Perşembe, Aralık 19, 2013

Evde Mis Pancake Kokusu



   Ne zamandır tarifini paylaşmak istediğim orada okula gitmeden önce her sabah kahvaltılarımın başkahramanıydı pancake. Öyle hoş tadı var ki şeker kullanmazsanız şurup ya da reçelle süper gidiyor. Tabii hem şeker hem şurubu ike de olur fakat ağır gelme ihtimali fazla. 

   Şimdi, tarifini ve elimden geldiğince püf noktalarını anlatmaya çalışacağım. Bu vereceğim tarifin tam ölçüleri, ben genelde ölçüleri yarıya indirerek yapıyorum. Çünkü tam ölçülerden yaklaşık 20-25 tane pancake çıkıyor. O kadarını yiyemediğimiz için israf etmenin anlamı yok diye yarım yapıyorum. Ama kalabalık kahvaltılarda tam ölçü daha iyi oluyor. Özellikle çocuklar çoksa yok satıyor! 

İşte tarifi:

2 yumurta
2 yemek kaşığı toz şeker
2 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 fiske tuz
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 su bardağı un


Yumurtaların sarısını bir çırpma kabına, akını başka bir çırpma kabına ayırın (Akını ayırırken sarısından hiç bulaşmaması lazım veya kap kesinlikle ıslak olmamalı vs. gibi şeylere dikkat edin)
Yumurta sarılarının olduğu kaba eğer şeker ekleyecekseniz önce şekerleri katıp, 2 dk kadar mikserle çırpın. Daha sonra sütü ekleyin. Un, vanilya ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve pürüzsüz oluncaya kadar çırpın, yaklaşık 1 dk.
Akların olduğu kaba bir fiske tuz atın ve kuru ve temiz bir çırpma teliyle yavaş yavaş çırpmaya başlayın (ben çırpma teli kullandım, isterseniz siz mikserin tellerini yıkayıp kurulayıp mikserle de çırpabilirsiniz). Yumurta akını köpürüp katılaşana kadar ritmik bir şekilde çırpmaya devam edin. Aklar yaklaşık 4-5 dk sonra katılaşıyorlar ve çırpma telini köpüğe batırıp çıkardığınızda teli dik bir şekilde tutarken köpükten bir tepecik oluşuyor. Bu tepecik oluşana kadar çırpmak lazım ve bir kere oluştuktan sonra çırpma işlemini bırakın. Bu köpük hadisesini ayrıntılı sufle yapımıyla beraber ileride anlatacağım inşallah.
Yumurta aklarını unlu karışıma dikkatli bir şekilde bir spatulayla karıştırarak ekleyin, çok fazla karıştırmayın, mümkün olduğunca geniş hareketlerle spatulayı kullanın.


Sıra geldi tavaya döküp pişirmekte. Asıl püf noktaları burada geliyor. Şimdi, kesinlikte teflon ya da seramik kaplı tava kullanmalısınız ve yağlamamalısınız. Zaten bir tarafı kızarınca o kendini bırakıyor. Bir de tavanın çok iyi ısınmış olması gerekiyor. Çok ısınmazsa döktüğünüz hamur yapışır ve çeviremezsiniz.
Ocağın altını açın 1 dk tavanın iyice ısınmasını bekleyin ve ocağın altını kısın. Küçük boy bir kepçeyle hamurdan alın, kepçenin tamamını doldurmayın. Tavaya düzgün bir şekilde hamuru dökün ve kepçenin tersiyle hafifçe yayın, 1/2 cm kalınlığında olsun. Benim tavam geniş olduğu için 3 pancake i bir tavada pişirdim. Hamur tavaya konduktan sonra hemen kabarmaya başlıyor. Ve eğer tava çok kızgınsa çabuk kızarıyor. 
Geniş bir spatulayla kenarlarının kızardığını görünce ters çevirip diğer tarafını da kızartın.
Eğer pancake'e bir şey eklemek istiyorsanız, ilk tarafı kızarırken kızarmamış yüzeye çikolata parçası, böğürtlen, muz, eğer şekersiz yaptıysanız, peynir vb. canınız ne isterse deneyebilirsiniz. Ben bir şey koymadım reçelle yemeyi daha çok seviyorum. Malzemeyi serpiştirdikten sonra spatulayla çevirip kızarmamış tarafı kızartın.
İki tarafı da kızarmış pancakeleri bir tabağa alıp üzerine tereyağı ve reçel, bal dökerek yiyebilirsiniz, afiyet olsuuunn..


Not: Açıkcası "Ay bu bizim bildiğimiz krep işte!!" lafını duymaktan gına geldi. Eğer sizin bildiğiniz krep kabarık "mini kekler" gibi oluyorsa üzgünüm ama bu zamana kadar yanlış yapıyormuşsunuz. Genel olarak krep ince olur ve kesinlikle pancake'e benzemez. Biri Fransız Mutfağından, biri Amerikan Mutfağından.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder