Cuma, Eylül 06, 2013

Anthony Bourdain - Mutfak Sırları

      
   İster mutfakta vakit geçirmekten hoşlanın, isterseniz ben sadece restoranda yerim deyin, isterseniz profesyonel bir aşçı olma yolunda olun, isterseniz kendi küçük mutfağınızın şefi, hepinizin okuması gereken bir kitap bu.. Anthony Bourdain 'Mutfak Sırları'. "Aşçılık dünyasından mahrem maceralar" diye de bir not düşülmüş adının altına. 


   New York'lu profesyonel bir aşçı olan Anthony Bourdain, 25 yıllık mutfak hayatını bu kitabı yazarak bizlerle paylaşmış. Sadece paylaşmakla kalmamış, bütün samimiyeti ve dürüstlüğüyle, sisteminden, ilişkilerine, jargonundan, argosuna, iyisi ve kötüsüyle yaşadığı her şeyi anlatmış. Hem de profesyonel bir yazar tadında.
Anthony'nin bu kitabı yazmaktaki amacı, ne kimseye yemek yapmayı öğretmek ne de birilerini afişe etmek. Ama istemese de her ikisini çok tatlı bir dille başarıyor. Öyle ki kitapta adı geçen bazı kişi ve işletmelerin, kendisine sadece biraz sitem edeceklerinden emin. Ama daha fazlası değil. Ayrıca okuyan herkesin bu meslek ve mutfak adına birçok şey öğreneceklerine de...


   Anthony ve kardeşi, annesi ve babası gurme olan, ama kendileri hamburger ve koladan başka birşey yemeyen iki çocuktur. Tamamen yeme-içme üzerine organize edilmiş bir Fransa gezisine, istemeye istemeye anne-babaları ile birlikte katılırlar. Nefis yemeklerin yendiği lüks ve ünlü restoranlara gidip annelerini sinir edercesine her defasında hamburger ve kola isterler. Birkaç defa tekrarlanan bu duruma çok sinirlenen anne ve baba bir kez (ve son kez) çocuklarını, gittikleri restoranın önüne park ettikleri arabanın içine kilitleyip bırakırlar. 
   

   Saatler süren çok keyifli bir yemek ritüeli sırasında, çocuklar, özellikle de Anthony, önce çok sinirlenir. Onlar için böylesine vazgeçilmez olan şey nedir anlam veremez. Ama sakin kafayla düşünmeye başlayınca, yemeğin insan hayatında ne kadar da önemli bir yeri olduğunu kavrar. İşte o an karar verir aşçılık konusunda en iyilerden olacağına. O gün bugün kolları sıvar mutfağa girer ve bir daha da çıkmaz...
   Kesinlikle tavsiye ederim. Okuması çok keyifli ve heyecan verici bir kitap olmuş. Çok yeni değil ama okumaya yeni fırsat bulmuş biri olarak geç bile kaldığımı üzülerek belirtiyorum. Pek de karizmatiktir kendileri. Programlarını da izlemenizi tavsiye ederim:)

   Şahane haftasonları!

2 yorum:

  1. Bu kitabı ben de yeni okudum ve kesinlikle çok şey kaçırmışım! Bu işe heves eden, yapmayı okuluna gitmeyi düşünen herkesin mutlaka okuması gereken bir kitap bence, çünkü çok dürüst. Anlatım dili de çok güzel.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Genelde farklı hayallerle okula başlayıp sonunda hayal kırıklığına uğramak yüksek ihtimal. Yorum için teşekkürler!

      Sil