Salı, Haziran 25, 2013

'Ünlülerin Mutfağından Bu Kekler Bir Dilek İçin' -En Değerli Yemek Kitabı



   Bir Dilek Tut Derneği, Türkiye’nin dört bir yanındaki insanların umut, dayanma gücü ve sevinç duygularını güçlendirmek amacı ile hayati tehlike taşıyan hastalıklara yakalanmış çocukların dileklerini gerçekleştirmeye ve onları mutlu etmeye çalışıyor. 

   ''Ünlülerin Mutfağından Bu Kekler Bir Dilek İçin'' kitabı da Ayşe Kucuroğlu'nın fikri ile bu derneğe destek olmak için çıkarıldı. 70 ünlüden alınan tariflerin hepsi birbirinden güzel aşkla, sevgiyle, istekle hazırlanmış.


   Bu kitaba dokunan kişi, Bir Dilek Tut Derneği, Make-A-Wish Türkiye’yi destekliyor demektir. Çünkü kitaptaki her bir dilim kek, hayati tehlike taşıyan çocuğumuzu dileğine biraz daha yaklaştıracaktır.

   Tam da geleceğimiz için çabaladığımız bu dönemde kimseyi unutmamak gerekiyor. Üstelik kolaylıkla yardımcı olabilirsiniz. Kitabın içindeki tarifleri her yaptığınızda kendinizle gurur duymalısınız çok büyük bir yardımda bulunduğunuz için.

   Hem de öyle lezzetli tarifler var ki her güne bir kek yapmak isteyeceksiniz. Eviniz de mis gibi kokacaktır:)

   Birkaç tarifi yazıyorum.
   

Ajda Pekkan'dan

YEŞİL ÇAYLI ZENCEFİLLİ KEK


  • 2 yemek kaşığı toz matcha çayı  
  • 315 gr yumuşatılmış tereyağı
  • 315 gr toz şeker
  • 5 yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 375 gr un
  • 1 paket tatlı vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • Rendelenmiş limon kabuğu
  • 1 çay kaşığı zencefil


Sos için


  • 1 su bardağı limon suyu
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya



  • Tereyağı ile toz şekeri krema kıvamına gelinceye kadar mikserde çırpın. 
  • Teker teker yumurtaları ve limon suyunu ekleyin. 
  • Un, vanilya, kabartma tozunu ve rendelenmiş limon kabuğunu ve matcha çayını ekleyip karıştırın. 
  • Hamuru yağlanmış kek kalıbına aktarın ve 180 C dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika pişirin. 
  • Fırından çıkartıp soğumaya bırakın. 
  • Sos için bütün malzemeleri tencerede karıştırıp orta ateşte koyulaşıncaya kadar pişirin. 
  • Ilındıktan sonra ılık kekin üzerine gezdirin. 
  • Rendelenmiş limon kabukları ve nane yapraklarıyla süsleyerek servis yapın.



Ayşe Kucuroğlu'ndan

GOLDEN ELMALI KEK


  • 5 yumurta                                                    
  • 1 su bardağı sıvı yağ (tercihen fındık yağ)
  • 2 adet küp şeklinde doğranmış golden elma
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz
  • 1 paket vanilya
  • 2 çay kaşığı kabartma tozu
  • Aldığı kadar un



  • Önce yumurtaları ve toz şekeri beyazlaşıncaya kadar birlikte çırpın. Ardından diğer malzemeleri de ekleyin. 
  • Boza kıvamına gelene kadar un ekleyerek karıştırın. 
  • Yağlanmış kek kalıbına dökün. 
  • Önceden ısıtılmış 170 C derece fırında pişirin. 
  • Üzerini çikolata sosuna bulanmış malzemeler ve elma dilimleri ile süsleyebilirsiniz.


Nil Karaibrahimgil’den

PORTAKALLI LAVANTALI KEK


  • 1 limon                                             
  • 4 portakal
  • 350 gr çekilmiş badem ya da ceviz
  • 300 gr toz şeker
  • 3 çay kaşığı kabartma tozu
  • 8 yumurta
  • 400 ml ayçiçeği yağı
  • 3 çay kaşığı kuru lavanta


Şerbeti için


  • 100 gr toz şeker
  • Portakal suyu
  • Bir avuç karanfil
  • 2 çay kaşığı toz tarçın
  • Süslemek için kuru lavanta



  • Fırını 180 C derecede ısıtın. 
  • Bir karıştırma kasesinde çekilmiş badem ya da cevizleri, toz şekeri ve kabartma tozunu iyice karıştırın. 
  • Yumurtları kırıp yağı ekleyin, karıştırın. 
  • Limonun ve iki portakalın kabuğunu karışıma rendeleyip karıştırın. 
  • Kuru lavantaları ekleyin. 
  • Kek karışımını yağlanmış 20 cm’lik pişirme kağıdıyla kaplı kek kalıbına dökün. 
  • 40 dakika ile bir saat arası pişirin.
  • Sos için, limonun ve kalan portakalların suyunu sıkın. 
  • Bir tencereye limon ve portakal suyunu, dilimlenmiş portakalları, şekeri, bir avuç karanfili ve tarçını koyup karıştırın. 
  • Kaynadıktan sonra altını kısın, üç dakika pişmeye bırakın.
  • Kek pişince keskin bıçakla birkaç yerinden delin. 
  • Bir çorba kaşığı yardımıyla şerbeti kekin üzerine döküp çekmesini sağlayın. 
  • Kalan diğer portakalı, yuvarlak dilimler halinde keserek kekin üzerine kaplayın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder