Pazartesi, Aralık 30, 2013

Başlığım Dileğimdir, 2014 Daha Güzel Bir Yıl Olsun



   Ne can sıkıcı olaylar, kayıplar yaşadık 2013 yılında. Yüzümüzü güldüren şeyler elbet olmuştur ama içimizden geldiği gibi sevinemedik bile. Ben bu yılı hiç sevemedim. Anneler evlatlarını kaybetti. Hem de olmaması gereken bir şekilde. Bazılarının Bir ömür unutulmayacak izler kaldı bedenlerinde. Kalanlarımızın da kalplerinde. Ve hafızalarından kazınmayacak acıları. Ama ne güçlü olduğumuzu, isteyince birlik olabileceğimizi daha önemlisi biz istedikten sonra her şeyi yapabileceğimizi gösterdi bu günler bize. Kayıplarımız olmasaydı iyiydi, yaşanmasaydı iyiydi ama bazen seçimlerimiz bizi bu yola itebiliyor işte.

   Ama ben 2014 yılından çok umutluyum. Daha güzel günler göreceğiz sanki. Yüklerinden kurtulmuş daha kararlı ilerleyecek herkes yoluna.

   Sadece plan yapmamaya karar verdim ben bu yıl için. Akışına bırakmak daha az yorucu sanki. Olmaması gereken bir şeyi oldurmaya çalışmak da mutluluk vermiyor. En iyisi hayat bildiği gibi gelsin ve savaşmadan, kırılmadan mutlu yaşamayı öğrenebilmek.

   Ay böyle ciddi yazdığıma bakmayın. Pek mutluyum. Hepimiz için tek dileğim bol aşk bol para ve mis gibi sağlıklı bir hayat:)

   Yarın akşam için fikir olsun diye tarifler araştırdım fakat o kadar çok yılbaşı akşamına özel tarif var ki vazgeçtim. Ben yine yazayım. Siz nasıl isterseniz öyle yapın:) şimdiden süper mutlu yıllar! Neşeniz bol, paranız cebinizden taşsın. Sevdikleriniz dizinizin dibinde, kocaman gülümseyen yüzleriniz olsun!

PAZARTESİ


Kuşkonmazlı Somon

3 adet somon dilimi
8 adet kuşkonmaz
1 adet avokado
2 adet renkli marul yaprağı

Sos için:

1 çay kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
1 çay kaşığı kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı ketçap

Salata yapraklarını bir tabağa yerleştirin.
Somonları kuşkonmazlara sarın.
Salata yapraklarının üzerine yerleştirin.
Avokadoyu soyup, çekirdeklerini çıkartın.
Somonların üzerine rendeleyin ya da doğrayın.
Servis yaparken hazırladığınız sosu kuşkonmazlı somonların üzerine dökün.

SALI

Karidesli Ratatouille

10-12 adet orta boy temizlenmiş çiğ karides
2 adet orta boy soğan (yemeklik, çok ince kıyılmış)
4-5 diş sarmısak (çok ince dilimlenmiş)
3-4 adet yeşil sivri biber (incecik, halkalar halinde doğranmış)
2 adet orta boy domates (tavla zarı formunda küp küp doğranmış)
10-15 dilim herhangi bir jambon (kuşbaşı et gibi, küp küp doğranacak)
5-6 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
3 adet yumurta

Sebzelerinizi önce hazırlayın.
Bunun için soğanları ve sarımsakları çok incecik kıyın.
Domateslerin kabuklarını soyun, jambonla beraber küp küp doğrayıp, biberleri ise incecik halka dilimleyin.
Geniş ve derin bir tavaya ya da tencereye zeytinyağını koyun, kızınca soğan ve sarımsakları atın, 2-3 dakika soteleyin.
Hemen yeşil biberleri de ekleyip, 1-2 dakika sonra da küp doğranmış jambon ve domatesleri ilave edin.
Yine 1-2 dakika sonra karidesleri katın ve 7-8 dakika kadar karıştırarak pişirin.
Şimdi dikkatlice karidesleri sosun içinden alıp, bir tabağın içine koyup, bekletin.
Şimdi sosunuzun içine tuzu serpiştirip, iyice çırpılmış yumurtaları da ekleyin ve sürekli karıştırarak 3-4 dakika pişirip, ocağın altını söndürün.
Artık bu yumurtalı karışımı bir servis tabağına alıp, üzerine bekleyen karidesleri dizin ve sıcak olarak servise sunun.

ÇARŞAMBA

Fırında Tavuk But

4 adet tavuk budu
1 adet orta boy soğan
2 diş sarımsak
1 adet orta boy patates
1 adet orta boy havuç
yarım çay bardağı zeytinyağı
Kekik
Tuz, Karabiber
1 adet defne yaprağı

Tavuk butlarınızı yıkayın ve kapaklı bir fırın kabına alın. Üzerine zeytinyağı ve baharatları serperek ovun.
Soğan, patates ve havucu yemeklik doğrayın. Doğradığınız sebzeleri soyduğunuz bütün sarımsaklarla birlikte butların üzerine ekleyerek karıştırın.
Yağa bulanan tavukları sebzelerin üzerine dizin, fırın kabınıza 1 su bardağı su ve defne yaprağını ekleyin.
Fırın kapağınızın kapağını kapatarak 220 derece fırında 60-65 dakika pişirin.
Süre sonunda fırın kabınızın kapağını açın. Fırının ızgara kısmını açarak tavukların üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Bıçak ile pişip pişmediğini kontrol ettiğiniz tavukları üst rafa alarak fırının ızgarasını açın tavukların üzeri kızardıktan sonra sıcak servis yapın.

