Pazartesi, Eylül 30, 2013

Haftanın Şaşkın Menüsü


   
   Sanki hiç dönmeyecekmişim gibi gezmediğim kadar geziyorum bu ara. Sanki aklıma beynime kazıyacağım ve o zaman çok özlemeyeceğim. Babamın döndüğümde hiçbir şeyi eskisi gibi bulamayabileceğimi söylemesi buna sebep olan aslında. Doğru olabilir ama her şeyi yeni baştan yaşamak da keyifli olur bazen öyle değil mi? Öyle.. Di mi?

   Hayatımın bir bölümünde yer almış, bana iyi veya kötü bir şeyler katan ve bu sayede ders almamı sağlayan herkesin mutlaka verdiğim kararlarda etkisi olmuştur. Hayal kırıklıklarım o kadar çoktu ki bu sene, onları kabullenmekle zaten ben yepyeni bir ben oldum. Yani demem o ki ben döndüğümde bir şeyleri eskisi gibi bulmayı değil de yeniden tanıdığım insanlara karşı eski Dilara olmamayı umuyorum. 

   Uzun uzun yazmayacağım. Haftanın menüsü ile sizi başbaşa bırakıyorum.




PAZARTESİ

Lime Aromalı Ve Patatesli Ton Balığı


  • 4 parça ton balığı fileto   
  • 1 yemek kaşığı bal   
  • Yarım limonun suyu   
  • 1 yemek kaşığı kuru tarhun   
  • Yarım yemek kaşığı tane karabiber   
  • 1 lime suyu ve rendelenmiş kabuğu   
  • 1 patates

  • Balla limon suyunu bir kapta karıştırın. 
  • Kuru baharatları ayrı bir kapta karıştırın. 
  • Ton balığını her tarafı kaplanacak şekilde önce ballı limona sonra baharatlara bulayın. 
  • Patatesi ince dilimleyin ve haşlayın. Soğutup lime suyunda bekletin. 
  • Ton balıklarını çok kızgın tavaya alıp iki yüzeyini de 20 saniye pişirin. 
  • Servis tabağına önce patatesleri dizin. Üzerine ton balığını yerleştirin. 
  • Lime kabuklarıyla süsleyip servis yapın.

SALI

Şeftali Dip Soslu Satay Tavuk


  • 2 şeftali
  • 400 gr tavuk göğüs eti
  • 5-6 dal kişniş
  • 3 dal Frenk soğanı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 5-6 damla tabasco
  • Karabiber
Satay marinatı için

  • 1 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı köri
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı köri ezmesi
  • 1 yemek kaşığı balık sosu
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı Hindistan cevizi sütü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

  • Tavuk etlerini ince uzun şeritler halinde kesip bir kaba alın. 
  • Diğer taraftan marine için gerekli malzemeleri blender’dan geçirin. 
  • Tavuk etlerinin üzerine gezdirip iyice karıştırın. 
  • Buzdolabında 1-2 saat bekletin. 
  • Şeftalilerin kabuklarını soyup blender’dan geçirin. 
  • Kişniş ve Frenk soğanını ince doğrayıp üzerine ilave edin. 
  • Diğer malzemeleri de ilave edip karıştırın. Buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin.
  • Tavuk etlerini uzun tahta şişlere geçirip ızgarada pişirin. Servis tabağına alın.
  • Hazırladığınız şeftalili dip sos ile servis yapın.

ÇARŞAMBA

Şeftalili Ve Somonlu Levrek


  • 4 tane 120 gr’lık levrek
  • 4 tane 120 gr’lık somon
  • Yarım şeftali
  • Sarı papya biber
  • 4 kiraz domates
  • 5-6 nane yaprağı
  • 1 tutam tuz, karabiber
  • 4 vişne
  • Yarım çay kaşığı sarımsak
Sosu için

  • 2 yemek kaşığı pirinç veya limon sirkesi
  • 1 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı su
  • Tuz

  • Sos için gerekli tüm malzemeyi derin bir kapta karıştırın. 
  • Geniş bir kaba levrek, somon, şeftali dilimleri, çekirdeklerini çıkarıp ikiye böldüğünüz vişneleri, jülyen doğranmış biber ve ikiye böldüğünüz kiraz domatesleri alın. 
  • Tuz, karabiber, ince kıyılmış sarımsak ve sosu koyu kıvama gelinceye kadar karıştırıp 10 dakika dolapta bekletin. 
  • 10 dakika sonra tabağa yerleştirip nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.

PERŞEMBE

Yenidünyalı Ve Sebzeli Tavuk Güveç


  • 2 parça tavuk bonfile   
  • 4 yenidünya (Malta eriği)   
  • Yarım kabak   
  • Yarım patates   
  • Yarım havuç   
  • 4 adet taze fasulye   
  • Hazır domates sos   
  • 1 defne yaprağı   
  • 1 yemek kaşığı parmesan peyniri   
  • 2 dal taze kekik   
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı   
  • Tuz, Karabiber   
  • Maydanoz

  • Tavuk bonfileleri zeytinyağı, tuz, karabiber karışımı ile marine edin. 
  • Sebzeleri istediğiniz büyüklük ve şekilde kesip domates sos, rendelenmiş parmesan peyniri, defne yaprağı ve kıyılmış kekik ile harmanlayın. 
  • Tavuk eti, erikleri ve sebzeleri güvece alın. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dakika pişirin. 
  • Kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.

CUMA

Tirsi Fırında


  • 1 kg tirsi
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 4- 5 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

  • Balıkları ayıklayıp, yıkayın ve kenara alın. 
  • Diğer yanda piyazlık doğranmış kırmızı soğan, ince kıyılmış taze soğan ve maydanozu sıvı yağda hafif soteleyin. 
  • Tuz ekleyip güveç kabına karışımın yarısını yayın. 
  • Balığı yerleştirin ve kalan soğanlı karışımı üzerine yayın. 
  • Dilimlenmiş domatesi yerleştirin. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirip servis yapın. 




2 yorum: