Salı, Ağustos 20, 2013

Haftanın Gecikmeli Menüsü



   Dün yazdığım yazıyı okuyanlar kafamın gerçekten de karışık olduğunu gayet rahat anlayabilirler:) Kafam karışık. Çok karışık! Ama sorun değil can sıkıcı bir karışıklığı yok. Keyifli, heyecanlı, yenilikli ve kalbi pırpır ettirecek bir karışıklık bu. Bunun yanında yazdıklarımı tekrar okumadan asla yayınlamam. Yani ne yazdığımı biliyorum, yani demeyin sonra niye bu kız daldan dala atlamış diye..

   Yine de fena olmamış ben beğendim açıkçası:) Bazen 'bunları ben mi yazdım aferin valla' dediğim oluyor tabii. Ama bazen de yazıyorum yazıyorum hiç içime sinmiyor. Siliyorum. Ve o zaman duyguları katmadan sadece bahsetmem gereken neyse ondan bahsediyorum. Bazı pazartesileri sadece menüyü yazıp bırakmam bu yüzdendir.

   Uzun oldu ya, bıkıp daha menüyü bile okumadan kapatmanızdan korktuğum için yazmadığım menüm bugün huzurlarınızda:) Afiyet olsun şimdiden!


PAZARTESİ

Nane Soslu Pirzola

  • 8 pirzola
  • 2 arpacık soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber
  • Kekik

Nane sosu için

  • 1 demet taze nane
  • 2 dilim tost ekmeği
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • Tuz
  • Yarım su bardağı su



  • Soğanların kabuklarını soyup geniş bir kaseye küçük doğrayın. 
  • Zeytinyağı, kekik ve pirzolaları ekleyip iyice karıştırın ve üzerini örterek en az 3 saat buzdolabında bekletin. 
  • Yapışmaz yüzeyli tavada önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber serpiştirin. 
  • Nane sosu ile servis yapın.


SALI

Filet Mignon

  • 1 kg fillet mignon
  • 750 gr patates
  • 350 gr tereyağı
  • 350 ml krema
  • 2 soğan
  • Taze kekik (1 dal)
  • 1 kırmızı lahana



  • Etlerin zarını bıçak yardımıyla çıkarın. Kızgın tavada etleri mühürleyin. 
  • Daha sonra 180 derecelik fırında eti 20 dakika pişirin. 
  • Fillet Mignon’nu hazırladığınız patates püresi, kırmızı lahanayla ve mantar soteyle servis yapın. 
  • Servis tabağına patates püresi koyun, üzerine eti ve etin üzerine de kırmızı lahanayı ekleyin. 
  • Sotelediğiniz mantarı da servis tabağına ekleyerek servis yapın. 


ÇARŞAMBA

Fırın Beyti

  • 200 gr kuzu kıyma  
  • 4 diş sarımsak
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 çay kaşığı Antep fıstığı
  • 2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

Sunum için

  • Lavaş ekmeği
  • 1 domates
  • 1 sivri biber



  • Maydanozu ince kıyın. 
  • Kıyma, ezilmiş sarımsak, Antep fıstığı, kaşar peyniri ve kıymayı çukur bir kapta yoğurun. 
  • Izgarada pişirin. Lavaş ekmeğine sarın. 
  • Közlenmiş domates ve közlenmiş biber ile servis yapın.


PERŞEMBE

Domates İçinde Kırlangıç Kavurma

  • 500 gram kırlangıç     
  • 4 adet domates
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 adet sivri biber
  • 3- 4 diş ince kıyılmış sarımsak
  • 8 adet arpacık soğan
  • 6 adet mantar
  • 1 çorba kaşığı soya sosu
  • 1 çay kaşığı kekik

Beşamel sos için

  • 50 gram tereyağı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı rendelenmiş muskat
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine

  • 4 dilim dil peyniri



  • Kırlangıcın filetosunu çıkarın. Tereyağını bir tavaya alıp ince kıyılmış sivri biberleri soteleyin. Üzerine sarımsak, arpacık soğan, mantar, soya sosu ve kekik ilave edin. En son küp şeklinde doğranmış balığı ekleyin ve bütün malzemeyi sotelemeye devam edin. 
  • Domateslerin içini temizleyin ve sebzeli karışımı paylaştırın. 
  • Beşamel sos için, tereyağını eritip unu rengi dönene kadar kavurun. Üzerine sütü azar azar ilave edip karıştırın. Koyulaşınca ocaktan alın ve karabiberle, muskat ilave edin. 
  • Sosu domateslerin üzerine gezdirip, birer dilim dil peyniri yerleştirin. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10 dakika pişirin ve sıcak olarak servis yapın. 


CUMA

Güveçte Dil Kardinal

  • Bir buçuk kg dil balığı
  • 8 adet ayıklanmış karides
  • 8 adet mantar
  • 4 dilim kaşar peyniri
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı krema
  • Tuz, karabiber



  • Ayıklanmış dil balığından 4 adet fileto çıkarın. Filetoların içine ikişer adet karides ve mantar koyun. 
  • Her bir filetoyu dolma sarar gibi sarın ve güveç kabına yerleştirin. Üzerlerine birer dilim kaşar peyniri koyun. 
  • Diğer yandan tereyağını bir tavaya alın ve eritin. Un ilave edip hafifçe kavurun. Suyu yavaşça ilave edip karıştırın. Krema, tuz ve karabiber ekledikten sonra kaynamaya bırakın. 
  • Kaynadıktan sonra sosu balık sarmaların üzerine gezdirin. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-15 dakika pişirin. Sıcak olarak servis yapın. 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder