Çarşamba, Kasım 13, 2013

Tarçın Kokulu Gün



   Bir belgeselde rastladığıma göre tarçın, Sri Lanka'ya özgü her mevsim yaprakları olan bir ağaç türüymüş. Antik zamanlardan beri biliniyormuş. Hatta Musa'nın tarçını kullandığından Eski Ahit'te de bahsedilmiş. 
Farsça'da "darçin" gibi okunuyor, biz de bu dilden almış olabiliriz. Tarçın ağaçları 10-15 metre uzunluğundalar. Benim için şaşırtıcı olan tarçının ağaç kabuğunun kendisinden elde edilmesi.

   2006 yılında Sri Lanka, dünyanın tarçın ihtiyacının yaklaşık yüzde 90'ını karşılamış. Çin, Hindistan ve Vietnam da bu ülkeyi üretimde takip ediyor. 

   Sri Lankalılar yemeklerinde tarçın, kakule, karabiber, karanfil ve zencefilden oluşan baharat karışımını sıkça kullanıyor. Bu karışım, çay gibi içeceklerde de kullanılabiliyor. Bu tip bir çayı keyifle içmek için iki seçeneğiniz var: Aşağıdaki tarifi deneyerek kendinize lezzetli bir çay yapabilir veya Türkiye'de çok tutulan zincir kahvecilerden birine gidip chai latte veya benzer isimli karışımları ısmarlayabilirsiniz. 



   Tarife geleyim ve aşağıdaki Masala Chai tarifi için Yeraltı Mutfağı'na teşekkür edeyim: 
  Bir karanfil, bir kakule, iki karabiber tanesi, bir küçük çubuk tarçın ve fındık büyüklüğünde taze zencefili havanda dövün. (Zencefili dövmek yerine ince kıyabilirsiniz, toz zencefil kullanacaksanız az bir miktar yeterli) Bu karışımı bir rakı bardağı suya ekleyin. Suyun içine bir tatlı kaşığı çay koyun. Bu karışımı ağır ateşte kaynamaya bırakın. Bir kez kabardıktan sonra kaynamasına izin vermeyin. Ara ara karıştırarak yaklaşık 15 dk. ağır ateşte tutun. (Elinizdeki suyun yaklaşık yarısı buharlaşmalı.) Başka bir kapta 1/3 krema, 2/3 süt olacak şekilde toplamda bir rakı bardağına denk gelecek şekilde karışım hazırlayın ve ısıtın. Kaynamasına izin vermeyin. Isınan karışımı kaynamakta olan baharatlı çay karışımına ekleyin. 10 dk. daha kısık ateşte ısıtın. Süzün ve afiyet olsun. 



-Farklı tatlar için süte hindistancevizi rendesi ekleyebilir veya bulabilirseniz süt yerine hindistancevizi sütü kullanabilirsiniz. Orijinallikten uzaklaşmak pahasına küçük bir vanilya çubuğu da ekleyebilirsiniz. Eğer yeterince ehl-i keyifseniz, miktarları artırarak bir tencerede günboyu ısıtabilir ve ara ara çayınızı keyifle yudumlayabilirsiniz.

   

   

   

1 yorum:

  1. dilara gelince bize sunacağın ikramların içine bu çayı da kat lütfenn.seni seviyorum kuzum.

    YanıtlaSil