Pazartesi, Kasım 04, 2013

Dedikodulu Haftanın Menüsü



   Aman tanrııım! Sadece 2 günüm kaldı. Çarşamba sabah 06.30 da uçağım kalkıyor. Yani Atatürk Havalimanına botlarla gidip Miami'den parmak arası terliklerimle çıkacağım. Bir süre gündüz uyuyup gece baykuş gibi oturacağım. Hatta sınıfıma girdiğimde eskisi gibi Korelilerin konuşmasından rahatsız olup mümkün olduğu kadar cırtlak sesli arkadaş bulmamaya çalışacağım.

   Ama her şeyden önemli çok güzel bir dönem geçireceğim. Yeni dostluklar, yeni tarifler, yeni lezzetler ve yeni kıyafetler:) Oralara kadar gidip alışveriş yapmadan olmaz yani..

   'Keşke her şey taşınabilir olsa' dedim bir arkadaşıma. 'Evim, arabam, sen, annem, babam.. Hepsini tek valize sığdırıp götürebilsem.' :) O da 'O zaman gitmenin ne anlamı kalır ki? Git ve hayatında yeni bir sayfa aç. Buradakiler seni bekliyor olacak zaten' dedi.

   İçim çok rahat. Olmasa gidemezdim zaten. Ama yine de canım sıkıldığında ya da bir şey paylaşmak istediğimde hemen telefon açıp konuşabildiğim arkadaşlarım ya gecenin bir saatinde uyanıp uykulu cevaplar yazacaklar ya da ben saatler geçsin de sabah olsun diye bekleyeceğim. Beklemeyi hiç sevmiyorum. Sabırlı olmaktan bazen çok sıkılıyorum. Ama inadına sabrım sınanıyor. Bu nasıl iş kardeşim? Hayatım bir anda yenilenmeye başladı. Ama 'Yavaş gelin uleynn' diye bağırasım da gelmiyor değil hani. 

   Neyse işte ben 3 gündür valiz hazırlıyorum. Hala bitmedi. Çok şey koyduğumdan değil ne koyacağıma karar veremediğimden. Bikinileer, şortlaar, elbiseleer.. Siz soğukta ağzınızdan dumanlar çıkarırken ben sıcaktan dumanlar çıkaracağım:) Hayat bazen çok zor!

   Haftanın menüsünü de yazıp valiz hazırlamaya devam edeyim. Bugün Duygucuğumla buluşup biraz dedikodu yapacağız. Uzun bir süre görüşemeyeceğimiz için hakkında konuşmayacağımız kimse kalmayacak galiba. Öhöm. Bazen dedikodu güzel şeydir. 

  

PAZARTESİ

Hardal Soslu Levrek


  • 1 adet büyük boy deniz levreği   
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
Hardal sos için:
  • 6 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı acı hardal
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz, karabiber


  • Sosu hazırlamak için sarımsağı ezin. 
  • Daha sonra yumurta sarısı, hardal ve karabiberle karıştırın. Azar azar zeytinyağı ilave edip, mayonez kıvamı alana dek çırpın. Limon suyu ve tuzu ekleyip karıştırın. Kenara alıp, dinlenmeye bırakın. 
  • Levreği yıkayıp, kurulayın. Balığın iki tarafını da zeytinyağı ile yağlayın. Izgarada önlü arkalı kızartın. 
  • Servis tabağına alıp, hardal sos ile servis yapın. 

SALI

Hellim Peynirli Sebze Katları
  • 3 adet patlıcan   
  • 3 adet kabak
  • 4 adet kırmızı biber
  • 500 gram hellim peyniri
  • 5- 6 dal maydanoz
  • Tuz
  • Sıvı yağ, kızartmak için


  • Patlıcan ve kabakları uzunlamasına ince dilimleyin. Patlıcanların acısını almak için, tuzlu suda 10 dakika bekletin. Sudan geçirip iyice kurulayın. 
  • Biberleri ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. 
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavaya çok az sıvı yağ koyun. Yağ azaldıkça ekleyerek patlıcan, kabak ve kırmızı biberleri arkalı önlü kızartın. 
  • Biberlerin kabuklarını soyun. Sebzelere tuz serpin. 
  • Hellim peynirini dilimleyin. Ayrı bir tavaya çok az sıvı yağ koyup arkalı önlü kızartın. 
  • Küçük kare bir fırın kabını yağlayın. En alta bir kat peynir dizin. Üzerine kıyılmış maydanoz serpin. Patlıcan, kabak ve biberi birer kat koyun. Aralarına maydanoz serpin. Yeniden bir sıra peynir koyun. En üstte peynir olacak şekilde elinizdeki sebze ve peynir bitene kadar aynı işleme devam edin. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dakika pişirin. Yemeği servis tabağına ters çevirerek çıkarın. Sıcak olarak servis yapın.

ÇARŞAMBA

Fırında Kaşarlı Sebze
  • 2 adet orta boy patlıcan
  • 2 adet orta boy kabak
  • 2 adet orta boy patates
  • 3 adet orta boy domates
  • Yeteri kadar dilimlenmiş kaşar peyniri
  • 1 tutam kekik
  • 1 tutam kırmızı toz biber
  • 1 tutam karabiber
  • Yeterince tuz     
                                      
  • Patlıcanları yıkayıp dilimleyin ve tuzlu suda 20 dakika bekletin. Kabakları ve domatesleri yıkayıp dilimleyin. Patatesleri soyup aynı incelikte dilimleyin. 
  • Patates, patlıcan, domates ve kabakları yağladığınız fırın tepsisine dizin. Sebzeleri önceden ısıtılmış fırında 190 derecede yumuşayana kadar pişirin. 
  • Sebzeler piştikten sonra aralarına dilimlenmiş kaşar peyniri, tuz ve baharat ekleyip kaşarlar eriyene kadar tekrar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

PERŞEMBE

Kırmızı Soğanlı Narlı Salata (süper!)
  • 1 adet kıvırcık marul
  • 1 adet büyük boy kırmızı soğan
  • Yarım nar
  • 4-5 çorba kaşığı mısır
  • 2 adet taze soğan
  • 1 çay bardağı çiğ krema
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limonun suyu, tuz


  • Marulu elinizle iri parçalar halinde bölüp salata tabağına yerleştirin. Halka doğradığınız soğanları da üzerine ekleyin. 
  • Mısır ve nar tanelerini salatanın üzerine serpin. 
  • Taze soğanların beyaz kısımlarına bıçakla çentik atıp, salataya yerleştirin. 
  • Krema, zeytinyağı, limon suyu ve tuzu karıştırarak hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip servis yapın.

CUMA

Susamlı Küp Steak
  • 400 gr dana bonfile
  • 480 gr ıspanak
  • 200 gr Akdeniz yeşilliği
  • 80 gr susam
  • 80 gr susam yağı
  • Tuz


  • Servis tabağının zeminine biraz susam yağıyla harmanladığınız Akdeniz yeşilliklerini yerleştirin.
  • Ispanakları sıcak suda 2-3 dakika haşlayın. Suyunu süzdürüp üzerlerine susam yağı sürün.
  • Bonfilelerin her iki tarafını da tuzlayın. Tavada ikişer dakika pişirin. Her birini soğumadan küp biçiminde 4 eşit parçaya bölün. Yuvarlak kalıp yardımıyla ıspanak yapraklarını kalıplayın. Bonfile küplerinin üzerine yerleştirin. 
  • En üstüne kavrulmuş susam serperek servis yapın.


-Ben bu tarifi klasik bir şekilde de uyguladım. Ve o şekilde daha çok beğendim. Denemeye değer oldu:) 
Ispanakları küçük doğradığınız soğanla 2-3 dakika tavada çevirin. Bonfileleri orta pişmiş olarak kenarda bekletin.
Akdeniz yeşilliklerini susam yağı ile harmanlayın. Servis tabağının bir kenarına koyun. 
Bonfileyi salatanın yanına ekleyip üzerine ıspanakları yerleştirin. Ve kavrulmuş susam serpiştirerek servis edin.
Bu kadar basit işte!

 

2 yorum:

  1. Selam!

    Yoğun bir dönemdi, ses veremedim. Şimdi aklımdan ne zaman gideceksin acaba diye geçirip blogu açınca bu yazıyı gördüm :) Havanın güzelliği bile başlı başına sevinç sebebi bence. Eğitimden bilgiler, dedikodular, gördüklerini de anlatırsan bize süper olur bence :)

    zeynep

    YanıtlaSil
  2. Merhabaa! Ben de merak ediyordum. Güzel yorumlarını niye eksik ediyor acaba blogumdan diyordum ki sen yazdın:) Mutlaka yazacağım. Yaşadığım, gördüğüm, ilgi duyduğum ya da beni şaşırtan her şeyi tek tek yazma niyetindeyim:) Sen de yorumlarını eksik etme lütfen:)

    YanıtlaSil