerine dökün.
  • (Taşma sorunundan korkarsanız) Fırın tepsisinin üzerine tart kabını yerleştirip fırına tekrar atın.
  • Yarım saat boyunca tekrar fırında pişmesini sağlayın.
  • Fırından çıkarttıktan sonra 10 dakika kenarda dinlenmeye alın. Parmesanını ekleyin. - bol bol ekleyin :) - 

ÇARŞAMBA



    Tavuk ile Pastırmalı Brüksel Lahanası






  • 3 dilim pastırma, ufak kesilmiş (isteğe göre çoğaltabilirsiniz)  
  • 2 adet tavuk göğsü
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 küçük soğan, doğranmış
  • 225 gr. kadar brüksel lahanası, kesilmiş
  • 120 ml. tavuk suyu






  • Büyük bir tavaya pastırmaları koyun. Hafif pişince kağıt havlu üzerine alın.
  • Tavuk göğüsleri ortadan ikiye kesip tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Aynı tavaya aktarıp, orta-yüksek ısıda tavuk göğüsleri pişirin. (tam pişmesi gerekmiyor)
  • Yaklaşık 2-3 dakika her iki tarafını da pişirdikten sonra bir tabağa alıp sıcak kalması için üzerini kapatın.
  • Tencereye yağ koyun. Isındığı zaman soğan, tuz ve biberi ekleyin.
  • Soğanlar yumuşayana kadar arada karıştırarak 4-5 dakika pişirin.
  • Daha sonra brüksel lahanalarını ekleyin. 1 dakika kadar ocakta kalması gerekiyor.
  • Tavuğu ve tavuk suyunu da koyduktan sonra bir taşım kaynatın.
  • 7-10 dakika kadar ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Brüksel lahanalarının yumuşaması gerekiyor bu süre içinde.
  • En son pastırmaları ekleyip servis yapın.

PERŞEMBE


     Kuşkonmaz ile Sarımsaklı Keçi Peynirli Gnocchi

     2 kişilik    Hazırlama Süresi: 45 dakika    Pişirme Süresi: 15 dakika

  • 112 gr. keçi peyniri                                      
  • 120 gr. kadar ricotta peyniri
  • 60 gr. parmesan peyniri
  • 1 adet yumurta, ezilmiş
  • 2 adet sarımsak, dövülmüş
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 60 gr. kadar un (yarım su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı kepekli un
  • 6 adet kuşkonmaz (yıkanmış, kesilmiş)
  • Yarım limonun kabuğu (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı kadar maydanoz (doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım limonun suyu
  • 60 gr. beyaz şarap 

  • Peynir, yumurta, sarımsak, tuz ve limonu büyük bir kasede pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  • Un ekleyin. Hamur olana kadar karıştırmaya devam edin. Eğer yapışıyorsa biraz daha ekleyebilirsiniz.
  • 30 dakika boyunca dolapta dinlendirin.
  • Hamuru daha sonra unlanmış tezgaha alın. Yoğurmaya başlayın. İhtiyaç duyarsanız çok az daha (1 çorba kaşığı) un ekleyin.
  • Hamuru 2 bölüme ayırın.
  • Diğer hamuru nemli bir bezin altında bekletin.
  • Hamurdan ufak küp şeklinde parçalar kesin.
  • Daha sonra diğer hamurdan aynı şekilde parçalar kesin.
  • 2 ufak tencerede su kaynatın. Birinde kuşkonmazları 3 dakika haşlayın. D,ğer tencerede ise gnocchi'leri haşlayın. Tuz ekleyin.
  • Gnocchi için 3 dakika haşlama süresi yeterlidir.
  • Sos için; küçük bir tencerede yağı eritin.
  • Kuşkonmaz, gnocchi, limon suyu ve şarabı ekleyin.
  • Gnocchi yumuşak ve hafif çıtır bir hal alana kadar 5-7 dakika pişirin.
  • Servis etmeden önce maydanoz ile süsleyin.

CUMA


      Napoliten Pizza

      4 kişilik

      Napoli dışında, İtalya'nın neresinde bu pizzayı ısmarlarsanız mutlaka hamsi ile servis yapıldığını görürsünüz.

  • 450 gr. soyulmuş olgun domates veya konserve domates  
  • 1 porsiyon pizza hamuru                                      
  • 350 gr. küp kesilmiş mozarella peyniri
  • 40 gr. hamsi filetosu, süzülüp ince kesilmiş
  • 1 tatlı kaşığı kuru veya taze kekik
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz ve karabiber
    
     
    
    Pizza hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık su
  • 500 gr. pizza unu
  • Yarım çay kaşığı şeker
  • 20 gr. yaş maya
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tuz






  • Pizza hamuru için, bir kaba su, şeker ve mayayı koyup maya eriyene kadar karıştırın.
  • 4 çorba kaşığı un ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. (Gerekirse un veya su ilave edebilirsiniz)
  • 3 dakika yoğurup üzerine un serpip nemli bir bezle üzerini kapatın. 30 dakika dinlendirin.
  • Düz bir yüzeye kalan unu döküp ortasını havuz gibi açın ve önceden hazırladığınız hamuru yerleştirin. Biraz su döküp karıştırmaya başlayın.
  • Suyu yavaş yavaş ilave edin, su bitip yağın 1/3 ünü ilave ettiğinizde elde ettiğiniz hamurun ortasını tekrar havuz gibi açın. Tuz ve kalan yağın yarısını oraya koyun.
  • Hamurun ele yapışması bitinceye kadar yoğurmaya devam edin.
  • Üzerine biraz su serpip bezle tekrar kapatın.
  • Yaklaşık 2 saat, 3 katı kabarana kadar dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru hafif unlu bir yüzeyde 1-2 dakika yoğurup merdane ile pişireceğiniz tepsi ebatlarında açın.
  • Fırını önceden en az 20 dakika, 250 dereceye kadar ısıtın.
  • Domatesleri süzgeçten geçirerek ezin.
  • Elde ettiğiniz domates püresini hamurun üzerine kenarlarında biraz boşluk bırakarak yayın.
  • Mozarella peynirini ve hamsi dilimlerini pizza hamurunun üzerine yerleştirin.
  • Kekik, tuz ve taze çekilmiş karabiber serpip biraz zeytinyağı gezdirin.
  • Hemen fırına koyup 15-20 dakika, hamur kızarıp peynirler eriyene kadar pişirin.
  • İsteğe göre parmesan peyniri ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun :)




     


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder