Pazartesi, Aralık 02, 2013

Churros Churros Ole Ole



      İspanyollarin yaptığı ama görünüşü bizim tulumba tatlısına benzeyen (şerbetsiz, üzerine toz şeker ve tarçın serpiyorlar) ve Churreria denen, bizim büfeleri andıran yerlerde satılan bir tur hamur tatlısıdır Churros. Supermarketlerde de dondurulmuş olarak bulmak mümkün. Bu İspanyol tatlısı bazı ülkelere de yayılmış durumda. Mesela; Uruguay, Argentina, Chile, México, Perú, Republica Dominicana ve Venezuela. Brezilya´da da oldukça popüler bir tatlı. Genellikle sıcak çikolata ile birlikte yenir. Kahvaltıda veya dinlenmek ve bir şeyler içmek için oturduklarında sıkça tüketirler. Yapımı son derece basit ve ucuzdur.



   Ben ilk olarak daha önce Amerika'ya geldiğimde denemiştim. Çok özlediğim arkadaşlarımla Six Flags macerası sırasında seyyar olarak satıyordu bir İspanyol ablamız. Kendisi yapıp sattığını söylemişti. Sanırım her önünden geçişimde ikişer alıp yiyordum. Sonra başka yerde bulamadım ve araştırıp kendim yapmıştım. İstanbul'da var mı hiç fikrim yok ama tarifi o kadar kolay ki arayıp bulmakla uğraşacağıma evde yapmak daha kolay geldi. Denediğinizde çok beğeneceğinize eminim. Noolur deneyiiinn! Gerçekten muhteşem bir tatlı.

Churros



250 ml su (1 su bardağı)
250 ml un (2 su bardağı)
125 gram tereyağı (yarım su bardağı)
1/2 çay kaşığı tuz
3 yumurta
1 sy bardağı toz şeker
Kızartma yağı
3 tatlı kaşığı tarçın

Sıcak çikolata için:

125 gram bitter çikolata
500 ml süt
1 çay kaşığı mısır unu (koyulastırmak için)
5 yemek kaşığı şeker





Churros hamuru için; suyu, tereyağı ve tuzu bir tencerede kaynatın.
Unu ekleyin ve kısık ateşte tahta bir kaşıkla hızlı hızlı karıştırın.
Karışım bir top şeklini aldığında ateşin altını kapatın, karıştırmayı bırakın.
Yumurtaları bir kaba kırın ve iyice çırpın. Daha sonra çırpılmış yumurtaları da karışıma ekleyin ve hamuru iyice karıştırın.
Yaptığınız churros hamurunu krema sıkma aletiniz ile ince uzun tulumba tatlısı görünümünde 4-5 cm'lik parçalar olarak çıkartın. 
Eğer krema sıkıcı aletiniz yoksa elinizle yapın parçaları. 
Derin bir tavada kızdırdığınız yağa üçer üçer atın yaptığınız churros'ları ve altın sarısı olana kadar kızartın.
Kağıt havlu üzerine koyun, fazla yağı çektirin.
Bütün churros'lar kızardıktan sonra üzerlerine şeker ve tarçın dökün.
Bu arada sıcak çikolatayı hazırlayın. Bunun için sütün yarısı ve çikolatayı bir tencerede çikolata tamamen eriyene kadar ısıtın.
Kalan sütün içine mısır ununu ekleyip iyice karıştırın ve daha sonra bunu tenceredeki süt-çikolata karışımına şekerle birlikte ekleyin.
Kısık ateşte 5 dakika kadar (ya da karışım koyulaşıncaya kadar) karıştırın.
Sıcak çikolatayı küçük fincanlarda servis edebilirsiniz.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder