Pazartesi, Aralık 16, 2013

Dilo İstanbul'da Haftanın Menüsü Tam Tadındaa



   Ben döndüüm! Bir Amerika macerasının daha sonuna geldik. Bambaşka şeyler düşünerek ve kalmaya niyet ederek gittiğim Amerika'dan sonsuz bir mutlulukla döndüm bugün. İstediğim okula gidemedim belki ama acaba gitmeli miydim diyebileceğim bir pişmanlık kalmayacak içimde. Çünkü elimde olmayan sebeplerden dolayı dönüş yaptım. Fakat o kadar mutluyum o kadar keyfim yerinde ki iyi ki dönmüşüm demeden duramıyorum. 

   Gezdiğim gördüğüm yerleri toparlayıp yazacağım fakat bugün sıkıca giyinip biraz dolaşayım diyorum. Kaybolma korkusu yaşamadan, aman pasaportumu yanıma aldım mı acaba düşüncesinden kurtulmuş vaziyette gezmek daha keyifli. Kaldığım süre bir buçuk ay alt tarafı ama sanki zorla gitmişim de kaçıp gelmişim gibi rahatlamış ve mutlu hissediyorum kendimi. İnsanın kendi evinde, ülkesinde olması gibisi yok. Laylay..

   Keyfim çok yerinde o yüzden bol tatlı tarifi veriyorum. Afiyet olsun:)

PAZARTESİ


Makaron Pannacota
3 yaprak jelatin
250 ml. süt
250 ml. krema
75 gr. toz şeker
½ vanilya çubuğunun tohumu
Çikolatalı macaron

Jelatin yapraklarını buzlu su dolu bir kaba koyun ve yumuşayana kadar bekletin.
Bir tencereye sütü, kremayı, toz şekeri, vanilya tohumunu koyun ve kaynamaya bırakın.
Yumuşayan jelatin yapraklarının suyunu sıkın, kaynayan karışıma ekleyin ve ateşi kapatın.
Jelatin eriyene kadar karıştırmaya devam edin.
Mini kaplara macaron koyun. Biraz soğuyan pannacotayı kabın hacmine göre üzerlerine dökün.
Buzdolabında soğuttuktan sonra servis edin.
İsterseniz portakal dilimi veya kabuğunun rendesiyle süsleyebilirsiniz.

SALI

Rokoko

2 su bardağı dövülmüş fındık
2 çorba kaşığı toz şeker
3-4 paket kakaolu bisküvi
1,5 bardak süt
2 paket krema (400 gr)
3 yemek kaşığı pudra şekeri
500 gr. kaymaklı dondurma
1 paket vanilya
20-25 adet beze
1 çorba kaşığı tereyağı
150 gr bitter çikolata

Fındıkları teflon tavada 2 çorba kaşığı toz şekerle kavurun.
Bisküvileri toz haline getirip1 bardak süt ile ıslatın.
Bisküvileri aklaşık 10 cm derinliğindeki yuvarlak kalıbın dibine bastırarak taban yapın.
Bezeleri ufalayın.
Çukur bir kapta 2 paket kremayı 3 yemek kaşığı pudra şekeriyle çırpın. Bezeleri ve vanilyayı karışıma ekleyip tekrar karıştırın. Bisküvilerin bulunduğu kalıba yavaşça dökün.
Kavurduğunuz fındıklarla kremanın üzerini kapatın. Fındıkların üzerinede hafifçe yumuşattığınız kaymaklı dondurmayı yayın.
Buzlukta 3 saat bekletin.
Daha sonra kalıptan çıkarıp, servis tabağına alın.
Çikolatayı kısık ateşte tereyağıyla eritin.
Dolaptan çıkardığınız karışımın üzerine bıçak yardımıyla sürün. Tekrar buzluğa koyup en az 1 saat daha dondurun, sonra çıkarın.
Servis yapacağınız zaman buzluktan çıkarın dilimleyin.