*Daha da kızarmış görünmesini isterseniz tavuk butlarını ovarken biraz ketçap ya da yoğurt ekleyebilirsiniz.

PERŞEMBE

Püskevitli İrmik Topları :)

3 su bardağı süt
8 yemek kaşığı irmik
8-10 yemek kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket toz krem şanti (kutudan 2 paket çıkıyorsa 1 paketi kullanın)

Üzeri için:

1 paket pötibör bisküvi
22-25 adet fındık (isteğe göre badem, Antep fıstığı)

Sütü tencereye alın. Üzerine toz şeker, irmik ve vanilyayı ilave ederek orta ateşte koyu muhallebi kıvamı alıncaya kadar karıştırarak pişirin.
Kıvamını alan irmikli muhallebiyi ocaktan alın, toz kremşantiyi tencereye ilave ederek iyice karıştırın. Eli yakmayacak bir sıcaklığa gelinceye kadar ara sıra karıştırarak soğutun.
Bisküvileri rondado çekin ve bir tabağa alın. Hazırladığınız şantili irmikten 1 yemek kaşığı kadar alın ve fotoğraftaki gibi bisküviye bulayıp elinizde top haline getirin.
Ortasına 1 adet fındık koyarak servis tabağına dizerek servis yapın.

CUMA

Badem Kremalı Vişneli Tart

250 gr un
150 gr. tereyağı (soğuk küp küp doğranmış)
100 gr. pudra şekeri
1/2 çay kaşığı tuz
2 yumurta sarısı
1 çay kaşığı vanilya özü
1 adet limonun kabuğu
1 adet portakalın kabuğu (isteğe göre)
1 tatlı kaşığı toz badem

Mikserin haznesinde unu, toz badem, pudra şekeri ve tuzu karıştırın.
Mikseri düşük devirde çalıştırın ve üzerine  soğuk tereyağı küplerini 2 şer 2 şer atın.
Tereyağı una karışıp pütürlü bir hal alınca limon kabuğunun tamamını, yumurta sarılarını da tek tek ilave edin.
Hamur toparlanınca vanilya özünü ekleyerek 15-20 saniye daha karıştırın ve pürüzsüz hale gelen hamuru unladığınız tezgaha alın.
Hamuru toparlayıp streçleyin ve buzdolabında 30 dakika kadar dinlendirin.
Dinlenen hamuru tart kalıbından biraz daha büyük açıp kalıba döşeyin. (Kalıp 28 cm) Kalıbın kenarlarından taşan hamur fazlalarını bıçağın tersiyle düzeltin.
Bıçak ya da çatal yardımıyla tart tabanına kabarmaması için delikler açın ve tekrar buzdolabına kaldırın.
Hazırladığınız badem kremasını tartın içine dökün. Üzerini spatula yardımıyla düzeltin ve çekirdeksiz vişneleri üzerine fotoğraftaki gibi batırın.
180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri ve altı iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkartın ve üzerine pudra şekeri serperek servis yapın.

Badem Kreması için:

250 gr toz şeker
200 gr tereyağı
40 gr un
130 gr pastacı kreması (aşağıdaki tarif)
200 gr yumurta (3 adet orta boy)
250 gr toz badem

Tereyağı ve toz şekeri şeker tamamen eriyinceye kadar çırpın.
Un ve toz bademi ilave ederek çırpmaya devam edin.
Pastacı kremasını ekleyin ve düşün devirde karıştırmaya devam edin.
Son olarak yumurtaları tek tek karışıma ekleyin. (Düşük devirde karıştırırken ilk yumurtayı ekleyin, tamamen karışınca diğer yumurtayı ilave edin. Son yumurtada da aynı yöntemi uygulayın.)

Pastacı Kreması için:

500 ml süt
75 gr toz şeker
5 yumurta sarısı
50 gr nişasta
25 gr tereyağı

Sütü tencereye alın içine şekerin yarısını ilave ederek çırpın.
Yumurta sarılarını şekerin kalan yarısı ile çırpın ve kaynayan süte ılıştırarak (temperleyerek) ilave edin.
Koyulaşıncaya kadar karıştırarak pişirin. Muhallebi kıvamı alınca ocaktan alın ve tereyağını ilave edin.
Düşük devirde çırparak kremayı soğutun.
Badem kreması için 1 su bardağı kadar ayırın. Kalanını hemen kullanmayacaksanız üzerine yapışacak şekilde streç ile kapatın (kontak streç) ve buzdolabına alın alın.

1 yorum:

  1. tavukları fırında pişirdim püsküvitli irmik toplarını da yaptım pek güzel oldular.ağzıma layık.teşekkürler dilara.mutlu yıllar

    YanıtlaSil