Salı, Eylül 03, 2013

Şifa Niyetine:))



   Ağzınız tatlansın, güzel anılara ortak olsun diye tatlı tarifleri verdim bugün. Neşeli sohbetlerinizde benim de payım olursa ne güzel olur. Bir günlüğüne diyet unutturur bu tarifler! Afiyet bal şeker olsun efenim.

Yufkada Çilek

1 adet yufka
1 çorba kaşığı tereyağı
15 adet çilek
1/2 çubuk vanilya
4 çorba kaşığı viski
2 çorba kaşığı kahverengi şeker
Keçi peyniri
Taze nane

1 adet taze yufkayı açın ve yarısını 1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ile yağlayıp, ikiye katlayın. Yufkayı 4’er cm.'lik karelere kesin. 
Çilekleri 2-3 mm. kalınlığında dilimleyin. 
Çukur bir kapta 15 tane çileğe, 2 çorba kaşığı kahverengi şeker ve 4 çorba kaşığı viski koyun. Şeker ile çilek birbirleri ile kaynaşacaklar ve çilek suyunu bırakacak. Viski ise bu su ile birleşip bambaşka bir aroma katacak. Bu karışıma bir de çubuk vanilyanın yarısının içini eklediniz mi yemeden önce kokusu insanın başını döndürecek. 
Karışımdaki şeker eriyinceye kadar iyice karıştırın. Sonra tepsinize fırın kağıdını serin. Hazırladığınız kare yufkaları yerleştirip üzerine çilekli harcı ilave edin ve 230-250 derecelik fırının ızgara ayarında yufkalar çıtırlaşıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirin. Keçi peyniri ve taze nane yavruları ile sunumu tamamlayıp, servis edin. 

Ihlamurlu Dondurma

1 litre süt
1 çorba kaşığı salep
500 gr toz şeker
1 avuç kadar ıhlamur

1 litre süte (mümkünse taze organik süt, yoksa günlük süt) 2 avuç ıhlamur ekleyin ve kaynattıktan sonra 3-4 saat kenarda bekletin. Böylece ıhlamur rahiyasını süte iyice bırakacak. Ihlamurun yapraklarından ziyade çiçekli tarafını kullanmanızı tavsiye ederim. Ardından ocağı tekrar yakın ve tencereyi ateşe koyun. 1 çorba kaşığı salep ve 2 su bardağı, yaklaşık 500 gr toz şekeri ekleyin. Dondurmalık, hakiki salebi aktarlarda ve baharatçılarda bulabilirsiniz. Orta ateşte, karıştırarak kaynatın. 1 taşım kaynattıktan sonra altını kapatın ve el blenderınızın çırpıcı tarafı ile iyice çırpın. Süzgeç yardımıyla büyük ıhlamur parçalarını kenara alın, ufaklar kalabilir. Böylece hafif bir çıtırtı ve yer yer ıhlamur tadı hoşunuza gidecek. Sonra oda sıcaklığına düşmesi için bir kenara bırakın; 2 saatte oda sıcaklığına ulaşacaktır. Buzdolabının derin dondurucu bölümüne üzeri kapalı bir şekilde yerleştirin ve dondurmanız hazır olana, yani karıştıramayacağınız hale gelinceye kadar her saat başı çırpıcı ile iki dakika karıştırın. Toplamda 6-7 defa bu işlemi yapmak gerekiyor. Bu esnada salep taneleri soğukla kendilerini bulup açılacaklar. Dondurmayı en fazla bir hafta içerisinde tüketebilirsiniz. 
Süsleme olarak bır kısım ıhlamuru eritilmiş şekere batırıp, soğumaya bırakın ve ardından dondurmayı servis ederken üzerlerine serpiştirin. Bu çıtırtı ile dondurmadaki ufak parçalar ahenk içerisinde olacaklar. 

Çıtır Muz Ve Elma

200-250 gr kadayıf
2 adet Anamur muzu
1/2 adet Amasya elması
Muskat
Bal
Nane
Ayçiçek Yağı

2 adet muzun her birini 2 parçaya ayırın. Muz çok kalın ise kenarlarından ufak parçalar kesip, inceltebilirsiniz. 
Yarım elmayı da ortadan ikiye bölün. 
Kadayıfa sarma işlemine geçmeden önce bir kaseye azıcık ayçiçek yağı koyun ve avucunuzu yağlayın. Hem sarma işlemi daha kolaylaşacaktır hem de kadayıf daha çıtır olacaktır. 
Sonra böldüğünüz parçaların etrafına 200-250 gr. kadayıfınızdan dolma sarar gibi dikkatlice sarın. Sararken kadayıfı avucunuzun içinde çevirin ve biraz bastırın. 
Tatlınızı hazırladıktan sonra, servis yapacağınız zamana kadar buzdolabında üzeri kapalı bir şekilde bekletin. 
Servis yapmadan 5 dakika evvel çıkartıp, kızdırdığınız derin yağda çevirerek pişirin. Kadayıfların rengi hafif değiştiğinde istenen kıvama ulaşmış olacaksınız. 
Önceden peçete koyduğunuz bir tabağa aktarıp yağını alın. Sonra servis tabağına koyun,  bal ve muskat ekleyin. Son olarak nane ile tatlınıza renk katın. Afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder