Pazar, Ağustos 04, 2013

Haftanın Menüsü



PAZARTESİ

Beşamelli Bostan Patlıcan

  • 3 adet bostan patlıcan 
  • 300 gr dana kıyması
  • 1 adet orta boy rendelenmiş domates
  • 1 adet yemeklik doğranmış soğan
  • 4 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • yeterince tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ (unu kavurmak için)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • kızartmak için sıvıyağ

  • Patlıcanları alacalı soyup bir parmaktan biraz daha kalın yuvarlaklar doğrayın. 
  • Büyük bir kaba bol tuzlu su hazırlayıp, patlıcanları içerisine atarak kara suyunun çıkması için 1 saat kadar bekletin. Daha sonra süzüp kurulayarak  kızartın. 
  • Kızarttığınız patlıcanları bir kaç katlı havlu kağıdın üzerine çıkartıp, fazla yağının gitmesini sağlayın.
  • Tavaya 2 yemek kaşığı yağ koyarak önce kıymayı sonra da soğanı kavurun. 
  • Üzerine rendelenmiş domatesi ve tuzu ekleyip, tavadaki malzemelerin suyunu çektirin. 
  • Karabiber ile maydonozu katıp karıştırarak  ateşin altını söndürün. Önceden kızarttığınız patlıcanları dikdörtgen borcama sık sık sıralayıp, üzerilerine birer yemek kaşığı kıymalı harçtan koyun. 
  • Ayrı bir yerde tavaya iki yemek kaşığı yağ, un ve biraz da tuz ekleyip, rengi pembeleşene  kadar kavurun. 
  • Çırpma teli elinizde iken sütü azar azar katıp, koyulaşana kadar karıştırarak pişirin, Pişen beşamel sosu son kat olarak birer kaşık kıymaların üzerine yayın.  Domates salçasını yarım su bardağı suda eriterek, borcamın dibine döküp patlıcanları fırına koyarak 200 derece ısıda üzerileri hafifçe kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarınca yanında pilav ile veya tek başına servis yapabilirsiniz.

SALI
Karışık Yaz Yemeği

  • 3 adet orta boy patlıcan 
  • 3 adet orta boy patates 
  • 8 adet çarliston biber 
  • Kızartmak için sıvıyağ

Köftesi için
 

  • 300 gr köftelik kıyma 
  • 2 ince dilim çekilmiş bayat ekmek 
  • 1 adet orta boy rendelenmiş soğan 
  • 1 küçük yumurta 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • Köftelik malzemelerin hepsini yoğurarak, istediğiniz şekilde küçük köfteler hazırlayıp kızartın.

Sosu için

  •  4 adet orta boy rendelenmiş yumuşak domates 
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 1 çay kaşığı tuz

  • Sos malzemelerini küçük bir tencerenin içerisinde iyice pişirin. 
  • Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suyun içerisinde 1 saat bekleterek kara suyunu çıkartın. 
  • Daha sonra kağıt havlunun üzerine çıkartıp kurulayın. Patates ve biberi de küçük boyda doğrayıp hepsini kızartın. 
  • Kızarmış olan bütün malzemeleri yayvan bir tencereye koyup üzerine kızarmış köfteleri sıralayın. Pişmiş olan domatesi de köftenin üstüne döküp 1,5 su bardağı su ilavesi ile orta ısılı ateşin üzerinde yemekhafif sulu kalana kadar pişirin. Yemeğin ilk sıcaklığı geçtikten sonra  servis yapabilirsiniz.

ÇARŞAMBA

Kaşarlı Enginar Dolması

  • 6 tane enginar 
  • 150 gram orta yağlı kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 tane sivri biber
  • 1 tane domates
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2-3 çay kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • Çok az pul biber5-6 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 dal maydanoz6 dilim kaşar peyniri

  • Soğanı yemeklik doğrayıp kıyma ve sıvı yağ ile birlikte karnıyarık tenceresine koyup kavurmaya başlayın.
  • Soğanların ve kıymaların rengi değişince içine salçayı koyup bir kaç saniye daha kavurun. İçine tuz ve baharatları koyup karıştırıp tencereden kıymaları alın. Tencereye yıkanmış enginarları ve limon suyunu koyup çanakların içine kıymayı doldurun. 2 su bardağı kaynar suyunu da koyup kısık ateşte enginarlar pişinceye kadar kaynatın. Suyu azalırsa su ekleyin. 
  • Pişen enginarları fırın kabına koyun. Üzerine kaşar peyniri dilimleri koyup sadece üstten ısıtılmış fırında pişirin.

PERŞEMBE

Patlıcan Göbeğinde Meşe Köfte

  • 5 adet küçük boy bostan patlıcanı 
  • 3 adet orta boy yemeklik doğranmış domates
  • 5-6 adet küçük doğranmış sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ (domatesi pişirmek için)
  • Patlıcanları kızartmak için sıvıyağ

Köftesi için

  • 300 gr dana kıyması 
  • 1 dilim ufalanmış bayat ekmek
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz

  • Köfte malzemelerinin hepsini bir kabın içerisinde yoğurun. Yoğurulan malzemelerden meşe büyüklüğünde köfteler hazırlayın. 
  • Teflon tavaya bir yemek kaşığı yağ koyup yağlayarak, köfteleri sallayıp veya çevirerek kızartın.
  • Domatesleri küçük bir tencereye koyup, üzerine yağ, tuz ve sarımsakları ekleyerek pişirin. Patlıcanları alacalı soyup, ortadan ikiye kesip tuzlu suda 30 dk. bekletin. Daha sonra süzüp bol yağda kızartın. Kızaran patlıcanları yayvan bir pilav tenceresine çıkarıp kaşıkla ortalarını açın. Ortalarını açtığınız patlıcanları kızaran meşe köfte ile doldurun. Üzerlerine önceden pişirmiş olduğunuz domates sosunu gezdirin. 
  • Tencerenin kenarından 2 su bardağı sıcak su ilave ederek tencerenin kapağı kapatın. Kısık ateşin üzerinde hafif sulu kalana kadar pişirin. Yanında pilav ile servis yapabilirsiniz.

CUMA

Beşamelli Tavuklu Ispanak


  • 1 adet kemikli tavuk göğsü 
  • 400 ml. tavuk suyu
  • 2 demet ıspanak
  • 4 yemek kaşığı krema
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 3 avuç cornflakes
  • 1 çay kaşığı karabiber

  • Ispanakları iyice yıkayarak sadece yaprak kısımlarını ince ince doğrayın. Hafif tuzlu suda haşlayarak süzüp suyunu sıkın. 
  • Kemikli tavuk göğsünü haşlayarak temizleyip iri iri didikleyin.
  • Cornflakes'i rondoda iri olacak şekilde inceltin.
  • Tavaya yağı koyup kızdırarak unu ekleyin. Unun rengi dönene kadar kavurup, üzerine tavuk suyunu dökerek tel çırpıcı ile karıştırın. 
  • Koyulaşınca içerisine önce kremayı sonra ıspanağı katıp karıştırın. Daha sonra tavuğu, karabiberi ve tuzunu da ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  • Ateşi söndürüp hazırladığınız harcı dikdörtgen borcama boşaltarak, üzerine cornflexi her tarafına gelecek  sekilde serpiştirin. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. (25-30 dk.)
  • İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis yapabilirsiniz.

1 yorum:

  1. ne pısıreyım dıye dusunurken karısık yaz yemegınızı okuyunca aksama denemeye karar verdım tesekkur

    YanıtlaSil