ÇARŞAMBA

Kağıtta Armut Tatlısı

4 adet armut
6 yemek kaşığı esmer şeker
1 çay kaşığı toz tarçın
1 tutam muskat rendesi
2-3 adet kakule çekirdeği
4 adet yıldız anason
1 portakal kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı tereyağı
2 avuç toz kavrulmuş ceviz

Kakulelerin içini çıkarıp havanda dövün.
Bir portakalın kabuğunu rendeleyin.
Cevizleri tavada kavurun ve havanda toz haline getirin.
Tereyağını eritin.
Çukur bir kaba 4 yemek kaşığı esmer şekeri, 1 çay kaşığı toz tarçını, muskat rendesini, ezilmiş kakuleleri, 1 portakal kabuğunun rendesini, cevizi koyun. Erimiş tereyağını ekleyip karıştırın.
Fırınınızı 180 dereceye ayarlayın.
Armutların kabuğunu saplarını üzerinde bırakarak soyun. Oyucu yardımıyla çekirdeklerini çıkarın. Alt taraflarını bıçak yardımıyla keserek düz durmalarını sağlayın. 
Hazırladığınız cevizli karışımı, armutların oyuk kısımlarına doldurun. Yıldız anasonları tezgaha koyup, armutların kestiğiniz tarafını anasonlara bastırın ve içine gömülmelerini sağlayın.
Armutları saracak büyüklükte pişirme kağıdından parçalar alın.
Armutları kestiğiniz kağıtlara sıkıca sararak üst taraflarını iyice burun.
Fırın kabınıza bir miktar su koyun. Paket armutları bu kaba yerleştirin ve sıcak fırın tepsinizin üzerine oturtun. Yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
Mascarpone ya da pişmaniye ile servis edebilirsiniz:)

PERŞEMBE

Kedi Dilli Limon Pelte (Süper!)

1 paket kedi dili bisküvi
6 limon
2 portakal
1,5 bardak şeker
3 yemek kaşığı nişasta
2 bardak su
1-2 bardak şekerli süt

Limon ve portakalın kabuğunu rendeleyip suyunu sıkın.
Tencereye şekeri koyun. Nişastayı, limon ve portakal suyunu ve rendelerini ilave edip orta ateşte pişirin. Su ilavesiyle peltenin yoğunluğunu ayarlayın. Koyulunca ateşten alın.
Kare veye dikdörtgen kalıbınıza bir sıra süte batırıp ıslattığınız kedidilinden bir sıra döşeyin. Üzerine peltenin yarısını dökün.
Tekrar bir sıra ıslak kedidili dizin ve kalan pelteyi boşaltın.
Oda sıcaklığında biraz soğuttuktan sonra buzdolabında soğutarak servis edin.

CUMA

Marmelatlı Kurabiye 

170 gr. krem peynir, oda sıcaklığında
230 gr. tereyağı, oda sıcaklığında yumuşamış
2 yemek kaşığı toz şeker
325 gr. un
1 tutam tuz
Marmelat

Üstü için:

Pudra şekeri

Fırını 175 derecede ısıtın. Geniş bir kaba krem peyniri, tereyağını, 2 yemek kaşığı toz şekeri ve tuzu koyun. Mixer ile orta hızda birbiriyle özdeşene kadar yaklaşık 2 dakika karıştırın.
Sonra mixeri düşük hıza getirin. Yavaş yavaş unu katarak karıştırmaya devam edin. Görüntüsü ufalanmış bir karışım kıvamında olmalı. Sonra elinizle yoğurarak bu karışımı bir hamur topu formuna getirin.
Tezgahınızı unlayın. Hamuru 3 mm. kalınlığında kare veya dikdörtgen olarak açın. Hamurdan 6×6 cm’lik kareler kesin. Bir çay kaşığı istediğiniz çeşit marmelatı kestiğiniz kare hamurun ortasına yerleştirin.
Seçtiğiniz marmelatın yoğun kıvamda olmasına dikkat edin. Miktar olarak fazla ve reçel kıvamındaysa tepsinize yayılıp akabilir.
Bütün karelerin ortasına marmelatı koyduktan sonra 2 karşıt köşeyi ortada 2 parmağınızla iyice birleştirin. Pişerken açılmaması için hamuru iyice yapıştırın.





2 yorum:

  1. Hoşgeldiiiiiiiiinnn!!

    Bir süredir yoğunluktan bakamıyordum sabah bi açtım ki, dönmüşsün! :) Her şey çok güzel olur umarım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiiiimm :) döndüm ve döndüğüm için pek mutluyum! :)

      Sil