Pazartesi, Ağustos 26, 2013

Haftanın Menüsü


   Yaz günü şifayı kaptım sevgili arkadaşlar. Vücudumun her noktası ağrıdan kırılıyor. Parmaklarım bile tutmuyor. Hasta olup sızlanmayı hiç sevmem ama bu sefer ben de sızlandım valla ne yalan söyleyeyim. Yalnız olduğum zamanlarda hastalığa yakalanırsam sesim hiç çıkmaz. Ama hastalık da yalnız hiç çekilmiyor diye söylenmeden de edemem. Şimdi bizimkiler burada. Sağ olsun anneciğim gece yatana kadar besliyor beni. 

   Gündüz saatleri iyi geçiyor da gece ateşim çıkıyor ve kalın kalın çoraplarla geziyorum evde. Üşüyoruz reizz diye içimden geçiriyorum.

   Yine de keyfimi hiçbir şey bozamıyor. Çok şükür halimize. Bu da geçer. Asıl bütün gün aklıma geldikçe içimi hop hop ettiren bir haberim var size. Ben Florida yolları taştan diyor ve orada da yeni anılar biriktirmek için kısa zamanda yollara düşüyorum. Sizler kışın burada donarken ben mini mini şortlarla geziyor olacağım:) 

   Abiciğim orada. O yüzden içim rahat. Fakat karar aşamasında gitmemin iyi olacağını söyleyip aklıma daha da fazla sokan bir arkadaşım var. Ona teşekkürlerimi sunuyorum amaaa olur da 'hıh bu ne' dersem vay haline bilmiş olsun:) Okuduğu an anlar o kendisinden bahsettiğimi:) İyi ki varsın! 

   Benim bol bol yatıp dinlenmem lazım. Parmak uçlarımı bile kımıldatmadan uyumam gerek. O yüzden izninizle yatağım en sevimli sesiyle beni çağırıyor.

PAZARTESİ

Soya Soslu Et Sote Tarifi



  • Yarım kilo bonfile    
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber
  • Zeytinyağı
  • Soya sosu



  • Etleri kasabınıza küçük ve ince olacak şekilde doğratın.
  • Soya sos, taze çekilmiş karabiber ve zeytinyağı ile karıştırıp 2-3 saat bekletin.
  • Soğanları ay şeklinde incecik doğrayın.
  • Bu dilimleri kızgın bir tavada biraz zeytinyağı ile hafiften kahveleşinceye kadar kavurun.
  • Sarımsakları ezmeden incecik keskin bir bıçakla doğrayın.
  • Büyükçe bir tavayı iyice kızdırın.
  • Etleri biraz zeytinyağı ile sularını salmadan hızla kavurun.
  • Hepsi kavrulunca tamamını tavaya koyun.
  • Sarımsakları katıp, sotelemeye devam edin.
  • Önceden kavurduğunuz soğanları da ekleyip iyice karıştırın.

Yanında 1 dilim kızarmış ekmek ve tercihe göre közlenmiş patlıcan salatası ile servis edebilirsiniz.

SALI

Fettucini Soslu Alfredo



  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı  
  • 400 gram kültür mantarı
  • 1 diş sarımsak
  • 500 gram şekilli erişte makarna
  • 2 kutu krema
  • Tercihen parmesan veya rendelenmiş kaşar
  • Tuz, karabiber



  • Zeytinyağında ufak doğranmış mantarları, el presinden geçirilmiş sarımsakları beraber sote ediniz. Tuz ve karabiberi ekleyin.
  • Büyük bir tencerede bolca su kaynatın.
  • Kaynayınca içine iki çorba kaşığı tuz ve 1 çorba kaşığı zeytinyağı koyun.
  • Makarnaları kaynamakta olan suya dökün ve arada bir karıştırın.
  • Pişirme süresi azami 12 dakikadır.
  • Pişen makarnaların yarı suyunu süzün ve bir bardak soğuk su ilave ederek kapalı bir tencerede makarnaları 3-5 dakika demlendirin.
  • Arada bir yapışmaması için karıştırın.
  • Asla soğuk sudan geçirmeyin.
  • Hatta makarnaları içinde ½ bardak su kalacak şekilde süzün.
  • Bu haldeki makarnaya hazırlanmış sarımsaklı mantarları ekleyip iyice karıştırın.
  • İki kutu kremayı yenecek sıcaklığa gelmiş makarnanın üzerine dökün ve tekrar karıştırın. Karışımı servis tabağına alın ve üzerine rende peynir dökün.


ÇARŞAMBA

Somon Buğulama


  • 2 adet somon fileto   
  • 2 adet soğan (halka şeklinde dilimlenmiş)
  • 2 adet limon (halka şeklinde dilimlenmiş)
  • 1 bardak su
  • 1 adet defne yaprağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1/2 adet limonun suyu



  • Tencerenin dibine limon halkalarını; onların da üzerine soğan halkalarını yerleştirin.
  • En üste somonları koyun.
  • Tuz, karabiber ile tatlandırın.
  • Tekrar bir kat soğan ve bir limon halkasını somonların üzerine yerleştirin.
  • Defne yaprağını ilave ederek kapağını kapatın.
  • Pişirmenin sonunda pozisyonunu seçin ve kapağını açın.
  • Somonları tabaklara alıp yanında garnitürleri ile servis yapın.


PERŞEMBE

Püreli Rosto


  • 750 gr dana bonfilesi  
  • 2 çorba kaşığı margarin
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kereviz
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı un
  • 7-8 bardak su
  • 4-5 adet patates
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz, Karabiber




  • Yayvan bir tavada sıvı yağı kızdırın.
  • Eti kızgın yağda arkalı önlü her tarafı nar gibi oluncaya dek kızartın.
  • Bu ara her çevirişte ete tuz ve karabiber ekin.
  • Kızartma işlemi bitince tencereden alıp, başka bir yayvan tencereye aktarın.
  • Kızartma yağına margarin veya tereyağı ekleyip küçük küçük doğranmış soğanı tavla zarı iriliğinde doğranmış havuç ve kerevizi ilave edin ve hafifçe kavurun.
  • Daha sonra salçayı ekleyip 1-2 kez çevirdikten sonra suyu et suyu tabletini ekleyerek bir taşım kaynatın.
  • Etin üzerine bu karışımı döküp, ağır ateşte ve kapağı kapalı olarak 15 dakika pişirin.
  • Et piştiğinde servis tabaklarına dilimleyerek alın.


CUMA

Susamlı Tavuk Şiş



  • 1/2 kg. Piliç Baby Şiş  
  • 1 su bardağı Susam
  • Sıvı Yağ
  • 2 su bardağı Soya Sosu



  • Şişleri en az 1 saat önceden soya sosuna yatırarak marine edin. 
  • Kızarmadan hemen önce sostan alarak susama bulayın ve bol yağda kızartın. 
  • Sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder