Pazartesi, Ağustos 12, 2013

Ihlamur Kokulu Tatlı Menü



   Hep yemek tarifleri verdiğimi fakat tatlıya çok az yer ayırdığımı fark ettim. Bu yüzden bu haftanın menüsü sadece tatlılardan oluşuyor. Yani yemekler sizden tatlılar benden:)


PAZARTESİ

Kızarmış Muz


  • 125 gr un     
  • 25 gr toz şeker
  • 1 çay kaşığının ucuyla tarçın
  • 1 adet çırpılmış yumurta
  • 250 gr maden suyu
  • 2 adet muz
  • Ayçiçeği yağı



  • Un, tarçın ve şekeri derin bir kaba koyun, karıştırın ve ortasını çukur yapın.
  • Başka bir kapta yumurta ve sodayı karıştırın.
  • Karışımı çukura döküp yavaşça karıştırın ve bulamaç haline getirin.
  • Muzları halka şeklinde kesin.
  • Muzlarınızı bu karışıma batırıp derin yağda kızartın.
  • Vanilyalı dondurma ile servis edebilirsiniz.


SALI

Meyveli Krem Bavarua


  • 3 su bardağı süt   
  • 1 su bardağı toz şeker   
  • 4 yumurta   
  • 5 jelatin yaprağı   
  • 1 yemek kaşığı un   
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu   
  • 1 paket vanilya   
  • 1 tutam tuz   
  • 3/4 çay bardağı taze meyve
  • Taze meyve
  • Meyve marmelatı



  • Bir tencerede şeker, un, rendelenmiş limon kabuğu ve yumurta sarılarını iyice karıştırın. 
  • Sütü ilave edip sürekli karıştırarak pişirin. Ocaktan alın. 
  • Islatılmış jelatin yapraklarını ilave edip eriyinceye kadar karıştırın. 
  • Ayrı bir kapta yumurta aklarını bir tutam tuzla kar haline gelinceye mikserle çırpın. Diğer karışıma hızlı hızlı karıştırarak ilave edin. 
  • Soğuyunca içine ufak doğranmış meyveleri ekleyin. 
  • Karışımı yağlanmış ve toz şeker serpilmiş kalıba aktarın. Buzdolabında soğumaya bırakın. 
  • Servis yapacağınız zaman kalıbı sıcak suyla dolu bir kabın içine alın. Servis tabağına ters çevirin. 
  • Üzerine isteğe bağlı meyve marmelatı döküp, meyvelerle süsleyerek servis yapın.


ÇARŞAMBA

Zencefilli Ballı Kek



  • 3 adet Yumurta  
  • 1 su bardağı esmer Şeker
  • 1,5 su bardağı Süt
  • 3 yemek kaşığı Bal
  • 150 gr. Margarin
  • 1 küçük boy Kök Zencefil
  • 1 paket Vanilya
  • 1 paket Kabartma Tozu
  • 2 su bardağı Un



  • Kök zencefili soyun, rondoda küçük parçalara ayırın ve kek karışımını hazırlayacağınız kaba alın.
  • Bal ekleyerek çırpın. 
  • Daha sonra yumurta, margarin ekleyin ve homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. 
  • Elenmiş un ve diğer malzemeleri de ekleyerek 160 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 
  • İsteğe göre üzerine dondurma ve pudra şekeri ile servis yapabilirsiniz.


PERŞEMBE

Ihlamurlu Dondurma



  • 1 litre süt       
  • 1 çorba kaşığı salep
  • 500 gr toz şeker
  • 2 avuç ıhlamur



  • 1 litre süte (mümkünse taze organik süt, yoksa günlük süt) 2 avuç ıhlamur ekleyin ve kaynattıktan sonra 3-4 saat kenarda bekletin. Böylece ıhlamur rahiyasını süte iyice bırakacak. Ihlamurun yapraklarından ziyade çiçekli tarafını kullanmanızı tavsiye ederim. 
  • Ardından ocağı tekrar yakın ve tencereyi ateşe koyun. 1 çorba kaşığı salep ve 2 su bardağı, yaklaşık 500 gr toz şekeri ekleyin. Dondurmalık, hakiki salebi aktarlarda ve baharatçılarda bulabilirsiniz. 
  • Orta ateşte, karıştırarak kaynatın. 1 taşım kaynattıktan sonra altını kapatın ve el blenderınızın çırpıcı tarafı ile iyice çırpın. Süzgeç yardımıyla büyük ıhlamur parçalarını kenara alın, ufaklar kalabilir. Böylece hafif bir çıtırtı ve yer yer ıhlamur tadı hoşunuza gidecek. 
  • Sonra oda sıcaklığına düşmesi için bir kenara bırakın; 2 saatte oda sıcaklığına ulaşacaktır. Buzdolabının derin dondurucu bölümüne üzeri kapalı bir şekilde yerleştirin ve dondurmanız hazır olana kadar yani karıştıramayacağınız hale gelinceye kadar her saat başı çırpıcı ile iki dakika karıştırın. 
  • Toplamda 6-7 defa bu işlemi yapmak gerekiyor. Bu esnada salep taneleri soğukla kendilerini bulup açılacaklar. 
  • Süsleme olarak bir kısım ıhlamuru eritilmiş şekere batırıp, soğumaya bırakın ve ardından dondurmayı servis ederken üzerlerine serpiştirin. 
  • Bu çıtırtı ile dondurmadaki ufak parçalar ahenk içerisinde olacaklar.


CUMA

Armut Tatlısı


  • 4 Adet armut
  • 1 bardak Vişne
  • 1/4 bardak Fındık
  • 1/2 çay kaşığı Toz tarçın
  • 1 1/4 bardak Elma suyu veya şarap (ben şarabı tercih ettim)
  • 1/2 çay kaşığı ararot (veya nişasta)



  • Yuvarlak bir mikrodalga fırın kabının dış kenarlarına yarım armutları, çukur bölümleri yukarı gelecek şekilde yerleştirin. 
  • Vişneleri ve fındıkları karıştırıp, armutların üstlerine yerleştirin.
  • Üstlerine elma suyu veya şarabı dökün. 4 dakika, tam güç seviyesinde pişirin. 
  • Armutların suyunu süzüp, çukur bir mikrodalga fırın kabına koyun. 
  • Süzdüğünüz suyun içine ararot veya nişasta ve tarçını ekleyip, karıştırın. 
  • Tam güç seviyesinde 3 dakika, bir kez karıştırarak, pişirin. 
  • Hazırladığınız sosu armutların üstüne dökün. 
  • Soğuk olarak krema veya dondurma ile servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder