Salı, Ağustos 13, 2013

Beyaz Fırın'dan Yeni Çıkmış Kurabiyeler



   Hikayesi bir asrı deviren Beyaz Fırın'ın 180 yıllık lezzet yolculuğunda değişmeyen tek şey, beş kuşaktır Beyaz Fırın’ı yöneten Stoyanof’ların kalite anlayışı ve lezzet arayışı oldu. Hikaye, 1800’lerin ortasında Kosma Stoyanof'un Balat'a gelerek Bulgar'ın Fırını olarak bilinen simitçi dükkanını açmasıyla başladı. Kosma'nın üç oğlundan biri olan Dimitri Stoyanof, eşi Katina'yı da alarak İstanbul'a yerleşti, babası Kosma'nın Karaköy, Üsküdar ve Sarıyer'de üç oğlu için açtığı fırınlardan Üsküdar'dakinin başına geçti. Dimitri Stoyanof 1920'de Balat'taki evini de Kadıköy'e taşıyıp Üsküdar'daki fırının yanısıra Kadıköy'e bir fırın açmaya karar verince Beyaz Fırın'ın Anadolu yakasındaki yolculuğu da başlamış oldu. 


   Bugünkü Kadıköy çarşıda bulunan Beyaz Fırın kiralandığında, adı hala Bulgar'ın Fırını olarak biliniyordu. Fırının temel malzemeleri un, tuz ve şekerden esinlenilerek bulunan isim ise "Beyaz Pastane" oldu. O zaman Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisinde öğrenci olan Mustafa Plevneli tarafından hazırlanan logo, ilk görüşte tüm ailenin onayını aldı. Tabelada o zamanki yazım kurallarına göre "pastahane" olarak yazılması gereken kelimenin "pastane" olarak kullanılması ise bir süre başlarını ağrıttı. Yıllar içerisinde önce isim Beyaz Fırın'a dönüştü sonra tabeladan kurumsal kimliğe giden yolda logo revizyonlardan geçirildi. Ancak yaratıldığı dönemin özgün izlerini taşıyan “Beyaz” yazısı hem müşterilerin hem de Stoyanof'ların vazgeçemediği özelliklerden biri olarak kaldı.

   1846 yılında Balat’ta küçücük bir poğaça dükkanı ile başladıkları fırın ve pastacılık hayatına, özenle derlediği leziz, neşeli, sıcacık bir de kurabiye kitabı eklemişler. Remzi Kitabevi yayınlarından çıkan ‘Beyaz Fırın’dan Yeni Çıkmış Kurabiyeler’ kitabı ile, şık, pratik ve pek lezzetli 62 kurabiye tarifini kurabiye severler için bir araya  getirerek Beyaz Fırın severlere süper bir sürpriz yapmış oldular. Kaldı ki ustalar genelde kendi tariflerini paylaşmaya pek yanaşmazlar. Sırlarının paylaşıldığı bu kitabı henüz alabildim fakat onlar kadar lezzetli yapmaya kararlıyım:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder